dilluns, 12 de maig del 2008

Transparència a l'ajuntament de Viladecans


Un any i dos mesos ha trigat l’ajuntament de Viladecans a contestar el requeriment que li havia fet arribar el Síndic de Greuges de Catalunya, requeriment necessari per emetre un resolució de la denúncia feta per la Plataforma Salvem Oliveretes.
La denúncia es remunta al desembre del 2006 quan l’ajuntament va negar la intervenció al ple de l’ajuntament a la Plataforma Salvem Oliveretes, que volia rebre informació sobre el projecte urbanístic, el “Pla de Llevant”, que vol construir més de 2.500 habitatges a la falda de la muntanya de Sant Ramon.
Un cop contestada la missiva, el Síndic de Greuges de Catalunya, ha emès la resolució, nº 8592 del 28 de març de 2008, en la qual demana a l’ajuntament de Viladecans transparència i coherència amb el que el seu propi reglament de participació ciutadana disposa. Tot dient: “Cal esmerçar recursos per respondre en temps i forma aquestes peticions d’informació, així com per difondre el màxim d’informació possible mitjançant mitjans electrònics que disposa el consistori, per fer efectiu el principi de transparència administrativa així com l’aspiració fonamental que es volia assolir amb l’aprovació del reglament: la participació política activa dels ciutadans en els afers locals.”
De la mateixa manera, referint-se a la denegació de participació al ple diu: “Certament, tal i com es diu a la resolució que denega la intervenció, la plataforma pot obtenir aquesta informació per altres vies previstes al mateix reglament, però entenc que l’existència d’aquestes vies alternatives no són excloents ni obstacle perquè la informació demanada, en la mesura que es pot entendre d’interès municipal, també es tracti en una sessió del ple”.
Hores d’ara encara ens queden sol·licituds de documentació i d’informació per ser contestades per part de l’ajuntament. Esperem no haver de demanar una nova intervenció al ple perquè l’ajuntament compleixi el que d’ell s’espera. Tot i que ara, amb la resolució del Síndic, no crec que s’atreveixin a denegar-nos el dret d’intervenir al ple. Potser, fins i tot, ens atrevim a anar i fer la prova.
Ricard Caba i Calbet