diumenge, 27 de gener del 2013

El tió de Nadal torna a Viladecans


Com ja sembla ser habitual, el tió de Nadal va tornar a ser present a la plaça de la Vila de Viladecans. Va ser el passat dilluns 24 de desembre. L’ajuntament de Viladecans amb el suport d’Òmnium Cultural Viladecans i l’AAVV del Casc Antic, va fer possible que la plaça s’omplís i que una columna de gent fes una cua que va arribar a enfilar-se carretera enllà en direcció a Gavà, perquè els nens i nenes poguessin fer cagar el tió.
Òmnium Cultural de Viladecans és el segon any que màgicament alimenta el tió de Nadal perquè els cops de bastó facin cagar al tió unes revistes de Cavall Fort per a cada un dels nens i nenes que hi van participar. Aquest any 500 nens i nenes han rebut un Cavall Fort perquè han seguit al peu de la lletra allò que marca la tradició.
Com és prou sabut, el tió de Nadal és un costum català que se celebra el dia de Nadal o a la seva vigília quan la família està reunida. Símbol del geni boscà benefactor de la casa (perpetuació del foc a la llar) és l’equivalent de l’avet típic dels països nòrdics i germànics. Al tió, adormit com la natura en aquest temps d’hivern, cal despertar-lo picant ben fort per obtenir regals per a tothom (fertilització cíclica de l’arbre).
Els tions d’alzina i roure són els millors. Un bon garrot flexible i consistent per bastonejar-lo assegurarà una collita abundant. Dies abans es prepara el tió tapant-lo amb un sac o flassada perquè no es constipi. Si li dóna menjar cada dia: galetes, fruita. Si fa sol se’l treu a passejar. Un tió malaltís pateix de restrenyiment. I no el faràs cagar per molts cops de bastó que rebi.
Moments abans de fer-lo cagar, se li crema el morro, i se’l rega amb vi (símbol de joventut i vitalitat). Després es pica ben fort tot cantant tonades com aquesta:
Caga tió
Caga torró
No caguis arengades,
Que són salades,
Caga torrons
Que són molt bons
Aquest any vam comptar amb actuació de Miqui Giménez que va animar la festa fins passada la una del migdia.
Ricard Caba