dimecres, 15 de febrer del 2023

Òpera a la Biblioteca i agenda.

Amb l’objectiu d’apropar l’òpera a tots els públics, l’Àtrium de Viladecans en col· laboració amb la Biblioteca ha programat pel dimecres 1 de març una xerrada gratuïta al volant de Madama Butterfly, a càrrec del musicògraf i historiador de l’art Albert Ferrer Flamerich. A la sessió s’analitzaran les claus musicals i dramatúrgiques d’aquesta òpera tràgica i de gran voltatge emocional.

Per poder participar en l’activitat, que es farà a la Sala Petita de l’Àtrium a les 18 hores, cal fer inscripció prèvia a la Biblioteca o a l’Àtrium. La xerrada sobre l’obra servirà de preàmbul a l’espectacle del gran clàssic de Puccini, que arribarà a Viladecans el dia 10 del mateix mes amb el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès. L’òpera començarà Òpera a la Biblioteca a les 20 hores i tindrà una durada de dues hores i 45 minuts. L’escenificació serà en italià i sobretitulada en català.

Madama Butterfly és una referència de l’òpera i del seu compositor, autor també d’altres grans títols,  com ara La Bohème i Turandot. L’obra està estructurada en tres actes i Puccini es va documentar minuciosament per als elements escènics i també dels costums i tradicions del poble japonès. La música segueix en tot moment la delicada experiència emocional de la jove víctima amb una gran elegància  melòdica i tocs d’exotisme oriental. L’òpera compta amb diverses peces de gran reconeixement per part dels aficionats, com ara Dovunque al mondo, la romança de Pinkerton en el primer acte; Un bel dì  vedremo, la romança de Butterfly al segon acte; i Con onor muore, l’ària de Butterfly al tercer acte.

Aquesta obra, que va ser estrenada al Teatre de la Scala de Milà el 17 de febrer de 1904, va fracassar clamorosament. El fracàs va induir l’autor i l’editor a retirar l’obra, i a sotmetre-la a una acurada  revisió: eliminació d’alguns detalls i modificació d’escenes i situacions amb l’objectiu de fer-la més àgil i proporcionada.

Amb les modificacions, Madama Butterfly va ser acollida de manera entusiasta al Teatre Grand de  Brescia només tres mesos després, el 28 de maig, i des d’aquell dia va començar la seva segona, i  autèntica, existència. La xerrada s’emmarca dins de les activitats que desenvolupa la Biblioteca de Viladecans per difondre les arts escèniques a la localitat. A més d’aquest tipus de propostes, la  Biblioteca duu a terme diverses iniciatives com el Club de Lectura de Teatre i també compta amb un fons especial d’arts escèniques des de 2019.

Aquesta col·lecció està composta per llibres de dansa, circ, teatre, òpera i tot allò relacionat amb la representació damunt d’un escenari. Els llibres es reconeixen per un picto identificatiu amb dues màscares en blanc i negre. 


L’agenda

ACTIVITATS INFANTILS / FAMILIARS / Dissabte 25 de febrer de 10,30 a 13,30h. 

Jugateca de Carnestoltes

T’agraden els jocs de taula? En vols conèixer de nous i saber com s’hi juga? Tindrem uns 20 jocs diferents per poder veure i jugar. A càrrec de: El Dado Dorado. Activitat familiar, per nens i nenes de més de 5 anys. Cal inscripció prèvia

ACTIVITATS ADULTS 

- Divendres 17 de febrer, 18:30h. Tertúlies filosòfiques.

Parlarem sobre: La democràcia en perill? La polarització de les xarxes, el desinterès per la vida pública, la relativització dels valors estan posant en perill les democràcies? 

Dinamitzador: Toni Cano.

- Dimecres 1 de març, 18h.

Xerrada al voltant de l’òpera Madama Butterfly.

A càrrec de: Albert Ferrer Flamerich 

Lloc: Sala petita Àtrium. 

Cal inscripció prèvia.


TALLERS AMB CONTINUÏTAT (sense places lliures)

- Divendres 24 de febrer i 10 de març, 17.30h. Taller de conversa en anglès

Dinamitzador: Pere López. Cal

Inscripció prèvia.


CLUBS DE LECTURA (places lliures al Còmic Club i al Club de lectura de Teatre)

- Dimecres 15 de febrer, 18.30h. Còmic Club. 

Parlarem sobre: Piel de hombre de Hubert i Zanzim. 

Dinamitzadora: Chus Rodriguez.

Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.


- Divendres 17 de febrer, 18.30h: Book Club

Comentarem: Beautiful World Where Are You de Sally Rooney.

Dinamitzadora: Paula Sàbat.

Cal inscripció prèvia.


- Dimarts 21, 28 de febrer i 7 i 14 de març, 18h. Tertúlies dialògiques

Llegim: El Quijote de Miguel de Cervantes.

Dinamitzadora: Belinda Siles. 

Lloc: INS Mestres.

Cal inscripció prèvia.


- Dijous 22 de febrer, 18.00h: Club de lectura feminista.

Parlarem sobre: Dones, raça i classe d’Angela Davis. 

Dinamitzadora: Esther Benito.

Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.


- Dijous 2 de març, 19h.  Club de lectura de teatre.

Comentarem: Animal negre tristesa de Anja Hilling i Quan ens haguem torturat prou de Martin Crimp i presentem: Yerma de Federico Garcia Lorca i Vent de garbí i una mica de por de Maria Aurelia Capmany. 

Dinamitzador: Joan Viñals. Lloc:

Aula de Música INS. Mestres. Cal inscripció prèvia.


- Dimecres 8 de marcç, 18,45h. Club de lectura de narrativa

Comentem: Berta Isla de Javier Marias.

Dinamitzadora: Elena Cejas.

Lloc: INS Mestres. Cal inscripció prèvia.


- Dimecres 15 de març, 18.30h. Còmic Club

Parlarem sobre: Padrines: cròniques de maternitat i criança d’una generació silenciada d'AA.VV. 

Dinamitzadora: Chus Rodríguez. 

Lloc: INS. Mestres. Cal inscripció prèvia


RELLOTGE SENSE AGULLES

Carson McCullers

Barcelona: L’Altra Editorial, 2022

Última novel·la de Carson Mc-Cullers, publicada l’any 1961, pocs anys abans de morir. Ambientada en un poble petit del sud dels Estats Units, i a partir de la vida de quatre personatges memorables, McCullers torna als temes fonamentals de la seva obra —la solitud, les complexitats i contradiccions de les nostres emocions i obsessions, la responsabilitat dels nostres actes i les seves conseqüències i la identitat— i ens brinda una de les declaracions més punyents sobre raça, classe i justícia. Rellotge sense agulles, considerada la seva novel·la més important, tanca el cercle d’una obra tan breu com imprescindible d’una escriptora magistral, un dels homenatges literaris més monumentals a la petitesa, la convencionalitat rígida i la incomunicació de la societat americana de mitjans del segle XX.

NO QUIERO OLVIDAR TODO LO QUE SÉ

Balló, Tània

Barcelona :Espasa, [2022]

En el seu tercer llibre sobre les Sinsombrero, Tània Balló explorarà la lluita personal i el sacrifici professional que va suposar per a aquest grup d’artistes l’exili. L’autora proposa un acostament diferent sobre aquest desterrament obligat sobre el qual tant s’ha escrit, però gairebé sempre des d’una perspectiva masculina. A través de sis capítols, l’autora descriu els espais comuns, físics i emocionals, que van habitar aquest grup de dones durant els llargs anys de desterrament: les acompanyarem des de la seva fugida d’Espanya, assistirem a la seva arribada als països que les van acollir i el seu establiment, sempre difícil, en unes terres estranyes on se’ls va imposar una lluita per la supervivència que, en molts casos, va tallar els seus anhels artístics.



TERRA DE NINGÚ
Floriano Novoa, María José
Barcelona: Kalandraka, 2022

La Cañada Real, en Madrid, és un dels molts poblats de barraques que creixen en els entorns urbans. El seu nucli central va ser desmantellat el 2018. En aquest fet resideix l’origen d’un àlbum impactant, emocionant i imprescindible que mostra a petits i grans una realitat propera, però molt sovint invisible. Un relat valent, explicat des de la mirada infantil, que revela que la dignitat, l’amor i l’esperança també habiten en les circumstàncies més difícils.