dimecres, 2 de gener del 2013

Unes eleccions diferents


Arran de les eleccions al govern de Catalunya, voldria comentar encara que d’una manera resumida unes altres eleccions, també molt importants sobretot per a les mares i els pares de la nostra mainada. Són les eleccions al Consell Escolar de Centre.
El Consell Escolar de Centre (CEC) és l`òrgan col·legiat de participació en el govern del centre.
Cal que les famílies coneguin bé què són els Consells Escolars, quines funcions tenen atribuïdes, quin paper hi poden tenir com a representants de les mares i pares del centre i quina és la millor manera d’exercir-lo. Un repte important per a la participació real de les famílies en els centres educatius és trobar la manera de col·laborar en la seva gestió i per aconseguir-ho hi ha un òrgan de participació de primer ordre, el Consell Escolar de Centre, però com sempre, no n’hi ha prou amb tenir les eines, cal saber-les usar amb coneixement i experiència.
El procés electoral s’efectua per renovar la meitat dels membres de cadascun dels sectors electius que integren el Consell Escolar.
El CEC el constitueixen: el director o directora, que n’és el president,  el o la cap d’estudis, el o la secretària, un representant de l’Ajuntament, representants dels  alumnes, representants dels professors i professores, representants de les mares i pares i un representant de l’administració o serveis.
Les funcions del CEC són les que estableix la Llei d’Educació. A més, li correspon vetllar i donar suport a l’equip directiu per al compliment de la programació anual del centre i del projecte de direcció, el qual, en el marc del projecte educatiu del centre vincula l’ acció del conjunt d’òrgans de govern del Consell.
El CEC ha d’aprovar les seves normes de funcionament, es reuneix a l’inici i final de curs i també una vegada cada trimestre. La durada del càrrec de conseller és de quatre anys. Les decisions del CEC es prenen normalment per consens. Si no és possible arribar-hi, la decisió s’adopta per majoria de les persones membres presents, llevat dels casos en què la normativa determini una altra majoria qualificada.
Al si del Consell Escolar es constitueixen dues comissions preceptives: l’econòmica i la de convivència. També hi pot haver la permanent, la de menjador... i d’ altres.
El CEC ha de ser el motor que dinamitzi tota la comunitat educativa i tots els sectors de la comunitat educativa han de conèixer els seus acords.
La implicació de les famílies en l’educació dels seus fills i filles augmenta el seu rendiment com a alumnes (millors resultats, més assistència a classe...).
Totes les mares i pares tenim alguna cosa per aportar i alguna cosa per aprendre, és per això que us animo a participar-hi el proper mes de gener quan al centre escolar de les vostres filles i fills les convoquin. 
Montserrat Pastor i Pujadó