dijous, 18 de novembre del 2010

Àtrium Viladecans serà l’epicentre de la cultura catalana el 17 desembre amb la 60a Nit de Santa Llúcia

Bones notícies per als amants de la llengua, la cultura i el país. Un conveni recent entre l’Ajuntament i Òmnium Cultural ha permès que el Teatre Auditori Àtrium esdevingui el proper 17 de desembre l’epicentre de la literatura i la cultura catalanes amb la celebració de la 60a Nit de Santa Llúcia, la vetllada literària en llengua catalana més important de l’any. Viladecans recull així el testimoni de Terrassa, Barcelona, Reus, Girona o la Seu d’Urgell, les darreres localitats on s’ha celebrat aquesta cita i que té el seu màxim puntal en el Premi Sant Jordi de novel·la.
Durant la gala es donaran un total d’onze premis: el Mercè Rodoreda de contes i narracions, el Carles Riba de poesia, el Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies i així uns quants més. Una de les novetats d’enguany és el nou premi Òmnium de Comunicació que substitueix els antics premis de Ràdio i Televisió, ampliant-lo a nous formats i oberts a la participació de la gent. Ve de gust recordar, també, que entre els promotors del Viladecans Punt de Trobada tenim un Premi Joan Maragall, el que va guanyar en Josep Lligadas el 2007 a la Nit de Santa Llúcia per l’obra "La política dels cristians".
La Festa de les Lletres Catalanes serà, doncs, una ocasió immillorable per posar la nostra ciutat al mapa de la cultura catalana i per viure de prop una iniciativa d’abast nacional que serà retransmesa parcialment en directe per TV3. Aquestes coses no passen cada dia i n’hem d’estar orgullosos, aprofitar-ho al màxim i celebrar que el nom de Viladecans es faci un lloc, ni que sigui per un dia o –ben mirat– una nit, dins del sobreocupat i competitiu espai cultural i mediàtic de Catalunya. Serà també una bona carta de presentació per a la secció comarcal d’Òmnium Cultural, activa al conjunt del Baix Llobregat des d’abril de 2008 però força desconeguda encara a la nostra ciutat.
Els actes previs
Òmnium està organitzant alhora una sèrie d’activitats prèvies a diversos municipis de la comarca, en el marc de la mateixa Nit de Santa Llúcia. A Viladecans un conjunt d’entitats del poble, entre les quals Viladecans Punt de Trobada i la Coordinadora d’Entitats El Mamut de Viladecans, s’han agrupat i estan treballant en un programa d’actes pel cap de setmana anterior a la gran cita. En concret, el dissabte 11 de desembre a la tarda es durà a terme una cursa d’orientació poètica, hi haurà contacontes, una tertúlia sobre la importància de la cultura i un concert a càrrec de Manu Guix, el televisiu professor de música a l’acadèmia d’"Operación Triunfo" i autor del celebrat disc "Onze Llachs", on reversiona clàssics del cantautor de Verges. L’endemà, el diumenge 12 pel matí, s’oferirà una xocolatada, hi haurà cercavila, cants de corals, vermut i una actuació de la incipient colla dels Castellers de Viladecans. Tot plegat serà al parc de Can Xic amb entrada gratuïta i obert al conjunt de la ciutadania. Aprofitem-ho!
Més informació a: http://nitdesantallucia.omnium.cat/ Josep Ginjaume