Està sobre la taula la remodelació del solar que ocupa la factoria Roca de Gavà i Viladecans. Gairebé 326.000 m2 dels quals més del 80% corresponen al nostre terme municipal. El projecte vol reestructurar l’àrea creant nous vials, nous usos econòmics, un campus tecnològic, 1.600 nous habitatges i acollirà la seu de la multinacional, actualment a Barcelona.
Des d’ERC Viladecans fem una valoració positiva d’entrada perquè conserva els 650 llocs de treball actuals. Conservar i crear nova ocupació són dos factors clau que sembla garantir la remodelació. Uns objectius que es veuran beneficiats per l’arribada de la seu mundial de la companyia, dels seus laboratoris i per la generació de sinergies positives en el seu entorn.
Després de revisar a fons la memòria amb l’avanç del planejament, podríem dir que ens agrada “la música”, però -després de resseguir la “lletra petita”- hem presentat un plec d’al·legacions per millorar el resultat global a curt, mitjà i llarg termini. Amb millores en mobilitat, habitatge i equipaments que podeu trobar a la nostra pàgina web (esquerra.cat/viladecans). Tenim molt present la reforma del Polígon Industrial del Centre i sabem que darrere alguns eufemismes i paraules grandiloqüents la realitat amaga sovint algunes sorpreses desagradables o amenaces potencials per a sectors prioritaris o la qualitat de vida de la ciutat.
Esquerra Republicana confia que aquest projecte no esdevingui a la llarga una acció especulativa -l’enèsima- per requalificar terrenys industrials i convertir-los en residencials, permetent una operació immobiliària d’envergadura. Lamentem la teoria que impregna tota la memòria quan posa en qüestió el Pla General Metropolità de 1976, justificant les modificacions impulsades per l’Ajuntament socialista en els darrers anys, amb alçades que superen de llarg l’edificabilitat més habitual a la ciutat (PB+4P) i que han generat diversos nyaps amb un impacte irreparable sobre el paisatge urbà, trencant la idiosincràsia de la ciutat. Hi ha també el risc de caure en paraules grandiloqüents i de generar grans expectatives i titulars, efectistes en termes de publicitat i que s’assemblen molt a promeses electorals.
Ens sorgeix també una reflexió més profunda: en els últims anys el lideratge de la ciutat s’està delegant al sector privat amb decisions i iniciatives de grans multinacionals com Neinver, Unilever o Roca. Estem deixant en mans d’interessos privats -legítims però amb ànim lucratiu- el futur de Viladecans. Trobem a faltar un projecte consolidat per part de l’equip de govern, un model de ciutat amb idees clares i ben definides. Massa sovint l’únic full de ruta sembla que sigui el de créixer de forma insostenible, ampliar constantment el parc d’habitatges. Ens preocupa també l’augment de població previst, els problemes derivats en els accessos a la ciutat i la manca de serveis i equipaments adaptats per a un augment tan substantiu d’habitants (3.000 habitatges al Pla de Llevant, 1.200 al Polígon Centre i 1.600 més al sector Roca).
D’altra banda, el desenvolupament d’aquest pla gira entorn a les necessitats de la multinacional, per damunt de les necessitats de la ciutat, ja que preveu com a primera fase de desenvolupament la construcció de la nova seu de l’empresa i del tram ubicat a Gavà. Només en última instància, 25 anys després, preveu acabar la fase de desenvolupament del parc empresarial i d’innovació que ha d’acollir especialment el tram de Viladecans. És a dir, la hipotètica pluja de llocs de treball va per llarg.
La factoria Roca va celebrar el centenari el passat 2017 i la multinacional utilitza poc més del 25% de la seva superfície industrial. Uns actius que vol rendibilitzar ara amb l’acord dels dos ajuntaments. Això és legítim però des d’ERC Viladecans treballarem per garantir que prevalgui l’interès públic en tota aquesta operació. Ens mou evitar la pèrdua de més múscul industrial, reafirmant una vegada més la nostra aposta per la reindustrialització de la ciutat. Perquè Viladecans ha estat, és i serà industrial malgrat l’auge del sector serveis, centres comercials i activitats econòmiques amb menys valor afegit, rendiments a curt termini i una aposta limitada en innovació que caracteritza l’actual Ajuntament.
Myriam Moysset
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada