dimecres, 17 de novembre del 2010










L’associació Bici Baix Llobregat actua a Sant Boi de Llobregat i a tot el Baix Llobregat. Formem part de la CCUB, Coordinadora Catalana d’Usuaris i Usuàries de la Bicicleta: www.ccub.org, que representa a tota Catalunya. La CCUB és membre de l’ECF, European Cyclists Federation, Federació de Ciclistes Europea: www.ecf.com.
Per aconseguir l’ús diari de la bicicleta cal eliminar els principals obstacles que impedeixen utilitzar més sovint aquest vehicle per anar a treballar, a comprar, a estudiar, etc.
Demanda de millores per a fer la circulació en bicicleta més segura:
Demanem que tots els ajuntaments del Baix Llobregat i d’arreu de Catalunya facin complir la limitació de velocitat dels cotxes establerta a 30, 20, 10 km, etc. Si no es compleix perilla la seguretat de tots els usuaris de la via pública, però especialment la dels més dèbils: vianants i ciclistes.
Cal millorar les connexions interurbanes per a ciclistes i vianants. Per exemple, fer un pont a l’altura del centre de Sant Boi de Llobregat per passar a peu i en bici a l’altra banda del riu. Els cotxes tenen aquesta facilitat però caminant o pedalant només es poden agafar camins, sovint enfangats o inundats per la pluja. Això no serveix per fer-ne ús diari.
Consells de seguretat circulant per ciutat:
Els més importants són a la Guia pràctica per anar amb bicicleta de la Generalitat de Catalunya i de la Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta: http://www.ccub.org/guia/pag2.htm
Aquí n’hem fet un resum breu:

  1. Circuleu amb prudència i respecteu les normes de circulació, pel carril-bici o carril de la dreta més proper a la vorera. Si aquest estigués reservat per a taxi i bus, circuleu pel següent.
  2. Mantingueu una distància prudencial amb la vorera i els cotxes aparcats. Una porta que s’obre o un vianant baixant us poden obligar a fer un moviment brusc. Per a la seguretat de tots, circuleu sempre pel centre del vostre carril.
  3. En voreres amples, illes de vianants i passeigs, respecteu la preferència de pas dels vianants i adeqüeu la vostra velocitat, segons l’afluència de persones, sense sobrepassar els 10 km/h.
  4. Feu-vos veure. Els senyals d’indicació de gir i de parada són imprescindibles. El més important és que els vegin els altres usuaris de la via.
  5. Quan us atureu en un semàfor, ocupeu l’espai central del carril. Si us arrambeu a la dreta, pot ser que els vehicles que arrenquin al darrere vostre no us vegin. Si no voleu empassar-vos el fum dels automòbils aturats, avanceu a poc a poc fins al primer lloc de la fila.
  6. Darrere d’un cotxe, mantingueu la distància de seguretat, ja que pot frenar de forma sobtada.
  7. Procureu no circular darrere d’autobusos, camions o furgonetes, ja que la vostra visibilitat queda reduïda.
  8. Conserveu el vostre espai a la calçada i cediu el pas als vehicles més ràpids quan això sigui segur i possible. Aquest és el millor camí per aconseguir una convivència respectuosa.

Senyalització de maniobres per a circular en bicicleta amb més seguretat:
Aquí teniu la manera de senyalitzar les maniobres més habituals circulant en bicicleta. Si més ciclistes les posessin en pràctica, es podrien evitar ensurts i accidents. Són molt senzilles de fer. Podeu mirar les il·lustracions de l'inici: parar, gir a l'esquerra, gir a la dreta alternatiu i gir a la dreta. Marta Pombo