dimarts, 15 de desembre del 2015

Les activitats del Centre Ocupacional Caviga

El Centre Ocupacional Caviga és un servei i establiment d'atenció diürna on s'atén persones amb discapacitat intel·lectual, majors de 18 anys, en edat laboral i que la seva disminució no els permet, de forma temporal o definitiva, la seva integració en una empresa ordinària o en un Centre Especial de Treball.

En aquest article ens centrarem en les activitats d'ocupació terapèutica que, d'acord amb la legislació vigent, consisteixen en aquelles tasques en les quals els usuaris i usuàries han de percebre l'èxit d'un resultat material satisfactori.

A Caviga fem diferents manipulats com encaixar, embossar, ensobrar, classificar, comptar, empaquetar, entre d'altres, per a empreses externes com Roca, Corysan, Comansi, Pakot, etc.

Realitzem un altre tipus d'ocupació dissenyada per a trencar amb les tasques rutinàries dels manipulats, que consisteix en la realització d’articles artesanals de qualitat que puguin ser objecte de venda a través de l’Associació de Familiars del Centre Ocupacional Caviga i, així, accentuar la satisfacció del resultat final. Els usuaris i usuàries confeccionen productes i articles elaborats en la seva totalitat dins el centre (espelmes, productes fets amb vímet, sabons, clauers, gerros, ninots, llibretes, arracades, postals, rètols, marqueteria, xapes...). Elaborem un stock de productes que té sortida en fires i mercats d’artesania com la Fira Medieval de Viladecans o la paradeta que muntem per la Diada de Sant Jordi. També confeccionem productes de temporada en èpoques concretes de l’any (articles nadalencs a final d’any, roses i punts de llibre per Sant Jordi...) i rebem encàrrecs de productes per diferents celebracions (aniversaris, casaments, batejos, comunions, per a empreses, etc.).

En els últims anys hem donat resposta a nombrosos encàrrecs per a decorar diferents espais amb temàtiques relacionades amb la festa de Nadal, Sant Jordi i Sant Joan. Hem decorat els vestíbuls de l'Hotel Ibis i Budget de Viladecans, Hotel Ibis de Cornellà i les biblioteques de Gavà en diferents ocasions. Actualment estem treballant per a decorar el vestíbul de la biblioteca de Viladecans per a les festes de Nadal.

La nostra ocupació té altres finalitats, ja sigui confeccionar els decorats, el vestuari i l'atrezzo per a les obres i curtmetratges que es realitzen a les activitats de cinema i de Teatre i Música al Carrer, com realitzar els tallers d'entrepans i sucs per l'esmorzar saludable i l'activitat d'hort ecològic.

Per últim, explicar-vos que fem tallers educatius ens què pretenem ensenyar algunes de les nostres ocupacions i sensibilitzar la població del que som capaços de fer. Aquests tallers són dirigits principalment a escoles i instituts de la zona. Hem col·laborat amb els CEIP Mediterrània, Trueta i Martí i Pol, els col·legis Sagrada Família de Viladecans i el col·legi Santo Ángel i Immaculada Concepció de Gavà i l’IES Camps Blancs de Sant Boi. Hem fet diferents tallers de roses de paper, sabons i espelmes artesanals i ha sigut una experiència enriquidora tant per als alumnes com per als nostres usuaris i usuàries.

Maite Basacoma