diumenge, 9 d’octubre del 2011

Amic-UGT de Catalunya


L’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT) és una entitat sense afany de lucre que treballa per la integració sociolaboral de les persones immigrades a Catalunya. Nascuda el 1993, al si del sindicat Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT de Catalunya), des del començament l’associació es va marcar com a principal objectiu treballar en totes les línies que fos necessari per aconseguir una plena integració de la població immigrant, i adoptar aquestes actuacions a les necessitats variants de la societat.
Totes les seves actuacions es duen a terme amb la perspectiva de seguir contribuint a la construcció d’una societat cada vegada més plural, en la qual es respectin les diferències individuals i culturals, en el marc dels valors democràtics i amb una sensibilitat especial pel respecte als drets dels treballadors.
Divuit anys de feina han convertit AMIC en un dels actors principals a Catalunya en matèria d’immigració. No es tracta, doncs, d’una associació que es limita a donar una sèrie de serveis (assessorament jurídic en estran-geria, orientació sociolaboral-formatiu, homologació d’estudis, entre d’altres) sinó que s’ha consolidat com a actor principal en el disseny de la política global, transversal i integral, adreçada a gestionar el fenomen de la immigració, ja sigui mitjançant el treball directe amb la població immigrant com a través de la participació en el debat social i polític. 
Aquesta tasca desenvolupada ha sigut possible gràcies a l’aposta pel treball en xarxa amb administracions, sindicats, entitats de diferent naturalesa i, molt especialment, amb el col·lectiu immigrant, que centra l’activitat de l’associació.
Els projectes i serveis 
AMIC-UGT té 50 oficines arreu de Catalunya que són els punts on desenvolupa la seva activitat d’atenció i contacte amb la població immigrada. El servei bàsic, comú i central a les oficines és l’atenció i l’assessorament jurídic en temes d’estrangeria. Tenir residència legal a l’Estat espanyol constitueix un element clau per a la integració social i laboral de les persones immigrades. La complexitat i varietat jurídica de l’estatus legal dels estrangers i estrangeres fa necessari desenvolupar aquest servei de qualitat que dóna assessorament i suport per iniciar i/o mantenir la condició de resident legal als usuaris i usuàries d’AMIC.
A Viladecans, concretament el servei d’AMIC dóna suport i assessorament individualitzat de qualitat en tot allò relacionat amb l’estatus legal d’estranger o estrangera, en temes com ara: les renovacions o modificacions de targetes de residència i residència i treball, el reagrupament familiar, l’autorització per l’arrelament, l’adquisició de la nacionalitat espanyola, les autoritzacions inicials, consultes de caire civil relacionades amb la condició de persona estrangera.
A més de la informació i l’assessorament, es dóna suport a la tramitació de tots aquells expedients administratius que, atenent a les circumstàncies concretes de cada cas i sempre que la normativa específica ho permeti, siguin per a la consecució o el manteniment de la situació legal de l’interessat o interessada i, si escau, de la seva família. En general, la tramitació, la recollida de documentació necessària, repassar-la, fer el seguiment de l’expedient, interposar recursos contra actes de tràmit i, si escau, contra l’acte de resolució de l’expedient fins a esgotar la via administrativa. 
A la pàgina web d’aquesta associació podràs trobar més informació sobre les seves activitats així com materials de suport i orientació per a les persones immigrades: www.associacioamic.cat