dimarts, 15 de març del 2022

Carnavals, fantasia, gresca, luxúria

Les festes de Carnaval comencen amb el Dijous Gras i l’arribada del Rei Carnestoltes. Comença una setmana de gresca i disbauxa, abans que arribi la Quaresma i que acaba amb l’enterrament de la sardina.

Aquesta festa que té un origen pagà està ja molt arrelada a la nostra societat i Viladecans no és una excepció. A Viladecans, el Carnaval és un gran moment per a diverses expressions culturals en la nostra Vila. La tradicional Rua és tot un exemple d’organització de les entitats que participen, principalment AMPAS. Habitualment, és una Rua bàsicament de caràcter familiar on quasi no es veuen colles o comparses a nivell particular ni moltes entitats d’adults. Moltes de les entitats participen amb un excel·lent muntatge, desfilen i emplenen els carrers de la nostra Vila mostrant les excelses disfresses i boniques coreografies.

Aquest any, una Rua diferent agrupava entitats i grups de veïns i veïnes disfressats.

El dia más tradicional és el diumenge de Carnaval, el dia de la Tornaboda, la dansa que Viladecans i Gavà van escollir fa molt de temps per agermanar el seu veïnatge i que aquest any mostrava també com dansaven la Tornaboda els nous gegants l’Eulàlia i l’Alex. Aquesta dansa acompanyada de l’enterrament de la sardina fa que un dels protagonistes del carnaval siguin l’entitat de Diables de Viladecans.

Jo, personalment, crec que encara es podria reforçar una mica més el caràcter festiu d’aquesta festa. El Dijous Gras podria ser el dia els dels Mercats aprofitant la gastronomia típica d’aquest període festiu. Aquesta activitat podria, entorn de la truita, potenciar alguns dels nostres cultius de proximitat.

Per un altre costat, si bé és interessant no tocar el que ja funciona i bé com és l’actual Rua, si que l’emmarcaria en el caràcter infantil i predominant familiar que té mantenint el format actual. Ara bé, es podria engrescar altres tipus d’associacions i colles en l’àmbit particular, a organitzar una Rua d’adults, amb un caràcter més transgressor i “golfo”, on la gent més gran i la gent jove hi participés i que tot això acabés en un gran ball de disfresses de Carnaval per exemple, en un lloc com podria ser el Cubic. El Carnaball promogut per algunes entitats ha estat, alguna vegada, una mostra de com part de la gent jove vol espais de carnaval diferents.

El Carnaval, com els altres períodes festius, ajuden els veïns i veïnes a compartir espais de la nostra Vila i aconseguir una ciutat més cohesionada i millor. Pot ajudar a dinamitzar sectors de l’economia local i ajudar a potenciar el turisme en la nostra ciutat. 

Miguel de la Rubia