dimecres, 15 de setembre del 2021

Un mar d’ovelles

Donada la conjuntura del moment, molts de nosaltres tendim a no marxar gaire lluny intentant descobrir indrets propers que no coneixem. Us aconsellaré un tros del nostre territori amb molt per gaudir en tots els aspectes: natura, cultura, tradicions, oficis ancestrals... És el Pallars Jussà o el Sobirà. A cada llogarret hi trobarem racons on descobrir natura a dojo i tot el que l’envolta d`una manera diferent. Podem fer visites guiades, sortides també guiades i activitats en família. Són activitats engrescadores i... si ens ho expliquen doncs millor que millor.

Us parlaré en concret de l’ecomuseu Els Pastors de la Vall d’Àssua. Potser ja el coneixeu, però si no, val la pena que us hi acosteu.

Descobrim la vall d’Àssua, un espai de muntanyes d’herba de contorns suaus i amables que es mou al compàs dels trucs i les esquelles dels ramats que hi pasturen durant tot l`any. Una vall que mostra el parc més viu que mai, participant activament en mantenir una cultura ancestral adaptada als nous temps per seguir sent una part fonamental del Pirineu.

L’ecomuseu Els Pastors de la Vall d’Àssua, ubicat a Llessui, és un centre d´interpretació sobre la feina dels pastors de muntanya i de l´ovella Xisqueta. Coneixerem les tasques que feien i fan les pastores i els pastors, a l`hivern acompanyant al ramat amb l`activitat “aviem el bestiar”, durant la primavera ajudem a “xollar les ovelles”, a l’estiu fer herba, a la tardor ajudem a la tria... Tot plegat ens encisa. Tota l’activitat ramadera de la vall.

Un altre tema sorprenent és el parlar dels pallaresos, lingüísticament un tresor que encara conserven.

Si aneu al Pallars, de Sort a Llessui és un passeig, us explicaran de primera mà aquesta feina sovint amagada o silenciada d’aquests pastors vocacionals que passen la seva vida enmig d’un mar d`ovelles mantenint la natura per a tots nosaltres.

Xisqueteja’t!, diuen. No us ho perdeu. A més, la visita és gratuïta.

Montse Pastor i Pujadó