diumenge, 15 d’octubre del 2023

Dret de vot als 18 anys

 


En la majoria de manifestacions i reivindicacions dels anys setanta, i especialment després de la mort de Franco, es reclamava el dret de vot als 18 anys, com es pot veure a les fotografies de Viladecans, Cornellà i Barcelona, dels anys 1976 i 1977.

La majoria d’edat i el dret de vot als 18 anys no va arribar legalment a Espanya fins el novembre de 1978.

Jaume Muns

Bec de corall senegalès (Estrilda astrild) Parc Agrari del Baix Llobregat, 1 de novembre de 2022

                                           

Resident introduït, procedent de captivitat. Nadiu de l’Àfrica subsahariana. Ocell de mida petita, amb la seva peculiar morfologia; cap petit, ales arrodonides molt curtes i cua en forma de falca. A la cara destaquen el bec i un petit antifaç, tots dos d’un vermell intens. La seva dieta és bàsicament granívora, que sol prendre directament de les plantes. Tot i que no s’han detectat efectes negatius, en ser un ocell exòtic invasor, suposa una possible font d’amenaça per al medi natural i les espècies autòctones.

Eio Ramon

Tornem a casa

 

Amb un espai renovat, actualitzat i molt més sostenible, el pròxim 25 d’octubre es reobrirà l’edifici de la Biblioteca de Viladecans després de la finalització de les obres. Unes obres que són visibles tant a la part externa com a l’interior. Per tant, a partir d’aquesta data, el servei bibliotecari es tornarà a oferir en les mateixes condicions que abans del trasllat a l’Institut Josep Mestres i Busquets.

Entre els canvis realitzats, ressalta la façana principal del carrer Josep Tarradellas amb un jardí vertical de 470 metres, que combina fins a cinquanta espècies de plantes amb floracions a diverses èpoques de l’any, volums, colors i textures variades que conformen una imatge plena de contrastos. Les plantes triades per a aquest jardí, el primer de la ciutat, són les més adequades pel clima local i compten amb un sistema de reg intel·ligent que fa un ús eficient de l’aigua. Aquesta, no obstant això, no és l’única reforma que s’ha fet a l’exterior de l’edifici. La façana del parc de Can Xic també ha sigut substituïda per un conjunt de vidres amb protecció solar. Aquests canvis permetran un millor aïllament de l’edifici i més confort acústic i energètic.

Les obres realitzades formen part de les accions impulsades per l’Ajuntament de Viladecans dins del projecte Agenda Urbana local i l’Estratègia Viladecans 2030, les quals busquen impulsar la sostenibilitat i l’ecologia a la ciutat i reduir així la contaminació i les conseqüències del canvi climàtic. A més, aquesta reforma permet rehabilitar l’espai i millorar el paisatge urbà, donant valor a la naturalesa i treballant l’estalvi energètic. A més de les reformes externes també s’han canviat les màquines de climatització per assegurar una correcta temperatura a les sales i aconseguir l’estalvi energètic amb aquesta nova incorporació.

A l’interior també es podran observar novetats. Per una banda, s’han pintat les parets de tot l’espai, s’ha canviat el terra i s’ha adquirit nou mobiliari. A més, hi haurà una nova distribució dels fons per millorar l’accessibilitat i visibilitat de la col·lecció amb nous plafons informatius i una renovació general de les sales. Així la novel·la juvenil s’incorpora a la Sala d’Adults i els fons especials (llibres amb una temàtica concreta com arts escèniques, viatgeteca, feminismes, lectura fàcil i Ioga) es situaran a la planta baixa. També es col·locaran plantes a l’interior de l’edifici, ja que les plantes netegen l’ambient, regulen la humitat, redueixen el soroll i creen un ambient agradable.

El Pati del Magraner també es recupera com punt de trobada, de lectura o de desenvolupament d’activitats diverses. Per facilitar així el seu aprofitament s’ha obert un accés des de la sala infantil per incorporar aquest espai com una sala annexa on continuar amb l’activitat cultural pels més petits.

Per facilitar el retorn de documents, la Biblioteca disposarà de dues bústies de retorn: una, per l’accés principal de l’avinguda de Josep Tarradellas i un altre, pel parc de Can Xic.

Amb aquestes reformes i novetats es vol oferir un servei bibliotecari de qualitat per a tots els usuaris i usuàries que, ara sí, podran accedir a un fons de més de 55.000 publicacions, participar en els diferents clubs de lectura, presentacions de llibres, gaudir de les propostes infantils i tenir un accés lliure i gratuït a la cultura. Es mantindran els horaris de matí (de dimarts a dissabtes de 10 a 14 h.) i de tarda (de dilluns a divendres de 15,30 a 20 h.), tornarà a funcionar el servei d’autopréstec, el servei de préstec interbibliotecari, les taules d’estudi, la connexió gratuïta a internet i la possibilitat d’imprimir documents.

Benvinguts i benvingudes de nou a la Biblioteca de Viladecans!


Cometierra

Dolores Reyes

Buenos Aires, Sigilo, 2019

Quan era petita, Cometierra va empassar terra i va saber en una visió que el seu papà havia matat a cops a la seva mamà. Aquesta va ser només la primera de les visions. Néixer amb un do implica una responsabilitat cap als altres i a Cometierra n’hi va tocar un que fa la seva vida doblement difícil, perquè viu en un barri on la violència, el desemparament i la injustícia brollen en cada racó i perquè allí les principals víctimes són les dones. En la recerca de la veritat, en el descobriment de l’amor, en la cura entre germans, Cometierra buscarà el seu propi camí. Dolores Reyes ha escrit una primera novel·la terrible i lluminosa, lírica, dolça i brutal, narrada amb una veu que ens commou des de la primera pàgina.

Diario ilustrado de la naturalezA: guía de observación y dibujo

John Muir Laws

Madrid, Ediciones Anaya Multimedia, 2021

Una potent combinació d’art, ciència i entusiasme il·limitat: una guia pràctica per ser més bon artista i naturalista. Laws proporciona clars i pràctics consells (des dels conceptes bàsics sobre l’elecció de materials fins a les tècniques més avançades) amb un text senzill, complementat amb il·lustracions pas a pas. Dotzenes d’exercicis guien la mà i la ment per a crear reproduccions precises de plantes, animals, paisatges i cels. Un llibre valuós, fins i tot revelador, per a qualsevol persona interessada en la naturalesa, sense importar com de rudimentàries o bàsiques siguin les seves habilitats artístiques.

Les meves raons

Yoshitake, Shinsuke

Madrid: Pastel de Luna, [2022]

Burxar-se el nas, mossegar-se les ungles, moure les cames sense parar, córrer pels passadissos… Sa mare vol que corregeixi tots els mals hàbits, però ell té una pila de bones raons per continuar amb els seus costums. La imaginació dels nens no te límits, de vegades per a desgràcia dels seus pares. Una altra delícia de l’aclamat autor japonès Shinsuke Yoshitake, guanyador del Premi La Petita 2021 amb el llibre La Curiosa Llibreria. Prepara’t per riure.

El barri ha fet cent anys

                                   

Recordo a finals dels cinquanta: el tros del carrer Balmes entre San Jerónimo i Onésimo Redondo, l’actual Antonio Machado, no era un carrer sinó un camí ample de terra que travessava un descampat d’herbes altes. Les fronteres dels costats estaven traçades amb una línia blanca de calç marcant el carrer. Jo ajudava el meu pare, amuntegava l’herba que ell segava. Després, amb el terreny segat em feia somiar amb el futur: en esta línea blanca irá el bordillo, aquí la acera, allí el pozo muerto, aquí tendremos el comedor, aquí la cocina, allí el váter con ducha, y allí, allí y allí, los tres cuartos para los papas y vosotros tres. Seria aquesta casa, casa nostra, en aquest carrer fa més de seixanta anys, en aquest barri, que ara n’ha complert cent: el barri de Sales. Li dèiem el barri de Salas, perquè parlàvem i escrivíem d’oïdes, i en fèiem de la e catalana una a castellana.

Els barris són les habitacions dels plànols de la casa comuna que són els pobles i les ciutats. És bo celebrar cent anys, les arrels del present, encara que els aniversaris dels barris sempre són relatius. La partida de naixement dels llocs on naixem, on vivim o on arrelem, no la marca el plor del primer nadó, ni la primera flama al foc de la llar, ni la primera nit d’algú en un llit amb sostre i abric. No neixen d’un acte d’amor o de sexe, sinó del registre de la propietat, el temple dels amos dels metres de sòl i dels metres de sostre. En aquest cas va ser un senyor de Barcelona, propietari d’una gran finca quan va demanar permís per urbanitzar. Urbanitzar no passava de dibuixar el nom dels carrers en un plànol i posar-se a vendre’ls a tant el pam quadrat.

El Barri de Sales va néixer com un barri postís de gent sobrevinguda, assentada més enllà de la riera de Sant Climent, la frontera física i psicològica del Viladecans de tota la vida. Tot i no viure-hi cap xinès el van batejar com el barri xinu: era el barri parent pobre d’un poble no gaire ric. El rector va optar per rebatejar-lo santificant el nom: Verge de Sales. La idea va triomfar oblidant el nom i deixant el cognom: de Sales. La lluita i la victòria popular, per una vegada a la vida, va aconseguir una fita en aquests cent anys d’història: aixecar una plaça -l’única en un segle- on hi havia un solar tancat. La foto de Jaume Muns fa memòria d’aquest exèrcit de dones i nens vestits de diumenge armats de globus i gots de refresc, on la Montse, una mestra del Bierzo que se’n va anar a viure a Madrid, intenta posar ordre i direcció.

Text: José Luís Atienza

Foto: Jaume Muns

Papa Francesc: urgeix la cura de la casa comuna

 El passat 4 d’octubre, el papa Francesc va publicar una segona part de la seva encíclica Laudato si’, escrita fa vuit anys, en què s’alertava de la urgència d’actuar contra el canvi climàtic i de l’estreta relació que hi ha entre la desigualtat social i l’empobriment de grans masses de població arreu del món i l’acaparament i mal ús dels recursos naturals en benefici de minories molt poderoses. Les conseqüències són aclaparadores –ja ho anem veient, si no tanquem els ulls–. Malgrat l’evidència de l’escalfament global i de les seves funestes conseqüències, no sembla que hàgim posat el fre.

D’aquí aquest segon document, que porta el nom de Laudate Deum i que s’adreça no només als catòlics, sinó a totes les persones “de bona voluntat”. Un document, com l’anterior, escrit en un llenguatge que no necessita interpretacions.

El contingut no és gaire diferent del Laudato si`, en essència, però transmet la urgència d’actuar en tots els nivells en què sigui possible i amb immediatesa per evitar uns mals que ja s’han demostrat com a ben reals.

Aquí en teniu un fragment.

Mercè Solé

Algunes manifestacions d’aquesta crisi climàtica ja són irreversibles almenys per a centenars d’anys, com l’augment de la temperatura global dels oceans, l’acidificació i la disminució de l’oxigen. Les aigües oceàniques tenen una inèrcia tèrmica i es requereixen segles per a normalitzar la temperatura i la salinitat, cosa que afecta la supervivència de moltes espècies. Aquest és un signe entre tants altres que les altres criatures d’aquest món han deixat de ser companys de camí per a esdevenir les nostres víctimes.

Cal dir el mateix del procés que porta a la disminució del gel continental. La fosa dels pols no es pot revertir per centenars d’anys. Pel que fa al clima, hi ha factors que segueixen endavant durant molt de temps, independentment dels fets que els hagin desencadenat. Per això ja no podem aturar l’enorme mal que hem causat. Només som a temps per a evitar danys encara més dramàtics.

                              

Alguns diagnòstics apocalíptics solen semblar poc racionals o insuficientment fundats. Això no ens hauria de portar a ignorar que la possibilitat d’arribar a un punt crític és real. Petits canvis poden provocar canvis importants, imprevistos i potser ja irreversibles, a causa dels factors d’inèrcia. Així acabaria desencadenant una cascada d’esdeveniments que es precipitin com una bola de neu. En un cas així sempre s’arribarà tard, perquè cap intervenció no pot aturar el procés ja iniciat. D’allà no se’n pot tornar enrere. No podem afirmar amb certesa que en les condicions actuals això passi. Sí que és segur que no deixa de ser una possibilitat si tenim en compte els fenòmens ja en curs que “sensibilitzen”el clima, com per exemple la disminució dels casquets polars, les modificacions de fluxos oceànics, la desforestació a les selves tropicals, la fosa del permafrost a Rússia, etc. 

Per tant, és urgent una mirada més àmplia que ens permeti no només admirar-nos per les meravelles del progrés, sinó també per a prestar atenció a altres efectes que probablement ni tan sols podien imaginar-se un segle enrere. No se’ns demana res més que una mica de responsabilitat davant l’herència que deixarem després del nostre pas per aquest món.

Finalment, podem afegir que la pandèmia del covid-19 ha constatat l’estreta relació de la vida humana amb la dels altres éssers vivents i amb el medi ambient. Però especialment ha confirmat que el que passa a qualsevol lloc del món té repercussions a tot el planeta. Això em permet repetir dues conviccions en què insisteixo fins al cansament: “tot està connectat” i “ningú se salva sol”. (Números 15 a 19)

XVI Trobada de Centres d’Estudis i d’Estudiosos d’Eramprunyà

 


Enguany la Trobada dels Centres d’Estudis i Estudiosos de la Baronia de l’Eramprunyà se celebrarà a Castelldefels el dissabte 21 d’octubre amb el tema genèric de l’Urbanisme.

El Grup Tres Torres presentarà dos treballs, la ponència de títol “La construcció de la carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell al seu pas per Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels”, que exposaran Jaume Lligadas Vendrell i Vicky Herrero Garcia, i la comunicació “Oliveretes: 15 anys de resistència veïnal contra les agressions al territori”, a càrrec d’Anna Muns Ulla i David Nieto Solé, que ho faran en representació del Grup Tres Torres i de la Plataforma Salvem Oliveretes.

Viladecans presentarà una segona comunicació que durà per títol “Les urbanitzacions i els promotors urbanístics de Viladecans (1852-1957)” a càrrec d’Antonia Altamirano Cardoso, Xavier Calderé Bel i Manuel Luengo Carrasco en representació de l’Arxiu Municipal de Viladecans.

L’assistència a la trobada és gratuïta i oberta a tothom. Si en voleu més informació, us podeu adreçar a trestorresviladecans@telefonica.net.

Vicenç Castelló Solina

La visita

“Es fa de dia un matí més i tot és avui més del mateix”. És l’etern pensament que li ve al cap dia rere dia. Alguna cosa ha de canviar.

Ella viu des de fa deu anys en aquell hospital per a bojos, “sí, per a bojos”, ja no li dona la gana endolcir més la realitat. Per això serveixen les històries de ficció, les que creen els escriptors. “Jo no estic inventant res. Jo estic com una cabra, i tinc un problema més: no recordo per què”.

Però aquell matí no és com els altres. La carretera porta una visita inesperada. La infermera de torn l’avisa que algú vol veure-la. Ella se sorprèn. Fa temps que ningú no ve a fer-li companyia, a saber com està, a cuidar-la una estona algú que no formi part del paisatge hospitalari. S’empolaina involuntàriament al mirall. Abans fins i tot de saber qui la cerca. Aquest és un dia diferent.

“I més que ho serà”, pensa. La dona que se li presenta és bonica i sembla surar a l’aire. El seu somriure atura el temps. Com si no hi hagués res més important que mirar-la i deixar-la somriure tant com vulgui. “El millor encara ha d’arribar”, diu aquest somriure.

La visitant l’acompanya al sofà i s’asseu al costat. 

—Senyora, he vingut a explicar-vos qui sou. Sé que sembla que heu oblidat una època del vostre passat i vull ajudar-vos a recordar-la. Havia perdut la vostra pista, però ja soc aquí. Conec el motiu dels vostres transtorns i per què viviu tancada aquí. Mai ningú no ho va creure, encara que vós lluitàveu per un somni. Vau ser una dona avançada al vostre temps, atacant gegants sense fixar-vos que fossin molins, defugint les burles de tothom per perseguir un amor que no estava ben vist. Vau oblidar fins i tot els meus escarnis i el meu menyspreu. Em dèieu “princesa” i jo me’n reia a la vostra cara. Em recitàveu versos i jo no us escoltava. Em vau estimar des del principi, des d’abans del principi. I al final m’ho vau encomanar. No he deixat d’estimar-vos des de llavors.

Patricia Aliu

¡Felicidades, Albarrosa!

                          

Queridos vecinos, hoy es 26 de septiembre de 2023 y nuestra Albarrosa cumple 75 años. Tal día como hoy en 1948, la hija del matrimonio Nebot, Rosa, a la que nuestro barrio debe el nombre, cortaba la cinta de inauguración de la nueva urbanización. Según las crónicas, la primera de España, y única de la década de los 40. 

Como sabéis, Albarrosa ha sufrido un claro deterioro en los últimos años, pasando de ser una comunidad fuertemente unida a prácticamente un barrio dormitorio. Tenemos una gran tarea por delante si queremos dejar a nuestros pequeños un barrio mejor. El reto no es fácil, lo principal es conocernos, aprender a convivir con nuestras imperfecciones y tener presente que somos la ayuda más próxima que tenemos. Una vez conseguido esto, todo será menos costoso. Es importante fijar objetivos y ponerse a ello. Nuestra primera meta es volver a ser un colectivo unido y tener conciencia de barrio. Un primer paso ya lo hemos dado. No desperdiciemos el esfuerzo. Hoy nuestra Albarrosa está más preparada que hace tan solo unos meses para defenderse y estamos convencidos que pronto, pero que muy pronto, presentaremos batalla a todas las dificultades vengan de donde vengan y en todos los foros que hagan falta.

Disfrutemos de nuestro día y afrontemos con ilusión los próximos 75 años.

Josep Lozano

Salut Mental, Salut Mundial: Un Dret Universal

                      

Anualment, el 10 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, aquest any sota el lema Salut Mental, Salut Mundial: Un Dret Universal, escollit per votació popular per part de Salud Mental España i seguint el tema proposat per la Federació Mundial de la Salut Mental. Es tracta d’un dia especial que ens convida a reflexionar sobre la importància de tenir cura de la nostra salut mental i benestar emocional en un món cada cop més dinàmic i exigent.

La salut mental no és simplement la manca de malaltia mental o trastorn psicològic, és un estat de benestar on la persona pot acomplir les seves activitats quotidianes, afrontar l’estrès de la vida, treballar de manera productiva, perseguir les seves metes amb determinació i contribuir a la seva comunitat, relacionant-se de manera efectiva i prenent decisions informades i adequades. A més, està estretament vinculada al benestar emocional, que implica reconèixer, comprendre i gestionar les nostres emocions de manera constructiva.

Mentre l’enfocament tradicional de la salut s’ha centrat principalment en el cos i allò físic, la importància de la salut mental ha anat guanyant reconeixement a escala mundial, sobretot després de l’impacte provocat per la COVID-19. La salut mental és quelcom delicat que requereix atenció i cura constants i, alhora, un pilar invisible però fonamental de la nostra salut integral.

La nostra ment és el motor que impulsa les nostres accions, decisions i emocions. Per tant, la salut mental afecta cada aspecte de la nostra vida diària: com pensem, sentim i actuem davant dels desafiaments i les oportunitats. Una bona salut mental és essencial per a les relacions interpersonals, que són necessàries per al nostre benestar emocional i social. Així, ens permet mantenir relacions saludables i contribuir al desenvolupament d’una societat cohesionada.

Sabem que la salut mental no és un problema aïllat que afecta només individus, és un assumpte global que impacta en les nostres societats en conjunt. Quan les persones tenen bona salut mental són més productives, contribueixen més a les seves comunitats i són menys propenses a involucrar-se en comportaments perjudicials per a ells i per als altres.

Promovent la Salut Mental i el Benestar Emocional per a tothom

Després de tot el que acabem de dir, doncs, és imperatiu que treballem junts per promoure la salut mental a tot el món. Això implica educar i conscienciar sobre la importància de la salut mental, eliminar l’estigmatització associada als trastorns mentals i garantir l’accés equitatiu a serveis de salut mental.

A Catalunya, l’atenció primària de salut i comunitària (APiC) és el servei de salut més proper a la comunitat, amb una alta demanda relacionada amb problemes de malestar emocional, reaccions adaptatives i trastorns mentals, i amb un creixent consum de fàrmacs, sovint com a tractament de símptomes de malestar emocional.

Per tot plegat, des de final del 2021 s’introdueixen els Referents de Benestar Emocional i Salut Comunitària, experts en ciències de la salut (a Viladecans psicòlogues amb titulació de Màster General Sanitari) que desenvolupen funcions en l’àmbit comunitari enllaçant actuacions de promoció del benestar emocional, prevenció i detecció de situacions de risc o de signes d’alerta de patiment mental, treballant en xarxa amb altres professionals tant dels equips de l’APiC com d’altres serveis i, alhora, amb els recursos de la comunitat.

Aquestes actuacions es concreten, entre d’altres, en tallers i grups psicoeducatius per a la gestió emocional i de l’ansietat, l’acompanyament al dol, l’abordatge del dolor persistent o grups de suport i ajuda mútua per cuidadors no professionals.

Si creus que algun d’aquests et podria ajudar, només cal que et dirigeixis al teu Centre d’Atenció Primària i ho demanis al teu metge o la teva metgessa de capçalera o al teu infermer o infermera. Cultivar la salut mental i el benestar emocional és un viatge que requereix dedicació i pràctica constant, però no dubtis a buscar ajuda si sents que necessites suport addicional.

En conclusió, la salut mental i el benestar emocional són fonamentals per a una vida plena i significativa, així hem d’aspirar a cuidar-la i promoure-la a tots els racons del planeta.

Equip de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud

¡Esplai Gent Gran de Viladecans “la Caixa”, Campeones en baile en línea!

 

El pasado 5 de julio de 2023 se celebró la Gran Final del Campeonato de Baile en línea en el Auditorio AXA de Barcelona organizado por el Grup Mutuan.

Después de haber sido clasificado para la Gran Final entre los Casals de la provincia de Barcelona unos 32, quedamos cinco para la Gran Final.

¡Y HEMOS QUEDADO CAMPEONES!

Dado que es la primera vez que un Casal de la Gent Gran en Viladecans ha sido premiado en Baile en línea, el Ayuntamiento nos invitó a hacer una exhibición con motivo de la Fiesta Mayor en la plaza Europa con una gran participación de público.

Cayetano Belmonte

De la terra al cel – Cloud City

                           


L’ésser humà té la capacitat de dominar la terra, el mar i l’espai aeri. Gràcies als avenços tecnològics que ell mateix crea, pot adaptar-se a qualsevol circumstància que el sorprengui, trigui més o menys en reaccionar. Us imagineu viure en edificis tan alts que travessin els núvols? Penseu en un món tan poblat que en la superfície de la terra ja no es possible construir-hi més. Seria possible fer ciutats allà, als núvols?

Cloud City (Ciutat als núvols) fa realitat aquest gran avanç. És un joc que utilitza les llosetes com a element principal per jugar-hi, com el conegut Carcassonne i altres títols com Tang Garden, The Downfall of Pompeii, Isla de Skye, Horus... Aniràs posant llosetes de núvol a la teva àrea de joc, que anomenarem ciutat. Les llosetes de núvol tenen marques que indiquen quins edificis hi has de posar. Els edificis són de tres tipus: petits (blaus), mitjans (verds), alts (marrons). Del que es tracta en el joc és d’intentar unir els edificis del mateix tipus que vagis posant a la teva ciutat mitjançant les passarel·les. Cada tipus d’edifici les seves pròpies passarel·les. A més, tenen diferents longituds: com més llarga sigui una passarel·la, més puntuació aporta al final de la partida. En resum, la idea és intentar posar els edificis del mateix tipus el més lluny possible entre ells per mirar d’unir-los amb passarel·les llargues, que són les que més punts donen.

Comences la partida amb una llosa de núvol inicial en la teva ciutat i unes tres més a la teva mà. El teu torn es composa de quatre fases.

Primera Fase: Amplia la base de la teva Ciutat

Agafa una de les llosetes de núvol que tinguis a la mà i posa-la, orientada com vulguis, a la teva ciutat. La llosa de núvol que posis ha d’estar adjacent a una altra llosa com a mínim (no en diagonal). La teva ciutat té una superfície de 3X3. No pots posar llosetes de núvol fora d’aquesta àrea.

Segona Fase: Col·loca edificis

Com s’ha dit anteriorment, les llosetes de núvol tenen marques que indiquen on has de posar els edificis corresponents. En aquesta fase has de fer, simplement, això.

Tercera Fase: Construeix passarel·les

 En aquesta fase uneixes els edificis que puguis i vulguis mitjançant les passarel·les. Les regles que s’han de tenir en compte i que crec que s’han de mencionar en aquesta ressenya són les següents:

Un edifici pot acollir com a màxim dues passarel·les, tot i que tingui quatre forats per poder rebre’n fins a quatre.

Mai una passarel·la pot passar per sobre d’un espai de la teva ciutat que encara no tingui una llosa de núvol. Es a dir, que si una passarel·la passa per sobre d’un espai buit de la teva ciutat, no la pots col·locar.

En el teu torn pots posar tantes passarel·les com vulguis, fins i tot aquelles que per X raons no has pogut o volgut posar en torns anteriors.

Les passarel·les mai es poden posar en diagonal. Sempre van en línia recta.

Això complica més la unió dels edificis.

No pots unir dos edificis de diferent tipus amb una passarel·la, és a dir: els blaus s’uneixen amb blaus, els verds amb verds i els marrons amb marrons. A més, cada tipus d’edifici les seves pròpies passarel·les, per tant, per unir dos edificis marrons, per exemple, has d’utilitzar les passarel·les marrons. També has de tenir en compte que hi ha passarel·les de diferents longituds per cada tipus d’edifici. Mentre més llargues siguin les que utilitzis, millor, ja que més puntuació et donen al final de la partida. Per tant, interessa posar els edificis del mateix tipus el més lluny possible entre ells per utilitzar passarel·les llargues.

Dues passarel·les del mateix tipus no poden creuar-se entre elles, ja que es trobarien a la mateixa altura i xocarien.

Quarta Fase: Roba una llosa de núvol

Durant la preparació de la partida cada jugador rep una mà de tres lloses de núvol. Amb la resta es forma una pila de robatori cap avall. D’aquesta pila es deixen tres lloses de núvol cap amunt al seu costat. En aquesta fase tens opció d’agafar una de les tres lloses de núvol que hi ha a la vista, substituint-la per una altra de la pila, o d’agafar  la primera de la pila, anant a cegues.

Després d’haver fet vuit rondes de joc, la partida acaba. En la teva ciutat hauries de tenir nou llosetes de núvol formant un quadrat de 3X3. Per determinar la teva puntuació només has de sumar els punts que t’aporten totes les passarel·les que has posat entre els edificis que hi ha a la teva ciutat.

                        

El punt fort que té Cloud City és que com a joc familiar queda que ni pintat. S’aprèn de seguida i les seves regles són relativament simples. Sense anar més lluny, en  deu minuts com a molt saps jugar. Per altra banda, estèticament queda molt maco un cop acaba la partida i veus la teva ciutat com ha quedat amb els edificis units per les passarel·les de diferents colors. També un xic toc de destresa manual a l’hora de posar les passarel·les ens llocs una mica inaccessibles per a la humana. Això va per aquells jugadors que els hi agradin una mica, com a mínim, els jocs d’habilitat. Tot i ser poc conegut, Cloud City pot ser un bon candidat com a joc d’introducció als jocs moderns. Us agradaria donar-li una oportunitat?

Cristian Becerra (El Dado Dorado)

Carta als sardanistes

Hola, veïns i amics sardanistes.

El dia 23 d’octubre es complirà un any d’ençà que una malaltia es va endur en Francesc “Siscu” Lligadas, company, amic i referent durant gairebé quatre dècades del sardanisme a Viladecans.

Uns mesos abans, quan la malaltia ja feia estralls en la seva salut, em va demanar que el substituís per coordinar les ballades amb les cobles i l’Ajuntament. I des d’aleshores me n’encarrego de bon grat.

He pensat, però, que caldria constituir una agrupació sardanista per no trobar-nos amb el mateix problema si un dia no hi puc ser. Una agrupació que disposi de més gent per fer-se càrrec de proposar, coordinar i tirar endavant tot tipus d’esdeveniments i activitats, així com de fomentar les relacions amb altres entitats culturals de la vila, amb altres agrupacions sardanistes veïnes, amb l’administració pública i amb els veïns de Viladecans.

Després d’un sondeig previ i una crida a col·laborar, fets fa algunes setmanes, celebrarem una primera reunió informativa el dia 23 de novembre, de 6 a 7 del vespre, a la Torre del Baró de Viladecans (just al costat de l’Ajuntament) on sou convidats a assistir tots els que ho desitgeu.

Tot i que els detalls del funcionament de l’entitat es decidirà entre tots, ja sigui a aquesta mateixa reunió o en altres de posteriors, la intenció inicial és que els associats siguin col·laboradors més que pagadors. És a dir, interessaria gent disposada a treballar per organitzar i desenvolupar les activitats diverses que es facin (ballades, cursets d’ensenyament, excursions, tallers...), deixant en segon terme l’aportació econòmica, que podria ser només la mínima imprescindible per fer front a les despeses de creació i gestió de l’entitat, en primera instància, i en l’adquisició de materials necessaris i en l’organització de noves d’activitats.

Us encoratjo a tots els qui us agradin les sardanes i els que estigueu interessats a aprendre’n a formar part de la nostra “família”. Poseu-vos en contacte amb nosaltres, tant a les ballades que es facin (la següent és el darrer diumenge d’octubre, dia 29) com als llocs on es fan els cursets d’ensenyament: Casal Montserratina els dimecres de 18 a 19 h; Casal Alba-rosa els dijous de 19 a 20 h, i auditori Pablo Picasso els dissabtes de 17 a 18 h.

També és convidat tothom a venir a la ballada que acabo de comentar del dia 29 d’octubre, que es farà a la Plaça de la Vila a partir de les 11:30 h, i on es retrà un sentit homenatge a “Siscu” Lligadas, amb la presència de la família, l’assistència d’autoritats locals, i l’estrena d’una sardana, composta expressament per a l’esdeveniment i en record de l’amic que ens va deixar aviat farà un any.

Josep Prats

Apeirògon, el difícil camí de la pau a Israel

                                            

No fa gaire he llegit un llibre que m’ha semblat esplèndid. És una mena de versió poètico-novel·lada per l’escriptor Colum McCann de l’aferrissada tasca, real i ben documentada, per la pau a Palestina que estan duent a terme dos amics, Rami Elhanan i Bassam Aramin.

                         
Bassam Aramin i Rami Elhanan,protagonistes d’aquesta història

El llibre porta un títol complicat, “apeirògon”, que és un terme tècnic per descriure un polígon de costats infinits. És una metàfora del conflicte entre Israel i Palestina, un conflicte embolicat i enverinat, amb mil cares de dolor, en què la tensió i la violència acaben de fer un salt suïcida de conseqüències imprevisibles (o massa previsibles, malauradament) amb l’atac de Hamàs. Està escrit amb mil-i-una històries: relats, poesia, imatges. Mil-i-una històries com si fossin les mil-i-una nits en què la princesa Xahrazad, per conservar la vida, introdueix una narració rere l’altra per tal que el seu espòs i visir no la faci decapitar com té per costum amb les seves dones. Narrar per viure, en definitiva,

Rami i Bassam són, doncs, dos activistes per la pau. Però ho són des de la seva experiència de dolor. Rami, israelià i excombatent de l’exèrcit, va perdre la filla de 13 anys en un atemptat suïcida. Bassam, palestí, que va passar set anys de la seva vida a la presó per haver format part de la resistència, va perdre també la seva filla de deu anys pel tret d’un soldat israelià espantat.

De fet tots dos tenien ja una llarga trajectòria de treball per la pau quan les seves filles van morir. Rami, perquè tot i la victòria israeliana del Yom Kippur, va albirar que l’ocupació era un error gravíssim de funestes conseqüències. I Bassam, perquè bo i estant a la presó, va poder entendre l’abast de la xoà i va fer passos per conèixer millor els seus adversaris polítics. La mort de l’Abir i l’Smadar els va apropar i d’aleshores ençà tots dos treballen per la pau. La seva pau, doncs, no és indolora, ni té prejudicis, ni es fonamenta en valors religiosos. No és “bonista”. I els enfronta contínuament amb els seus. Són titllats de traïdors per uns i altres, però això no impedeix en absolut la seva tasca.

Potser per això, tot el llibre, que descriu el dia a dia de la vida a Palestina, és tan dur. Descriu la vida a la presó (la tortura, la vexació), les represàlies, la duríssima vida palestina entre murs i controls despietats sense fi, però també les esmolades tècniques i armes militars, no només israelianes. Enmig d’això la vida continua emergint i convé rescatar-la. És el missatge de tots dos amics: l’esperança de la reconciliació, de la negociació política allunyada d’ingenuïtats, de la resposta no violenta a la provocació, el testimoni que la venjança només genera més odi i més guerra, per justificada que pugui semblar.

Veig amb tristesa que a Palestina cada cop ho tenen més difícil. I veig que a Catalunya la necessària amnistia (per antipàtics que ens resultin alguns dels seus protagonistes) és convertida en projectil polític que pot acabar generant un conflicte sense fi, desitjat per alguns, que en viuen.

En fi, el camí de la pau és costerut, però cal posar-s’hi.

Mercè Solé

La revolució de la proximitat

La pandèmia i el canvi climàtic han posat en relleu la fragilitat de les ciutats i les seves carències. Les grans urbs necessiten un canvi radical de forma de viure amb l’objectiu de convertir-se en ciutats més intel·ligents, sostenibles i respectuoses amb les persones que les habiten i la natura que les envolta. Un primer pas implica replantejar-se l’espai urbà i el temps de desplaçament dins de les ciutats.

Potser no sabeu qui és Carlos Moreno, però potser us sonarà un concepte del qual n’és l’artífex: la ciutat dels quinze minuts. Es pot definir com un nou model urbà que aposta perquè tots els serveis i necessitats que requerim per al desenvolupament ple de la nostra vida quotidiana estiguin a una distància màxima d’un quart d’hora caminant, o en bici: casa, escoles, centres de salut, comerç, entreteniment i feina. Es tracta, doncs, de trencar amb el patró de ciutat postindustrial extensa, amb barris perifèrics mal connectats, barris exclusivament residencials o amb una minsa oferta de serveis i àrees comercials a l’extraradi que promouen la utilització del vehicle privat.

La ciutat dels quinze minuts és l’ideal al qual aspiren moltes grans urbs de tot el món. París ha estat la gran metròpolis pionera a treballar en aquesta direcció i els resultats de la transformació ja comencen a ser visibles. També Nova York està experimentant amb aquesta utopia. A casa nostra, l’anterior govern de Barcelona va apostar per seguir la línia de la capital francesa, però tinc els meus dubtes que el camí que tot just s’encetava arribi enlloc amb l’actual consistori.

Potser no en som conscients, però a Viladecans ho tenim tot de cara per convertir-nos en la ciutat que totes volen ser. De fet, pràcticament ja ho som: una ciutat petita amb unes dimensions que per si mateixes afavoreixen els desplaçaments curts, a peu i també en bici, i un accés ràpid als serveis bàsics que abans esmentàvem. També som una ciutat compromesa en la lluita contra el canvi climàtic, que aborda els desafiaments ambientals urbans i que té la sostenibilitat com a objectiu prioritari en el seu desenvolupament. Tant és així que la Comissió Europea ha decidit guardonar-nos amb el Premi Green Leaf i atorgar-nos el títol de Ciutat Verda 2025. Celebrem-ho, perquè som molt afortunats per haver fet de Viladecans el nostre lloc al món.

Però no ens podem despistar ni un moment. Està previst que la ciutat creixi molt durant els pròxims anys. Un barri nou i ampli a llevant, i un nou polígon d’habitatges al centre. El juny de l’any passat es va presentar la iniciativa Missions Viladecans 2030, un model de governança compartida entre el consistori i la societat per treballar en el desenvolupament d’una ciutat sostenible, resilient i pròspera per a la dècada vinent. Una d’aquestes missions és, justament, fer de Viladecans una ciutat dels quinze minuts. Vull pensar que quan la ciutat s’engrandeixi, això significarà alguna cosa més que pintar ciclocarrers de 30 km/h. Vull pensar que els nostres governants treballen en favor d’una ciutat futura reequilibrada socialment, econòmicament i mediambientalment. Que el nou barri de Llevant, ja que l’haurem de tenir ens agradi o no, serà alguna cosa més que un dormitori amb piscines comunitàries i nous carrils bici.

La ciutat dels quinze minuts no va només de distàncies, perquè en aquest cas en tindrem prou amb promoure barris autosuficients. Aquesta nova ciutat va de recuperar el temps que la productivitat i el consum ens roba a tots plegats. Va d’espais, d’acabar amb el marc de pensament “d’un lloc per a un ús”. I va, sobretot, de millorar la cohesió social entre els nostres conciutadans, d’aconseguir ciutats més cíviques, de beneficiar el comerç local i, de retruc, de millorar l’economia familiar, de promoure la nostra salut mental i física, i de, com no podia ser d’una altra manera, contribuir a la mitigació del canvi climàtic.

Com diu Carlos Moreno, la ciutat dels quinze minuts és la revolució de la proximitat, de l’acostament de les persones. És a la vegada, una reacció a la pandèmia i una vacuna preventiva contra futurs emmalaltiments. Si hem decidit que Viladecans és el nostre lloc al món, comencem la revolució aquí.

Vanessa Rodríguez

Totes les llengües

Al Congrés dels Diputats ja es parla en català, en basc i en gallec, a més d’en castellà. Una molt bona notícia. Ara, el parlament espanyol s’assembla molt més a Espanya que el de les legislatures anteriors, i per tant, és més representatiu i en definitiva més democràtic.

Això, com és obvi, s’hauria pogut fer des del principi de la democràcia, i hauríem pogut fruir tots de la riquesa que representa la diversitat lingüística de l’estat, i els qui parlem llengües diferents de la castellana hauríem experimentat que érem considerats ciutadans al mateix nivell que els que tenen el castellà com a llengua pròpia.

I també és una llàstima que aquesta acceptació arribi a cuitacorrents per les exigències dels partits independentistes per a la investidura de Pedro Sánchez. Hauria estat més agradable que s’hagués arribat aquí per convicció dels grans partits estatals. Però en tot cas, el pas s’ha donat i cal agrair a ERC i Junts haver-ho aconseguit i als socialistes haver-ho acceptat.

En definitiva, aquest pas que es va iniciar el 19 de setembre i es va refrendar legalment el 21, és sens dubte un goig per a Catalunya i un bon instrument per a la visibilització de la llengua catalana, i també és un progrés cultural i polític per a Espanya. I és que les llengües, com deia la diputada de Sumar Tesh Sidi –nascuda als campaments saharians de Tinduf, criada en una família valenciana i establerta a Madrid, i que parla tant valencià com castellà--, són bellesa, i el plurilingüisme és bellesa. Bellesa perquè ens fa gaudir de la riquesa àmplia de l’expressió humana, de les diverses maneres de captar el que tenim al voltant i de transmetre als altres el que veiem i pensem. I perquè, a més, ens connecta amb els nostres orígens més profunds, aquells que hem mamat del pit de les nostres mares.