divendres, 10 de maig del 2013

El servei de mediació de l’habitatge de Càritas (SMH)

A finals de l’any passat l’Ajuntament de Viladecans va signar un Conveni de col·laboració amb Càritas, pel Servei de Mediació de l’Habitatge tant de propietat com de lloguer. L’objectiu d’aquest servei és impulsar fórmules perquè les persones i famílies veïnes de Viladecans no es quedin sense la vivenda que tenen com el seu habitatge habitual.
Això no és gens fàcil d’aconseguir i més després de la bombolla inmobiliària que vam viure. Ara les circumstàncies han canviat i els més febles ho estan pagant. Davant d’aquesta situació des de Càritas busquem la forma de reconduir totes aquestes famílies que ho estan passant molt malament.
La tipologia de famílies i la seva casuística que ens trobem són molt similars: pèrdua del treball dels membres de la parella, que han acabat la prestació l’atur i que amb una mica de sort potser els concediran l’ajut de 426 €, moltes d’aquestes famílies varen fer la compra de la vivenda els anys 2005-2006-2007, que era el moment en què els habitatges tenien el seu valor més alt i com a conseqüència les hipoteques concedides eren molt elevades i que les famílies hi destinaven un dels dos sous. A partir de l’any 2008 , amb la pèrdua de la feina, totes aquestes previsions fetes no es poden complir. Això va suposar moltes vegades un increment del deute inassolible per a les famílies, ja que la majoria tenien un sobreendeutament. 
Un dels problemes més importants és que les famílies se senten desprotegides i crec que amb aquest servei intentem donar una mica d’esperança a una problemàtica molt complicada ja que la majoria d’ells quan reben citacions del jutjat no en fan cas, no van a la seva Entitat per por. Cal destacar la tasca que estan fent els Serveis Socials del nostre Ajuntament, ja que a més del problema de la vivenda ens trobem amb famílies desestructurades, separacions, maltractaments, i les víctimes de tot això a la majoria dels casos són els petits.
Intentem reconduir les situacions des de donar pautes perquè la família negociï amb l’Entitat Financera una rebaixa de la quota mensual, altres enviem les dades als serveis centrals de Mediació de Càritas perquè puguin parar la subhasta i el desnonament, quan veiem que no hi ha cap alternativa demanem directament la dació amb opció a lloguer. Càritas negocia directament amb les Entitats, cal dir que hi ha moltes dificultats per aconseguir-ho ja que actualment només dues o tres Entitats ho accepten.
Algunes Entitats estan disposades a reestructurar el deute hipotecari per adequar la quota als seus ingressos, aplicant quatre anys de carència, o fent quitances d’una part del deute per a tots els deutors que estan en el llindar de l’exclusió social.
L’objectiu del SMH és oferir a les famílies una veritable segona oportunitat, evitant la pèrdua de l’habitatge, i, com a conseqüència, un greu deteriorament de la seva salut. Perquè la segona oportunitat sigui possible cal que qualsevol nova llei en aquest àmbit contempli la validació i l’obligatorietat de les instàncies de mediació amb les Entitats financeres o amb els propietaris dels habitatges, a petició del deutor, com el SMH. És aquesta l’única via justa per pal·liar la desigualtat entre les parts de la negociació.
Amb les Entitats financeres en cas dels préstecs hipotecaris, cal establir el sistema de negociació de les quitances o rebaixes dels deutes per adaptar les quotes d’amortització dels préstecs als llindars d’ingressos suportables de les famílies.
Des que va entrar en funcionament aquest servei a Viladecans fa dos mesos hem atès trenta famílies amb problemes greus de pagament del seu habitatge i tres famílies amb problemes de pagament del lloguer.
Un altre dels problemes greus que tenim és la manca de Vivendes Socials, perquè fins ara cap estament públic tenia aquesta com una de les seves preocupacions. Si no tenim vivendes socials es molt difícil reconduir moltes de les necessitats de les famílies, també es parla del famós Banc Dolent SAREB, que és on les Entitats han abocat tots els seus impagats i que segons els acords signats uns 6.000 pisos aniran per vivendes socials. 
Crec que el nostre model de vida està en joc si no som capaços de recuperar els valors morals i ètics, compartir i tirar endavant la resolució dels conflictes, per això crec que es molt important el Servei de Mediació per garantir i transmetre les possibilitats d’una negociació correcta.
Josep Comas Casany