Sembla que en tots aquests anys no hàgim après res. No n’hem tingut prou amb la bombolla immobiliària. Just ara quan potser comencem a aixecar el cap, el nostre Ajuntament (PSC+ICV) s’entesta a continuar amb les mateixes polítiques especulatives, de diner fàcil i trinxament del territori. Podria citar el Pla de Llevant (3.000 habitatges), l’enderrocament del Poliesportiu Municipal del Centre o d’altres projectes en cartera... Avui, però, em centraré en el projecte de reforma del Polígon Industrial del Centre.
Hi ha molts punts criticables. Amb l’excusa d’incentivar el Polígon Centre, el consistori obre la porta a la construcció de 1.300 habitatges amb una alçada màxima similar als blocs de Vilamarina. Però quin motiu hi ha per construir més pisos a Viladecans? I amb edificis tan alts? Per creixement demogràfic segur que no perquè segons l’anuari 2014 de l’Ajuntament hem perdut habitants i des del 2010 hi ha una tendència a l’alentiment.
A més a més, si contextualitzem aquest projecte amb les altres iniciatives immobiliàries que es volen desplegar, en els propers vuit anys ens plantaríem amb un augment de la població del 18 %, és a dir, 12.000 nous habitants per emplenar els 4.000 habitatges dels dos plans estrella, Pla de Llevant i Polígon Centre. Un sense sentit tenint en compte el creixement absolut negatiu de la població.
La reforma del Polígon Industrial del Centre és un projecte molt ambiciós que enfocat des d’una altra perspectiva hagués pogut regenerar tot l’entorn. Però actualment hi ha 1.800 llocs de treball en joc i cal donar prioritat a la seva protecció. Des del grup municipal d’ERC-AM creiem que la nova distribució de les parcel·les, l’agrupament de solars, afavoreix als grans inversors en detriment de les petites i mitjanes empreses, quan són les que sustenten la majoria del nostre teixit industrial.
El desplegament d’aquest pla –pel que fa referència al sòl dedicat a la indústria– requereix superar diverses particularitats com que els propietaris de les petites parcel·les es posin d’acord per sumar superfície, la jubilació d’un propietari o el tancament d’empreses... Aquestes particularitats dificulten la concreció del nou model industrial i, per tant, hi haurà nous habitatges (sembla que sigui aquesta l’última finalitat) però temem que la zona industrial –en si mateixa– no haurà canviat.
El projecte també preveu la prolongació de l’avinguda Segle XXI tot travessant el polígon. Però la xarxa viària per donar servei a un polígon industrial amb pas de camions d’alt tonatge és incompatible amb el trànsit de vianants i la xarxa urbana. A menys que la intenció sigui restringir el trànsit de camions d’alt tonatge. Es vol dissenyar “un nou polígon industrial”. Se’ns diu que les noves naus han de tendir a l’excel·lència energètica, amb sostres verds, passarel·les entre edificis, energies renovables... Però proposar un polígon industrial autosuficient és una quimera, encara més si tenim en compte les restrictives lleis del Govern espanyol en aquesta matèria. En aquest capítol també s’obvia la proximitat dels habitatges a la indústria, no trobem cap referència als sorolls, a les molèsties ni a l’impacte que provocarà en els nous veïns.
D’altra banda, el projecte proposa un nou traçat de la carretera de Barcelona per ampliar el barri Centre, intenta oxigenar la plaça de l’Ajuntament i crear una zona per a vianants i comercial, tot mantenint les façanes de les cases singulars. Però ens falten dades, molta més concreció. No es parla de quines cases es mantindran, ni què passarà amb les cotxeres de la Mohn. Tampoc queda clara l’oxigenació de la plaça de l’Ajuntament: just davant hi ha projectats un nou mercat i altres equipaments sense especificar. És el que succeeix quan tot plegat es planifica des d’un despatx, sense consultar a la ciutadania ni als implicats.
Precisament per promoure el procés d’al·legacions i fomentar la participació ciutadana, ERC Viladecans va convocar el passat 2 de desembre una assemblea oberta informativa on vam explicar el projecte de reforma i vam compartir tota la documentació que teníem a l’abast. Gràcies a la nostra pressió hem aconseguit ampliar en un mes el període d’informació pública, que acabarà el 28 de gener. A la nostra pàgina web (www.esquerra.cat/viladecans) trobareu la presentació que vam elaborar per a l’ocasió, dins de la secció “Documents”. Estem al vostre servei.
Myriam Moysset
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada