diumenge, 15 de novembre del 2020

El camí de Vilawatt

A primera vista el consum de l’energia a les cases sembla que sigui una qüestió molt particular: cada família paga les seves factures amb més o menys dificultats i cadascuna té un contracte amb una empresa que li subministra la llum i el gas. 

En el món de l’energia, un a un, família a família, som invisibles, la nostra capacitat d’influència sobre les companyies elèctriques és zero, és quan ens ajuntem tots que ens fem forts, comencem a ser importants i podem començar a decidir com volem que sigui la nostra relació amb l’energia. Amb l’objectiu de fer de l’energia un motor de transformació i de millora de la nostra ciutat va néixer i ens vam presentar a la primera convocatòria europea d’Accions Urbanes Sostenibles amb el projecte de transició energètica Vilawat, que ens ha permès iniciar un camí cap un nou model energètic més sostenible i democràtic i posicionar-nos com una ciutat de referència en temes d’energia. 

Innovar no és fàcil, perquè no dir-ho, després de superar les dificultats aquest més d’octubre al tancar l’Urban europeu tenim l’alegria d’haver aconseguit una part molt important dels nostres objectius i, el que és més important, hem abandonat les proves pilot, i hem obert una via de real treball de futur que de ben segur ens ajudarà a fer que l’energia sigui aquest motor de transformació real cap al canvi de model energètic. 

Tenim les bases ben establertes, amb el Vilawatt la democratització l’energia es fa realitat. El consorci Vilawatt és l’òrgan de governança compartida on tothom hi té veu i vot i des d’on planificarem i decidirem el full de ruta que ens ajudarà a continuar reduint els consums d’energia, a millorar els nostres hàbits i a continuar rehabilitant energèticament els edificis i els equipaments per a fer-los més eficients i sostenibles i alhora fer més confortable la vida per la gent.

Ara, un cop acabat l’Urban, s’obre una nova etapa per a seguir el camí de la transició energètica, i en aquest sentit no estem sols. Europa aposta per un model energètic basat en la producció i l’autoconsum, en què la ciutadania hem de ser molt més que el que paga i calla, hem de ser protagonistes actius participant de la producció d’energia, amb l’autoconsum i de la gestió de la demanda. Per aconseguir-ho proposa la creació de comunitats energètiques locals que siguin la base organitzativa d’aquest nou sistema on la ciutadania té un paper actiu per trencar el monopoli elèctric, canviar el model energètic actual i avançar cap un de més sostenible econòmicament, socialment i mediambientalment.

El Vilawat aquí té un nou gran repte i ha de ser l’aglutinador de les comunitats energètiques locals donant suport i coordinant el funcionament integrat i eficient de les iniciatives públiques i privades per continuar avançant en el camí de la transició energètica. La nostra empresa energètica ja ha començat a treballar en aquesta direcció i som molts els veïns i les veïnes que tenim contractada l’energia i la comprem junts. Per altra banda, Vilawatt gestiona la producció pública d’energia renovable de la nostra ciutat i té la possibilitat de gestionar les instal·lacions privades tot donant suport a les comunitats energètiques locals. No podem oblidar que produir energia és un dels elements més importants per no deprendre de les companyies elèctriques i per guanyar en autosuficiencia energètica. En aquest sentit, l’IDAE ens ha concedit un ajut de més de sis-cents mil euros que ens permetran fer noves inversions i contribuiran a fer un salt important amb la implantació de 20 noves instal·lacions per a la producció d’energia renovable en edificis i espais públics de la ciutat. 

És indiscutible que el Vilawatt és un projecte il·lusionant que ha situat Viladecans al capdavant dels municipis que treballen per la transició energètica i del qual ens hem de sentir orgullosos, però, sobretot, és un gran projecte que ens orienta cap al futur. Hem fet molta feina, però encara haurem de posar la millor de les nostres energies per fer la que encara ens queda per consolidar els avenços aconseguits i per afrontar entre totes els nous reptes per fer el veritable canvi del model energètic actual per un de més sostenible econòmicament i mediambientalment i més just socialment. 

Encarni García