diumenge, 16 de maig del 2010

Televisió... tele què?


El 30 d’abril de 2009 l’ajuntament de Viladecans va decidir tancar de manera sobtada la televisió local, faltant al compromís que havien assolit amb els treballadors que consistia en mantenir la televisió oberta fins a finals d’any i mentrestant mirar de trobar una solució. Però no va ser així, per a la negativa sorpresa dels treballadors se’ls comunicava que en quinze dies es quedaven al carrer.
Al cap d’un temps van envair els carrers de Viladecans amb banderoles que ens anunciaven una nova televisió local. Una nova televisió que veu moltíssima menys gent i que només costa la meitat del que costava l’anterior. Així doncs, van acomiadar 12 persones i van tancar un mitjà que tenia moltíssima més audiència, per obrir una televisió on només hi treballen dues persones i els vídeos els veuen molta menys gent. I tot plegat, per reduir a la meitat el cost. Realment hem fet un bon negoci? Perquè a sobre, la informació que surt a la nova televisió només són reportatges sense cap tipus de vinculació programàtica i on la representativitat ciutadana i la pluralitat política s’han vist greument afectades.
El passat mes de febrer els grups municipals de CiU i Esquerra van presentar una moció en aquesta línia, als quals se’ls van sumar el grup del PP i el regidor no adscrit. La resposta de l’equip de govern es podria resumir en “moltes paraules però tot segueix igual”. De manera que tenim una televisió que pel que és, si relativitzem els números, ens surt molt més cara que l’anterior. Perquè per a la televisió que tenim ara, si se li pot dir així, es van pressupostar 200.000€ per al 2010.
Jo només us puc dir que vam trucar a la televisió quan vam inaugurar la nova seu local d’Esquerra (Sant Joan, 17) i ens van dir que no sabien si ho podien cobrir, perquè encara no els havien dit quins criteris se seguirien. Perquè després digui el senyor Massana (ICV-EUiA) “Jo no vull discutir sobre la quota que han de tenir els partits polítics, perquè considero que no em correspon. Hi ha d’haver uns criteris periodístics que la televisió ha d’aplicar. No es tracta de fer censura per part de ningú.” A mi ja em perdonaran, però la resposta que ens van donar quan vam trucar em va sonar ben estranya. I tampoc no van cobrir la meva presentació com a cap de llista. Dos fets que considero importants que el ciutadà conegui en una democràcia, perquè té dret a saber on pot trobar els partits i quines opcions es presenten per representar-lo. Però no només actes polítics queden per cobrir, fa unes setmanes vaig assistir a un acte força interessant d’entitats del Tercer Sector de la nostra ciutat, organitzat per Càritas, i tampoc va tenir la complicitat d’una televisió que paguem entre tots.
Nosaltres no podem fer de periodistes, però davant d’aquest buit sí que podem mirar de cobrir la no cobertura audiovisual que hi ha de la nostra activitat. Així que hem decidit crear un canal a youtube on anireu trobant diverses informacions; tot i que no hi haurà la professionalitat d’un canal de televisió, el missatge sí que arribarà. De moment ja podeu trobar el muntatge d’imatges i música que vàrem passar en la presentació que vàrem fer el passat 11 de febrer. Ho trobareu al nostre canal de youtube: www.youtube.com/user/esquerraviladecans o buscant “esquerra viladecans” al cercador inicial de youtube.
Bàrbara Lligadas