dimarts, 15 de desembre del 2015

Tres vies per ajudar els refugiats

Càritas Diocesana de Sant Feliu ha rebut l’encàrrec del bisbat de coordinar l’atenció que l’Església diocesana presti als refugiats i com a tal va informant periòdicament. Com que aquest procés d’acollida segur que interessa també moltes altres persones a banda de les comunitats cristianes, transcrivim part del seu comunicat:

No tenim novetats referents al que serà el procés d’acollida, no coneixem encara com, quan i en quines condicions es desenvoluparà l’acollida de les persones refugiades. Sembla ser que en una primera etapa de l’acollida, s’acollirà les persones de manera col·lectiva, en centres, albergs, cases de colònies... i que no serà fins passats uns mesos que se les allotjarà de manera individual i per famílies, en habitatges, on es parla que hi podrien estar fins a dos anys. La responsabilitat de l’acollida d’aquestes persones refugiades és del govern de l’Estat, ni la Generalitat, ni els ajuntaments tenen clar quines seran les seves competències, ni quin serà el seu paper en aquest procés d’acollida, però el que sí que hem de tenir clar és que el paper de Càritas i de la resta d’entitats d’Església, ha de ser de subsidiarietat, és a dir haurem d’arribar allà on no arribin les administracions.

Donada aquesta situació, des de la Mesa volem destacar tres aspectes que creiem que són importants.

En aquests moments, per tant, la principal tasca que podem fer, és una tasca de sensibilització i denúncia, reclamant la dignitat i els drets d’aquestes persones, però sobretot perquè s’actuï en les causes que han portat aquestes persones a aquesta situació. Demanar als governs dels diferents estats implicats, unes polítiques de migració i humanitàries que tinguin en compte els drets de les persones.

És important no fer distincions entre refugiats i immigrants econòmics, són dues realitats inseparables i íntimament relacionades. Es tracta de persones i famílies que, per diferents raons, es veuen obligats a marxar de casa per construir una vida més digna.

Hem d’estar preparats per al moment en què arribin els refugiats, per si se’ns demana suport, preveure quins recursos podrem oferir i veure en quin grau hi podrem col·laborar, però ara mateix, no té sentit organitzar cap tipus de campanya de recollida de roba, aliments, joguines, etc... Perquè no sabem quines seran les necessitats d’aquestes persones, ni de moment tenim mitjans per fer arribar tot el que es reculli als països on estan els refugiats.

El que veiem aquests dies no és nou i no només és una crisi humanitària, és el fracàs d’una política mal anomenada migratòria i de cooperació i una manca de polítiques coherents que abordin la complexitat de les causes que motiven la mobilitat humana. És per aquest motiu, que com a Església tenim l’obligació moral d’explicar el drama que estan vivint aquestes persones i reclamar als governs, unes polítiques de migració més justes i una actuació urgent en les causes polítiques, econòmiques o socials que porten a aquestes persones a haver de prendre la decisió d’abandonar les seves cases i famílies, posant en risc les seves vides. No podem permetre que aquestes situacions es tornin a repetir.

De moment no s’ha obert cap compte específic per recollir donatius pels refugiats, donat que desconeixem encara quin serà el nostre paper en aquest procés. Però tots els donatius que estem rebent a Càritas, destinats a la Crisi dels Refugiats, els estem vehiculant a través de Càritas Espanyola, que els fa arribar a les diferents Càritas dels països de trànsit on van arribant els refugiats. Per tant qualsevol donatiu que es vulgui realitzar, es pot fer al núm. de compte de Càritas Diocesana, indicant en el motiu la paraula “Refugiats”.

Càritas Diocesana de Sant Feliu

MÉS INFORMACIÓ I DONATIUS

Telf: 93 652 57 70

Correu electrònic: 

secretaria@caritassantfeliu.cat

Núm. de compte: 

ES65-2100-5000-58-0200042738