La redacció de la nostra revista ha estat convidada a formar part de la “Taula ciutadana d’Emergència Climàtica de Viladecans”, que es constituí el passat 14 de novembre per via, ai!, telemàtica per la prudència imposada sí o sí per la pandèmia.
És cert que ara mateix tots plegats estem preocupats per la Covid-19, però també ho és que aquest és un problema menor al costat del canvi climàtic, les conseqüències del qual són cada vegada més visibles, més emergents i més preocupants. Com diuen molts experts, canvi climàtic i Covid-19 tenen una causa comuna: la nostra invasiva forma de viure respecte al conjunt del planeta. Urgeixen, doncs, dues coses: incidir sobre les causes que provoquen el canvi climàtic per tal d’evitar i si fos possible revertir l’escalfament planetari, i, atès que en el millor dels casos això no s’aconsegueix d’un dia per a l’altre, preparar-nos comunitàriament perquè les conseqüències del canvi climàtic provoquin entre nosaltres les menors destrosses possibles.
L’objectiu de la taula és formular un Pacte pel Clima a Viladecans, és a dir, traslladar a l’àmbit local la lluita contra el canvi climàtic. Deia un dels assistents a la reunió, pessimista ell, que no podíem pensar que per la nostra acció sola aconseguiríem millorar les coses, perquè les causes de fons són fora del nostre abast i molt complexes. Segurament té raó, però és igualment cert que l’enormitat del problema requereix precisament la implicació de tots, també la nostra. Viladecans sola no ho resoldrà, però sense Viladecans no es pot resoldre.
De fet el problema del clima és un problema humà i causat per humans, com la desigualtat social, el masclime, el racisme, l’autoritarisme, i tants altres ismes. I això mai no ha estat motiu per no lluitar, ben al contrari, perquè de fet ens hi juguem la vida. Cal determinació, compromís, imaginació, posar per davant el bé comú i estar disposat a canviar coses, començant pels nostres propis hàbits.
La taula proposava sis reptes per treballar:
Desacoblar el consum d’energia i les emissions de la situació econòmica. És a dir, reduir el consum d’energia tant en època de vaques grasses com de vaques magres, perquè en època de crisi tendim a reduir-lo, però quan la situació millora de seguida es torna a disparar.
Mantenir el consum i les emissions a la baixa dels serveis municipals, i incrementar l’autosuficiència energètica. Sobretot perquè la reducció de consum i d’emissions de l’Ajuntament, que ha estat notable, és tan sols un 2,5 % del total de Viladecans. L’activitat econòmica i les llars són l’espai on cal incidir més.
Assolir una mobilitat sostenible ja que el transport és el sector més emissor. I a més a més, segurament molts de nosaltres hi afegiríem que la Renfe és un desastre i que el transport públic és molt i molt millorable.
Prevenir la generació de residus i recollir encara millor de manera selectiva, reforçant l’orgànica.
Seguir amb l’increment del verd i conservar i protegir la biodiversitat.
Preparar-se per més calor i menys disponibilitat d’aigua.
Tot plegat, ens ha portat a la redacció del Punt de Trobada a plantejar-nos la necessitat de crear una secció fixa sobre el tema, amb escrits diversos que ens ajudin a aprofundir i amb suggeriments vostres per revertir el problema i afrontar les seves conseqüències.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada