dimecres, 15 de febrer del 2023

Podria haver estat igual la Festa Major d’Hivern 2023 sense el Mamut de Viladecans?

Als voltants del 2009, data que es va canviar el festiu laborable de la Festa Major d’Hivern de Viladecans per una de les festes locals de Barcelona, el parer de molts i moltes viladecanenques era que la nostra Festa Major d’Hivern era molt minsa o inexistent. Un esdeveniment que estava a punt de desaparèixer. 

Aleshores, un grup d’entitats van començar un nou projecte per recuperar i potenciar les festes populars de Viladecans. Així va néixer el Mamut de Viladecans.

El 2011, el primer any que es va celebrar la “Nit del Mamut”, a la Cercavila eren molt poques persones i entitats les participants en una activitat que amb torxes, molt fred i vi calent recorrien els carrers de Viladecans. Potser, era una de les poquetes activitats que es van fer per aquella Festa Major.

¿Podria haver estat igual la Festa Major d’Hivern 2023 sense el Mamut de Viladecans? A poc a poc, i amb l’ajuda i participació d’altres entitats en els anys següents, les activitats van anar creixent en participació d’entitats i de públic i la Coordinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans va posar nom a un conjunt d’activitats. Era el Fest’Hivern.

A mesura que el Fest’Hivern anava guanyant en participació i resposta popular, les activitats tant de les entitats com les institucionals anaven creixent. Una de les noves activitats va ser el joc de coneixements sobre la nostra Vila, “Coneixes Viladecans??” que donava principi a la Festa.

Va passar la pandèmia de la Covid i ara, el 2023, podem dir que en la cultura popular no només s’han tornat a dur a terme les activitats d’anys passats, sinó que s’han anat incrementant.

El Fest’Hivern, com sempre impulsat des del Mamut de Viladecans, ha assolit aquest any 2023 la  participació de fins a 12 entitats de Viladecans. Ha tornat el Coneixes Viladecans??, la Cercavila de Festa Major, el Concert-Vermut del Rudemon o les paradetes de l’Associació d’Arts i Oficis.

A més, les entitats de cultura popular han realitzat altres activitats com el Fest’Infern, la Trobada de Gegants aniversari dels nous gegants o la matinada dels Grallers de Viladecans.

En tot projecte, hi ha moments més dolços i moments més complicats. Crec que després d’aquella trobada inicial, podem dir que s’han aconseguit certs objectius referents a la participació i millora de les nostres festes populars.

Podem dir que haver aconseguit la participació d’una figura Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO com és “La Poulain de Pézenas” (de França) va ser un dels èxits més importants del que ha estat aquesta primera etapa.

Ara, queda pendent pel davant una segona etapa, la consolidació d’aquest projecte festiu.

Hi ha activitats que costen més tirar-les endavant com el “Coneixes Viladecans??” un joc didàctic, molt divertit, que entre altres coses planteja el coneixement de la nostra Vila. En aquest cas, no estaria de més que tant l’Ajuntament com altres entitats s’involucressin en el desenvolupament del joc. Per part de l’Ajuntament fent-ne més difusió: difondre imatges de la realització del joc, fomentar la participació des dels diferents Casals de Barri o de joves... Des de les entitats participants, implicar-se i apostar per compartir més activitats conjuntes.

Crec que també cal una agenda única de totes les entitats de cultura popular per no contraprogramar-se, donar-se suport mutu i aconseguir dur a terme més activitats en xarxa.

Segurament que sense aquesta publicació, el Viladecans Punt de Trobada, sense aquelles entitats que  han apostar pel nou projecte, sense l’ajuda del nostre Ajuntament i sense el grup de persones que formen el Mamut de Viladecans avui, no hagués estat possible tenir aquesta Festa Major d’Hivern. És per això, que ha de continuar el treball conjunt d’entitats i el suport des de la Corporació Municipal a la potenciació de l’activitat festiva i cultural.

Miguel de la Rubia