divendres, 15 de gener del 2016

Els tres Reis

A Viladecans, com, si no m’equivoco, a la majoria de llocs de Catalunya, abans, el dia 6 de gener era el dia de Reis. Els personatges que aquella nit passaven a deixar joguines (o carbó!) als nens i nenes eren els Reis, els tres Reis, els Reis d’Orient, o els tres Reis d’Orient. I eren coneguts com el Rei blanc, el Rei ros, i el Rei negre.

Ara, en canvi, per influència de la televisió i de l’escola, resulta que els personatges que vénen són els Mags o els Reis Mags, o els Mags d’Orient. I tenen nom: Melcior, Gaspar i Baltasar. A la cavalcada de Viladecans, l’últim any que vaig anar-hi, el presentador va cridar: “Visca els Reis Mags!”. I aquest any, en la retransmissió per TV3 de la cavalcada de Mataró, li van preguntar a un nen que per què estava allà, i va contestar: “Estoy esperando a los Reis Mags”. En aquell nen manava més l’escola que la família.

Ja em perdonareu, però això és una evident castellanització de les tradicions. En català, ni s’utilitzava la paraula “Mags”, ni s’utilitzaven els tres noms dels Reis. I és lamentable que tant els mitjans de comunicació com l’escola, utilitzin el castellà com a punt de referència per parlar d’aquestes tradicions, i s’oblidin de la forma catalana de parlar-ne.

Josep Lligadas Vendrell