diumenge, 16 de maig del 2010

NEIX W!LADECANS


Fa més d’un mes que ha aparegut a la nostra vida un nou concepte, W!ladecans, més ben dit unes banderoles de color groc amb una W! i uns cercles grocs amb la paraula WIFI a edificis públics o al terra d’algun dels nostres parcs. Sota aquest grafisme s’amaga un dels projectes estratègics que ha posat en marxa el nostre ajuntament i que pretén posar les condicions perquè Viladecans sigui una referència en el món de la innovació i les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació).
W!ladecans és un projecte que en poc més d’un any dotarà la ciutat de diversos sistemes de connexió a Internet, els uns gratuïts, altres universals i a un preu mòdic i altres de gran velocitat com a prova pilot, que permetran desenvolupar tota una sèrie de serveis que ara ens poden semblar ciència ficció però que algun dia seran tan normals a les nostres cases com ho és ara un televisor o un forn microones.
El primer pas ha estat dotar d’un servei de connexió gratuïta a Internet a cinc equipaments de la ciutat i tres parcs públics a través de la tecnologia WIFI. Una segona iniciativa serà la posada en marxa d’un servei de connexió a Internet per a les llars de la ciutat a 1 mb simètric de velocitat i a un preu molt competitiu que voltarà sobre els 10 € mensuals. Amb aquest projecte es pretén que l’ús d’Internet a casa sigui una realitat per a la majoria dels viladecanecs.
Un dels altres projectes que es posaran en marxa és una prova pilot de connexió a Internet d’alta velocitat, 100 mb, a una part de la ciutat i finalment, i en paral·lel a aquestes iniciatives, la dotació de pissarres digitals a les escoles públiques de Viladecans per tal de posar a l’abast de l’educació dels alumnes els recursos tecnològics per afavorir la seva formació i lluita contra el fracàs escolar.
Amb aquestes infraestructures la ciutat estarà preparada per gaudir en el futur de serveis a les nostres cases com ara serveis de e-salut: visites mèdiques a domicili via videoconferència, seguiment de malalties cròniques, diagnosi per la imatge. Serveis de e-educació: formació a distància, col·laboració amb centres d’altres països, etc. o serveis de e-govern com ara consultes sobre temes d’interès local, i moltes altres coses que han de venir i que avui no ens podem arribar a imaginar.
Aquesta és una aposta estratègica que s’ha fet i que potser alguns poden pensar que no caldria o que els diners es podrien destinar a altres coses més útils... però en un món canviant com el nostre és necessari estar preparats i mentalitzats pels canvis que han de venir, i qui millor estigui posicionat a la línia de sortida serà el que hi arribarà abans amb el que això implica.
Joan Bassolas i Jordi Castellano