La Setmana de la Ciència, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, es celebrarà de l’11 al 20 de novembre, arribant a la seva 27a edició, amb un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics, d’entre altres projectes. Una gran oferta científica en diferents formats a l’abast de tothom i que té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
La Biblioteca de Viladecans se suma a la Setmana de la Ciència amb dues propostes.
El “taller Moc Zombi” serà la primera activitat que oferirà la Biblioteca El taller, que està adreçat a infants de 5 a 12 anys, els animarà a descobrir la millor recepta per a crear el seu propi slime, aprenent sobre la química que hi ha darrere d’aquesta substància i descobrint-ho tot sobre els polímers, alhora que desenvolupen la persistència cercant la fórmula més òptima. El taller es farà dissabte, dia 12 de novembre, de 12 a 13.30 hores, a la ubicació temporal de la Biblioteca a la Sala de Música de l’Institut Josep Mestres i Busquets (carrer Ferran i Clua, 19). L’activitat estarà dinamitzada per Escuelab, un projecte creat per joves científics i artistes amb la finalitat d’acostar la ciència a infants d’una manera innovadora.
L’altra proposta prevista és el taller “Fem sabó natural”. Una activitat molt pràctica, dinàmica i ecològica en la qual els participants aprendran a fer sabó natural en fred, a partir d’oli de cuina usat, sosa càustica i aigua destil·lada. També s’utilitzaran colorants i aromes naturals. Està adreçat a tots els públics des dels vuit anys. També es farà a l’Aula de Música de l’Institut el dijous, dia 17 a les 18 hores. L’associació Bioeduca, una entitat del món del medi ambient, les ciències naturals, l’educació i les àrees socials, serà els responsables de portar a terme el taller.
Totes dues activitats requereixen inscripció prèvia per telèfon a la Biblioteca (937 077 294), per correu electrònic (b.viladecans@diba.cat) o a través de la pàgina web de la Setmana de la Ciència.
També pels més petits, des de l’Àtrium, amb la participació de la Biblioteca, s’ha programat pel dia 17, dijous, el taller “Som Natura” a càrrec de la companyia Inspira Teatre. Aquesta activitat fomenta l’escolta de la naturalesa a través del so, el joc, la música i el moviment. Els infants gràcies a la seva curiositat i ganes d’explorar, utilitzaran els seus sentits i els seus cossos per descobrir la màgia del bosc viu. Les edats recomanades són entre 2 i 5 anys i la duració és de 35 minuts. La inscripció cal fer-la a la Biblioteca. Aquesta activitat, que és gratuïta, està inclosa dins del Festival Internacional d’Arts per a la primera infància, que es desenvolupa a diferents espais de Catalunya. Podeu consultar la programació a la seva pàgina web.
L’agenda de novembre
ACTIVITATS INFANTILS / FAMILIARS
- Dijous 17 de novembre, 17,30h. Taller Som Natura. Taller per fomentar l’escolta de la natura a través del so, el joc, la música i el moviment, on els infants gràcies a la seva curiositat i ganes d’explorar, utilitzaran els seus sentits i els seus cossos per descobrir la màgia del bosc viu. A càrrec de: Inspira Teatre. Activitat familiar per nens i nenes de 2 a 5 anys. Lloc: Àtrium (durada del taller 35 min.) Cal inscripció prèvia.
- Dijous 17 de novembre, 18h. Bibliolab Fem sabó natural. Taller molt pràctic, dinàmic i ecològic en què aprendrem a fer sabó natural en fred, a partir d’oli de cuina usat, sosa càustica i aigua destil·lada. També s’utilitzen colorants i aromes naturals. Activitat de la Setmana de la Ciència. A càrrec de: Associació BIOEDUCA. Activitat familiar per nens i nenes a partir de 8 anys. Cal inscripció prèvia.
- Dissabte 26 de novembre de 10,30 a 13,30h. Jugateca de la ciència. T’agraden els jocs de taula? En vols conèixer de nous i saber com s’hi juga? Tindrem uns 20 jocs diferents per poder veure i jugar. A càrrec de: El Dado Dorado. Activitat familiar, per nens i nenes de més de 5 anys. Cal inscripció prèvia.
- Dilluns 21 de novembre, 18h. L’hora del conte. Contezzz per dormzzz A càrrec de: Patricia McGil. Per nens i nenes d’entre 1 i 3 anys. Cal inscripció prèvia.
ACTIVITATS PER A ADULTS
- Divendres 18 de noviembre, 18:30h. Tertúlies filosòfiques. Parlarem sobre: Europa. Per què es va crear la UE? Cal més unitat política a Europa? Quin és el paper de la UE en un món multipolar? Dinamitzador: Toni Cano.
TALLERS AMB CONTINUÏTAT (sense places lliures)
- Divendres 11 i 25 de novembre i 9 de desembre, 17.30h. Taller de conversa en anglès. Dinamitzador: Pere López. Cal inscripció prèvia.
CLUBS DE LECTURA (places lliures al Còmic Club, Book Club i al Club de lectura de Teatre))
- Dimarts 8, 15, 22 i 29 de novembre, 18h. Tertúlies dialògiques. Parlarem sobre: “El Quijote” de Miguel de Cervantes. Dinamitzadora: Belinda Siles. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
- Dimecres 9 de novembre, 18,30h. Club de lectura de narrativa. Comentem: “La fòrmula preferida del profesor” de Yoko Ogawa. Dinamitzadora: Margot Rubio. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
- Divendres 18 de novembre, 18.30h: Book Club. Llegim: “White Teeth” de Zadie Smith. Dinamitzadora: Paula Sàbat. Cal inscripció prèvia.
- Dimecres 16 de novembre, 18.30h. Còmic Club. Parlarem sobre: “Solanin” de Inio Asano. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.
- Dijous 23 de novembre, 18.00h: Club de lectura feminista. Parlarem sobre: “Tranquilas. Historias para ir solas por la noche”. Dinamitzadora: Esther Benito. Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia
- Dijous 1 de desembre, 19h. Club de lectura de Teatre. Comentem: “Zona inundable” de Marta Barceló del TNC y “Una noche sin luna” de Juan Diego Botto i presentem: “L’oreneta” de Guillem Clua (Àtrium) i “Moriu-vos” d’Anna Maria Ricart Codina. Dinamitzador: Joan Vinyals. Cal inscripció prèvia.
- Dijous 1 de desembre, 18,30h. Club de lectura de narrativa. Trobada amb l’escriptora Carmen Posadas, que conversarà amb el periodista José Luís Ibáñez de la seva darrera obra “Licencia para espiar”. També hi intervindrà la guanyadora d’aquesta 11a edició del premi, l’Eva Maria Garrigosa Sola. Lloc: Àtrium. Cal inscripció prèvia.
Les muses
Cussà, Jordi
Barcelona: Comanegra, 2022
La civilització avança a cops de geni, i aquesta novel·la n’és una mostra. D’on van sortir els llampecs d’inspiració que van catapultar obres com les de Ramon Llull, Antoni Gaudí o Patti Smith? Ens acostarem a la resposta seguint la peripècia d’un beuratge misteriós capaç de treure el millor i el pitjor de cadascú. Hi trobarem deixebles il·lustres de Leonardo, amics cafres de Cervantes, els últims deliris d’Edgar Allan Poe o els secrets de la filla genial de William Shakespeare. I la història d’un escriptor, Virgili Pardal, que malda per enllestir una obra inacabable, enganxat a la mateixa font de gaudi, coneixement i metzina que comparteixen els protagonistes de la seva ficció. Jordi Cussà va culminar aquesta novel·la, clau en la seva trajectòria, pocs mesos abans de morir. És la cirereta del seu magnífic llegat literari.
Que comenci la funció!
González Vilar, Catalina
Barcelona: B de Blok, 2022
Redoblament de tambors. Ja és aquí el sisè llibre de La caseta sota terra, i el que tanca la sèrie. Tom, Oli i Lena s’acomiaden, almenys de moment, amb una gran representació teatral. A qui no li encanta participar en la posada en escena d’una obra? Cadascú ha de trobar el seu lloc, cal sumar els talents i vèncer les pors, tot per a crear alguna cosa que capaç de dotar de vida a una gran història. El Club de Teatre de Rocadeliciosa muntarà una obra basada en la llegenda de Robin Hood, i per primera vegada els actors seran els nens. Seran capaços de fer-ho o es deixaran portar per la rivalitat entre els soldats del príncep Joan i els bandits que fan costat a Robin? Trobarà Oli la manera de participar en l’obra? I la seva amiga Iris, vencerà la seva timidesa? Mentre assagen, preparen el vestuari i l’escenografia, grans i petits troben nous desafiaments a mesura que s’acosta la data de l’estrena, i just en l’últim moment… sí, més problemes! Però res que una mica de treball en equip no pugui resoldre, o això esperem!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada