El passat dia 16 de març va tenir lloc l’acte de presentació / reactivació de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) de Viladecans. Aquest moviment social va aparèixer fa ja 9 anys com a resposta al fet que partit racista PxC va concórrer a les eleccions municipals de 2011 on, al municipi, van aconseguir un regidor. L’acte, celebrat a la Plaça de l’Església, va comptar amb la presència d’Adriana Torroella, estudiant d’Educació Social i que pertany a la UCFR de Badalona, i de Fabián Cobos, professor i conegut activista antifeixista i membre de la UCFR Viladecans.
Adriana, que va deixar la militància política i es va unir a la UCFR al gener, ens va explicar la importància de reactivar una altra vegada el moviment davant el perill que suposaria la presència a les institucions del partit d’extrema dreta, Vox. El moviment antifeixista i antiracista té com a objectiu assenyalar i fer propaganda en contra de l’extrema dreta, aglutinant la lluita de diferents entitats i associacions, així com diverses ideologies polítiques, sense excloure ningú. La UCFR es compon de diferents nuclis autònoms, sense jerarquies ni càrrecs, existint, això sí, un nucli coordinador per realitzar accions conjuntes, a més de teixir llaços amb altres moviments, tant a nivell comarcal com internacional. També, i per la seva condició de persona racialitzada, ens va explicar la seva experiència personal donant visibilitat a situacions diverses, com els problemes a l’hora de trobar una feina, i encara més si és de cara al públic, per entrar en discoteques o l’estrambòtica situació viscuda als 13 anys quan la va intentar expulsar d’un autobús amb l’excusa que no tenia el DNI (recordem que a aquesta edat no és obligatori).
D’altra banda, Fabián va fer repàs, a grans trets, de l’activisme antifeixista sorgit a Viladecans des dels temps de la dictadura fins a l’actualitat. Ens va parlar del primer alcalde feixista del municipi, del moviment de la Triple A (Aliança Apostòlica Anticomunista), de diferents activistes antifranquistes, com Antonio Plata, treballador acomiadat de la fàbrica Roca per comunista i que va ser el primer obrer a presentar una denúncia contra la Guàrdia Civil per maltractaments com així recull el comunicat de lesions de l’Hospital de Sant Llorenç, un fet que pot ser consultat, com altres casos més, en el llibre El estilo sindical del Baix Llobregat. Més actualment va explicar els fets ocorreguts al bar Larache del Barri de Sales, regentat majoritàriament per la comunitat marroquina, on, el 1996, hi va haver un assalt amb bats de beisbol i que la policia va qualificar com un “ajust de comptes”, la manifestació antiracista el 2002 sota el lema “Drogas no, mezquitas no” o, ja més actual, les primeres lluites de la UCFR.
Poc més de mig centenar de persones van voler participar de l’acte, on diversos assistents van aprofitar l’oportunitat del micro obert per preguntar o exposar les seves experiències.
UCFR va valorar molt positivament l’acte i convida a tota la ciutadania a participar dels futurs actes que es realitzaran, a seguir el moviment en xarxes socials, ja sigui a la seva pàgina de Facebook (UCFR Viladecans), Twitter (@ucfrviladecans) o Instagram (@ucfrviladecans) i a participar en les pròximes assemblees.
Coordinadora UCFR Viladecans
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada