dilluns, 27 de maig del 2013

Grup Literari El Caliu

“El sentit intens de la personalitat de Catalunya, 
pren forma espiritual 
en la llengua Catalana, en el seu geni constructiu, 
en la seva virtut i fortalesa”
Pere Coromines

Participació del Grup en l’homenatge a Salvador Espriu. Biblioteca de Viladecans. Abril de 2013
El Grup Literari El Caliu es va crear el 1982, quan Manel Valeriano, que era el Regidor de Cultura del primer Ajuntament Democràtic de Viladecans (PSUC), coneixedor que a la ciutat hi havia persones interessades en la poesia i la llengua catalana, ens va posar en contacte i arran d’això vam decidir trobar-nos, per tal de compartir les nostres inquietuds literàries; entenent que a través de llegir els nostres treballs i assessorant-nos els uns als altres, podríem millorar l’estil d’escriptura i el coneixement de la llengua i la seva promoció. 
El local on ens reuníem va ser el desaparegut Restaurant El Caliu, del carrer de Sant Isidre. Allà és on s’avivà la flama de les nostres inquietuds i de la nostra amistat i on es va generar el caliu propi del lloc i de l’ambient humà i cultural que es va crear, circumstància que va fer adient que escollíssim el nom d’El Caliu. Una dada curiosa és que el primer dia de reunir-nos era la festivitat de Santa Eulàlia, nom que vol dir «la ben parlada». Això ens va semblar un bon auguri i es demostra que passats 31 anys aquell caliu, tot i anar-se modificant i renovant, continua viu i escalfant vocacions literàries. 
Des del primer moment vam decidir que actuaríem lliurement sense cap dependència institucional ni càrrecs interns. El que preteníem era practicar i aprendre. Un de nosaltres, Manuel Tosca i Amella, es va convertir en el principal mestre i en el pal de paller de tot el grup, a més de ser la persona més admirada, estimada i ara enyorada per tots. 
En les activitats literàries que participàvem o organitzàvem, tant en representació com a manera individual, fèiem referència a la pertinença al grup. Una de les primeres va ser promoure la poesia als infants, instal·lant-nos enmig de la Rambla convidant que hi participessin, una altra a la Plaça de la Vila amb una recollida de poesia ràpida. Col·laboràrem en l’organització del Concurs Temps de Primavera a Viladecans i dels Jocs Florals Infantils de les Escoles de Viladecans. Vàrem fer diferents recitals: Centre Lleidatà de Barcelona, Espluga de Francolí, Cova del Drac de Barcelona... El primer homenatge que es va fer a Espriu va ser a Arenys de Mar (febrer del 1987) a través de fotografies de Salvador Obiols (també caliuer), que estaven inspirades en el llibre Cementiri de Sinera, que va ser recitat pels membres del grup. (Un acte que es repetí a Xàtiva, Sant Sebastià, Manresa i Viladecans). Personatges destacats del món literari hi van participar i fer costat a recitals, presentacions de llibres i trobades culturals i literàries.
La nostra inquietud creativa s’ha mantingut viva de forma individual o col·lectiva, raó que justifica que continuem actius, organitzant o participant en activitats literàries. Homenatges : A Joan Maragall (amb motiu de la Festa de les Lletres Catalanes, celebrada el 2010 a Viladecans). A Manuel Torres. A Manuel Tosca i Amella. El passat 24 d’abril, vam prendre part en l’Homenatge a Salvador Espriu, que vam organitzar conjuntament amb Òmnium Cultural.
Volem constatar que el Grup Literari El Caliu, seguim fidels participant i organitzant activitats literàries. Ja no sols pensant en el creixement propi, sinó, fonamentalment i més en el moment que estem vivint, pensant en els valors que poden ajudar a assolir i promoure, les virtuts i fortalesa de a la cultura i la llengua catalana.
Mercè Bernat i Calvet