dimarts, 15 de desembre del 2015

Premi a la Mamullada. Crònica d’un dissabte best!


Premi Best al millor projecte estratègic: Per la seva singularitat, per haver aconseguit que una de les principals activitats festives i culturals del seu municipi tingui com a protagonista la figura de bestiari festiu, per la seva contribució a que aquesta esdevingui senya d’identitat del seu territori, el jurat ha determinat que el Premi BEST al millor Projecte Estratègic és per “La Mamullada”, impulsat per la Colla del Mamut de Viladecans.

El passat dissabte 21 de novembre de 2015, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va convocar un conjunt d’esdeveniments relacionats amb el món del bestiari festiu.

El congrés

El congrés “Bestiari festiu: definició i criteris de catalogació” va aplegar prop de 150 persones al Fòrum Berger Balaguer, on es van presentar continguts relacionats amb el bestiari festiu i el seu procés de catalogació a través de vuit ponències de curta durada. Així doncs, els assistents van poder conèixer aspectes sobre la música que acompanya les figures, les seves danses, l’origen dels dracs, com es cataloga el patrimoni material…

A més, durant la pausa-cafè, els assistents van poder gaudir d’una ballada de cortesia a càrrec del Drac de Vilafranca, el Drac de l’Agrupació i el Poulain de Pézenas (Occitània), declarat obra mestra del patrimoni oral i immaterial per la UNESCO. Fins a un total de dotze figures de bestiari festiu van participar de la mostra de bestiari durant tot el matí.

Totes les entitats de bestiari participants, ponents i convidats van poder gaudir d’un dinar de germanor a Cal Figarot, el local dels Castellers de Vilafranca.

Cercavila de bestiari festiu

A les cinc de la tarda, totes les figures de bestiari festiu van iniciar el camí en cercavila des de la Rambla de Nostra Senyora fins a l’Auditori Municipal. Cada una d’elles va fer una ballada a la Plaça de la Vila, davant l’Ajuntament.

Festivitas Bestiarum

A dos quarts de set, es va donar inici a la gala Festivitas Bestiarum, la celebració de la Nit del Bestiari Festiu. Presentada per Xavier Graset, aquesta segona edició –la passada es va celebrar al Born Centre Cultural de Barcelona– pren un caràcter festiu, de cloenda de la temporada d’actuacions, que pretén reivindicar la declaració oficial del Dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre) i que, a més, pretén donar visibilitat i reconeixement als projectes i iniciatives dutes a terme per les entitats federades a l’Agrupació.

L’Ambaixador del Bestiari Festiu 2015, el periodista Jordi Margarit (programa La Primera Pedra de RAC1), va lliurar el testimoni a la nova Ambaixadora del Bestiari Festiu 2016, la periodista Rita Marzoa.

Els Ministrers de Vilafranca van amenitzar la gala amb una actuació de música tradicional.

Els premis Best

Els Premis BEST a la societat els atorga un Jurat format per persones vinculades en l’àmbit de la cultura popular i les administracions. I entre ells n’hi va haver un per a Viladecans.

Per sort, per la nostra ciutat aquest premi s’afegeix als dos anteriors aconseguits per a Coordinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans, un del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Lobregat i l‘altre de la Fundació Garcia Nieto, que demostren que aquesta iniciativa popular ha estat un encert i que tots i totes les ciutadanes de Viladecans han pres en Vilamut com un personatge molt estimat i arrelat a Viladecans.

Miguel de la Rubia