dimecres, 8 de maig del 2013

L’Institut Miramar celebra el 25è. aniversari


Tots els que formem la gran família de l’Institut Miramar estem de celebració. Alumnes, professors, personal d’administració i serveis, i pares ens hem de felicitar perquè el centre compleix  25 anys.
Una mica d’història
En el curs escolar 1987-88 es van habilitar 6 aules per a alumnes de BUP en mòduls prefabricats (“caracolas”) en els terrenys que l’Ajuntament havia cedit a la Generalitat per a construccions escolars en l’avinguda Roureda, cantonada amb l’avinguda Ballester. El curs següent s’hi van afegir 3 barracots més i la primera promoció de COU, en l’Institut de Batxillerat - Extensió Viladecans, va sortir el curs 1990-91.
La precarietat de les instal·lacions i la urgència d’urbanitzar el Torrent Ballester fa més evident la necessitat de construir un nou edifici. I arriben les tensions. A l’octubre de 1988, l’Ajuntament parla de promeses i compromisos incomplerts pel Departament d’Ensenyament. Pares, alumnes i professors es manifesten al carrer. El Consell Escolar, fins i tot mitjançant un comunicat publicat al Butlletí de Viladecans, qüestiona una carta enviada des de l’Ajuntament als pares:
Que tanto profesores como alumnos nos hemos visto dolidos por el término “calidad de enseñanza en los barracones”, ya que aunque falta calidad de instalaciones se intenta suplir con el esfuerzo de los profesores dichas deficiencias.
El desembre de 1989, l’arquitecte Coque Bianco presenta l’avantprojecte. La planta, una creu en diagonal, incorporava dos volums entrecreuats. Un, geomètricament pur i ordenat en tres nivells, per a les activitats acadèmiques i administratives; l’altre, amb sostre ondulant i acabat amb una ona congelada, per al gimnàs, sala d’usos múltiples i tallers. A l’interior, un pati triangular i l’àrea de pistes esportives. El projecte era fantàstic, però els professors van fer notar algunes mancances. 
Finalment, el 2 d’octubre de 1992, va començar el curs en les noves instal·lacions de l’Institut Miramar. La inauguració oficial, a càrrec del President de la Generalitat, Sr. Jordi Pujol, acompanyat d’altres autoritats, tindria lloc el 27 de febrer de 1993.
Comencen els actes commemoratius
Han passat 25 anys i tots els que hem contribuït a fer créixer la família del Miramar ho volem celebrar. Milers d’alumnes i pares, així com centenars de professionals, hem fet possible la consolidació de l’institut i hem garantit, sens dubte, un fort impacte educatiu entre les generacions de joves que l’han ocupat. 
Ara que la crisi està posant en qüestió les condicions que garanteixen la qualitat de l’ensenyament, aprofitem per recordar les dificultats dels primers cursos de funcionament del centre i recuperar l’esperit de reivindicació col·lectiva que ens va permetre superar-les.
Per recordar la inauguració del nou edifici, el passat 27 de febrer vam organitzar un acte amb àmplia participació. 
La presentació va anar acompanyada dels parlaments del director de l’institut, Carlos Mariño, i de professors dels inicis del Miramar, Toni Sala i Mireia Gasull. La Pepita Miret, actual regidora de Gent Gran,  i la Maria Comas ho van fer en la seva condició de membres de l’AMPA dels primers cursos. I finalment, van intervenir com a antics alumnes la Gisela Navarro, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament, i el Martín Montoya, jugador del Barça.
Seguidament, van actuar alumnes de l’institut, integrants de l’escola de ball “Le Danse” de Viladecans i el grup “Impacto”, que van ser aclamades pel públic.
Per acabar, alumnes i professors van participar de manera entusiasta en una flash-mob, dirigida per la Maite Escudero, amb la cançó “Bad” de Michael Jackson que va fer les delícies de tots els assistents.
El programa d’actes commemoratius tindrà noves fites cap a final de curs.
Emili J. Goñi