dilluns, 12 de maig del 2008

El nou projecte de remodelació de Can Modolell


Des de aquestes mateixes pàgines i en números anteriors, vàrem parlar abastament de la remodelació i ampliació de la Casa Palau de Can Modolell, seu del nostre Ajuntament, amb una nova construcció a la zona de Cal Secretari i Cal Marxant, a la cantonada dels carrers de Jaume Abril i del Sol.
Sortosament el projecte que en aquell moment vam descriure, ha estat substancialment modificat. Tot i amb això, encara hi ha una part de l’edifici que desapareix del seu emplaçament, de manera que queda modificada la meitat de la façana nord, és a dir la que dóna al jardí.
Val a dir que aquest nou projecte que l’administració ens va presentar als membres del Grup Tres Torres, contempla la rehabilitació integral de l’edifici, restaurant tots els elements modernistes de les diferents estances de l’interior del Palau, paviments hidràulics, arrimadors de ceràmica, enteixinats etc., així com la neteja i recuperació de la pedra de la façana.
A diferència de l’anterior, en l’actual es manté la façana de les antigues escoles i es recupera fins i tot una altra façana, més antiga, situada a l’interior de la planta baixa a sota de la terrassa.
Segons contempla el projecte actual, desapareixeran les escales, la barana i els arcs d’entrada a les antigues escoles. Aquest conjunt, però, seria reconstruït en un altre lloc del mateix jardí.
Fent una mica d’història, caldria explicar que el conjunt de la terrassa i les escales és una part important de la Casa Palau, és l’accés de la planta noble al jardí de caràcter romàntic que originàriament hi havia i que va quedar parcialment destruït després de la guerra civil. En el seu origen les escales eren balustrades, així com també la barana de dalt. Els balustres, que són aquelles columnetes que conformen les baranes, eren de porcellana i no fa pas gaires anys n’hi havia una trentena a la barana de la terrassa; avui, inexplicablement, només en queden dues. La font de les escales, element molt característic dels jardins de l’època, també ha patit l’abandonament i s’ha deixat deteriorar com la terrassa i la resta del conjunt. Tota aquesta part de l’edifici era el nexe d’unió entre el Palau i el jardí, i constituïa una unitat arquitectònica amb la resta d’antics elements del parc, el pontet, les arcades, el passeig, les grutes, etc.
A Barcelona hi ha molts edificis com el nostre i una reforma d’aquestes característiques, segurament seria molt ben rebuda i aplaudida, però a Viladecans aquest Palau és únic, singular i símbol de la nostra Ciutat. Creiem que cal tenir perspectiva local i no malmetre la integritat del principal Palau neogòtic que tenim a Viladecans. Creiem també, que és possible connectar la nova construcció amb la Casa Palau per la paret mitgera de ponent sense necessitat de malmetre res de l’actual Casa de la Vila.
Entendran els viladecanencs del futur, que únicament per determinats criterics artístics es trenqui la unitat del Palau modernista de Can Modolell?
El Grup Tres Torres, com a entitat per a la preservació del patrimoni, demana a l’administració que faci un darrer esforç per tal de trobar entre tots la fórmula que permeti mantenir la integritat d’aquest edifici joia i símbol dels viladecanencs i viladecanenques.
Jaume Lligadas Vendrell