dijous, 15 de gener del 2015

1r. FESTIVAL INTERNACIONAL DE NARRACIÓ ORAL DE VILADECANS, NARRACANS - 2015

Tal vegada fa molts anys!...

Amigues i amics, tenim el plaer de presentar-vos un dels esdeveniments singulars d’aquest nou any, una trobada de la narració oral a Viladecans, on poder explicar contes, narrar històries i rondalles i escoltar els millors narradors del món!

Es tracta del Primer Festival Internacional de Narració Oral de Viladecans: NARRACANS!, que tindrà lloc a la nostra ciutat el proper dijous, 29 de gener de 2015, dins de la Festa Major d’Hivern de Viladecans.




La ciutat de Viladecans sempre ha celebrat les tradicions populars des d’antuvi. Les societats corals la Perla i la Fraternitat hi van tenir un paper preeminent a finals del segle XIX. Els cicles festius, com ara la Festa Major d’Hivern, per a Sant Sebastià, el Carnaval, amb la Tornaboda, la festa de tradició agrícola de Sant Isidre, les cantades de Caramelles, el festival de teatre al carrer Al Carrer!, la Festa Major d’Estiu, el cicle nadalenc i d’altres han estat la festa, la tradició i la cultura de la nostra ciutat, des de sempre. De la mateixa manera, hem sabut mantenir les tradicions de les arts de l’espectacle, com el teatre parroquial, al mateix temps que gaudim, actualment, de l’Atrium, Arts de l’espectacle i tot un seguit d’ateneus d’entitats i associacions culturals que ens col·loquen, actualment, com a una de les ciutats avançades en la difusió de la cultura.

Amb aquests antecedents, Viladecans ja podrà omplir un buit fins ara no celebrat, podrà iniciar un nou cicle, un Festival on podrem retrobar-nos, al llarg d’una jornada, amb la imaginació disposada, l’orella enllestida i el cor bategant... es tracta del 1r Festival Internacional de Narració Oral de Viladecans: Narracans!

La ciutat de Viladecans compta amb una Biblioteca pública on es programen contes per a nenes i nens i per a adults, des de fa temps. També, tenim altres espais privats, com la llibreria Els Nou Rals, espai on s’ha programat i es programa: Els divendres de conte!, en diverses ocasions, narradores i narradors d’arreu, als baixos de la llibreria, en un espai idoni, on caben a l’entorn de 30 persones. També, comptem amb L’Ateneu de les Arts, una idea i uns espais aptes per a la formació dels futurs contaires de la ciutat. Els espais de L’Ateneu seran un lloc idoni per apropar els viladecanencs i viladecanenques al fet narratiu, perquè puguin endinsar-se en l’art d’explicar històries, perquè la paraula i els gest han estat el suport bàsic de transmissió de la cultura des de l’antiguitat. 

Les persones que van fer el curset de 10 hores: Aprèn a explicar històries!, dins del Festival NARRACANS, podran explicar contes al Festival.

Aquest Festival comptarà amb els millors narradors i narradores del món, gràcies al suport de l’ANIN (Associació de Narradores i Narradors), i, òbviament, a l’interès del departament de Cultura de l’Ajuntament de la ciutat.

Tal vegada fa molts anys, a la ciutat de Viladecans...

Josep Lluís Gallardo