diumenge, 16 de maig del 2010

Padró contra la immigració


Segons informen diversos mitjans de comunicació, Sant Andreu de Llavaneres és el primer municipi català on ha prosperat la proposta del PP, amb el suport de CiU, d’utilitzar el padró per denunciar els immigrants en situació irregular, així con les declaracions d’aquests dos partits en el sentit que “aquí no hi cabem tots” o que cal un “carnet per punts” per a integrar els immigrants, dóna un pas més en la criminalització de la immigració, regular o no, que estem patint a casa nostra en els darrers temps.
La iniciativa de l’ajuntament de Vic, feliçment retirada, de negar-se a empadronar estrangers en situació irregular; però substituïda per la proposta de denunciar aquells immigrants que es trobin en aquesta situació, la campanya xenòfoba del Partit Popular de Badalona, que vincula delinqüència i inseguretat amb certs col·lectius amb connotacions racials i estrangeres se sumen en aquesta línia.
Fa uns mesos,declaracions del president Montilla o més recents de Josep Puigcercós en el sentit que no es pot caure en el “bonisme” en tractar les qüestions migratòries contextualitzen una reforma de la llei d’estrangeria regressiva, tot i que no prou per alguns (PP), i una crisi econòmica i social galopant de la qual es vol fer en part responsable el col·lectiu immigrant.
Que no ens enganyin, els immigrants no són els causants de la crisi econòmica, sinó que, al contrari, en són les principals víctimes igual que molts treballadors i treballadores d’aquest país, jovent hipotecat, etc., etc., a més de les dificultats que està patint gran part de la societat treballadora. A aquest colectiu se’ls suma que no disposen de les xarxes de protecció familiar de què gaudim els nacionals.
No es pot posar en entredit que totes les persones tenen dret a gaudir de tots els drets humans reconeguts a la Constitució, les lleis i els tractats internacionals signats per Espanya. Això no és “bonisme”, és respecte a la legalitat. Igualment, totes les persones han de respectar la llei i ser sancionats si la infringeixen; però sense discriminació. No hi pot haver exigències legals específiques per a estrangers un cop es troben en territori espanyol (carnet per punts) ni sancions agreujades només pel fet de ser estranger. Restringir drets és inversament proporcional a una veritable integració de totes i tots en una societat democràtica avançada com vol ser la nostra.
Idoia Baixench