dissabte, 15 de juny del 2019

Amb la comunitat musulmana


El món musulmà ha celebrat recentment el Ramadà (des del 6 de maig al 4 de juny, aproximadament). Aquesta abstinència de menjar, beure o mantenir relacions sexuals des de l’alba fins a la posta del sol és una forma de celebrar que el profeta Mahoma va rebre de l’arcàngel Gabriel el llibre sagrat, l’Alcorà, i és també un camí espiritual. No es tracta només de dejunar, sinó d’intensificar la pregària, de compartir els béns que s’han rebut i, en definitiva, de purificar la vida interior per esdevenir millor persona i millor musulmà.

Doncs bé, dues entitats culturals de Viladecans, musulmanes, van convidar entitats i partits polítics a celebrar conjuntament l’”iftar”, el moment en què cada dia, durant el Ramadà, es trenca el dejuni. Convocades per l’Associació Cultural Al-Noor i l’Associació Cultural La Pau, ens aplegàrem davant del Cúbic més d’un centenar de persones per sopar: dàtils i dolços de mel per trencar el dejuni, sopa harira, cuscús, pastissos salats, més dolços, sucs de fruita… Els que no havíem dejunat aquell dia hauríem fet bé de pujar a Sant Ramon en acabar! I el sopar va anar precedit i acompanyat de pregària i del cant de l’Alcorà.


Va ser una molt bona experiència: ens vam conèixer millor, els no musulmans vam ser molt més conscients del significat del Ramadà i vam compartir una festa. Una bona manera de fer, sens dubte, en època de recels i d’una certa incomprensió del fet religiós, que té mala premsa. 

Mercè Solé