dilluns, 15 d’abril del 2019

Paracetamol, mobles i andròmines velles


Quan un virus o una infecció ataca l‘organisme acostuma a produir-se la febre, i el paracetamol és un dels remeis que acostumem a prendre per reduir-la. En fer-ho, ens trobem millor, sembla fins i tot que no estiguem malalts. Però ho estem. És un miratge. 

L’abril del 2017 vam canviar el sistema de recollida de mobles. Fins aleshores, un veí que es volia desfer d’un moble o trasto vell trucava a un telèfon, avisava que el deixaria a la porta de casa seva, i els serveis municipals el recollien en menys de 24 hores. La realitat era que només un 3% de la ciutadania feia servir aquest servei. Els veïns acostumaven a deixar els mobles al carrer, a peu de contenidor, sense avís. Els serveis de neteja recollien diàriament  molts quilos de mobles. Era el paracetamol que ens feia aparentar que al carrer no hi havia mobles, que érem una ciutat cívica. 

Des de feia ja força mesos, el nombre de quilos de mobles i trastos vells recollits a qualsevol lloc i hora, anava en augment, fins a uns valors de difícil gestió. La figura 1 mostra el nombre de kg mensuals de mobles recollits a l’espai públic en el període 2016 a 2018. 

Figura 1. Massa de mobles (en quilograms) recollits mensualment pel serveis de recollida de residus i neteja municipal els anys 2016, 2017 i 2018


El nou sistema de recollida de mobles posat en marxa l’abril del 2017 té dos objectius bàsics. En primer lloc, coresponsabilitzar la ciutadania de la neteja dels carrers, i en segon, facilitar a la ciutadania el desfer-se dels mobles d’una forma cívica i educada, fomentant el civisme. Un ciutadà que es vulgui desfer d’un moble vell té dues opcions: deixar-lo a la porta de casa seva, al carrer, el vespre assignat segons els barri on visqui (5 dies, 5 zones), perquè així l’endemà els serveis de neteja el recullin. Es tracta d’un sistema de recollida porta a porta, però d’un dia determinat. Si li és urgent desfer-se’n, pot portar-lo a la deixalleria municipal, on de forma gratuïta l’hi acceptaran. Però el que no pot fer de cap manera és abandonar-lo al carrer, a qualsevol lloc, i menys al costat dels contenidors, ja que dificulta la càrrega i descàrrega dels contenidors per part del camió d’escombraries. Si no procedeix amb aquestes regles bàsiques, les agents cíviques posaran una enganxina al moble  en qüestió, cosa que indicarà que des de l’ajuntament l’hem vist, però en no ser el dia que toca recollir, no ho farem. El moble estarà al carrer fins el dia que toqui, amb les conseqüents molèsties i malestar visual que això genera. Quan un veí no segueix les regles de convivència, perjudica la comunitat. La policia local ha obert fins a una trentena d’expedients sancionadors l’any 2018 a veïns que han deixat els mobles al carrer fora del dia assignat. 

A ningú li agrada veure acumulació de mobles al carrer. Però cal tenir una visió global de ciutat, i no parcial d’un punt concret. La figura 2 mostra el percentatge de mobles recollits de forma correcta des que es va implantar aquest model. Cada cop són més els veïns que han entès que cal ser corresponsables amb la neteja, i del 3% d’accions correctes el 2016 hem passat a una mitjana del 65% en la recollida correcta de mobles el 2018, amb puntes de fins al 70%. 

Figura 2. Percentatge de mobles recollits de forma correcta des d’abril del 2017 fins a desembre del 2018. 


És possible que a algun lector li costi de creure aquestes dades, sobretot veient alguns punts. Hi estic d’acord. Però des d’una mirada global, hem millorat. Cal que continuem treballant, i que ens conscienciem que la neteja de la ciutat no és una qüestió exclusiva de l’ajuntament. La ciutadania en som corresponsables.

Hem tret el paracetamol, i com quan passa amb els organismes vius, quan aflora una malaltia, el mateix organisme genera els anticossos suficients per a combatre-la. L’educació i el civisme són els anticossos que ens calen per a eliminar aquestes imatges poc desitjables d’acumulació de mobles en algunes zones.

Jordi Mazon

Tinent d’alcalde d’Espai Públic