Als voltants del 2009, data que es va canviar el festiu laborable de la Festa Major d’Hivern de Viladecans per una de les festes locals de Barcelona, el parer de molts i moltes viladecanenques era que la nostra Festa Major d’Hivern era molt minsa o inexistent. Un esdeveniment que estava a punt de desaparèixer.
Aleshores, un grup d’entitats van començar un nou projecte per recuperar i potenciar les festes populars de Viladecans. Així va néixer el Mamut de Viladecans.
El 2011, el primer any que es va celebrar la “Nit del Mamut”, a la Cercavila eren molt poques per- sones i entitats les participants en una activitat que amb torxes, molt fred i vi calent recorrien els carrers de Viladecans. Potser, era una de les poquetes activitats que es van fer per aquella Festa Major.
A poc a poc, i amb l’ajuda i par- ticipació d’altres entitats en els anys següents, les activitats van anar creixent en participació d’entitats i de públic i la Coor- dinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans va posar nom a un conjunt d’activitats. Era el Fest’Hivern.
A mesura que el Fest’Hivern anava guanyant en participació i resposta popular, les activitats tant de les entitats com les institucionals anaven creixent. Una de les noves activitats va ser el joc de coneixements sobre la nostra Vila, “Coneixes Viladecans??” que donava principi a la Festa.
Va passar la pandèmia de la Covid i ara, el 2023, podem dir que en la cultura popular no només s’han tornat a dur a terme les activitats d’anys passats, sinó que s’han anat incrementant.
El Fest’Hivern, com sempre im- pulsat des del Mamut de Viladecans, ha assolit aquest any 2023 la participació de fins a 12 entitats de Viladecans. Ha tornat el Coneixes Viladecans??, la Cercavila de Festa Major, el Concert-Vermut del Rudemon o les paradetes de l’Associació d’Arts i Oficis.
A més, les entitats de cultura popular han realitzat altres acti- vitats com el Fest’Infern, la Trobada de Gegants aniversari dels nous gegants o la matinada dels Grallers de Viladecans.
En tot projecte, hi ha moments més dolços i moments més com- plicats. Crec que després d’aquella trobada inicial, podem dir que s’han aconseguit certs objectius referents a la participació i millora de les nostres festes populars.
Podem dir que haver aconseguit la participació d’una figura Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO com és “La Poulain de Pézenas” (de França) va ser un dels èxits més importants del que ha estat aquesta primera etapa. Ara, queda pendent pel davant una segona etapa, la consolidació d’aquest projecte festiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada