diumenge, 15 d’octubre del 2023

Salut Mental, Salut Mundial: Un Dret Universal

                      

Anualment, el 10 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, aquest any sota el lema Salut Mental, Salut Mundial: Un Dret Universal, escollit per votació popular per part de Salud Mental España i seguint el tema proposat per la Federació Mundial de la Salut Mental. Es tracta d’un dia especial que ens convida a reflexionar sobre la importància de tenir cura de la nostra salut mental i benestar emocional en un món cada cop més dinàmic i exigent.

La salut mental no és simplement la manca de malaltia mental o trastorn psicològic, és un estat de benestar on la persona pot acomplir les seves activitats quotidianes, afrontar l’estrès de la vida, treballar de manera productiva, perseguir les seves metes amb determinació i contribuir a la seva comunitat, relacionant-se de manera efectiva i prenent decisions informades i adequades. A més, està estretament vinculada al benestar emocional, que implica reconèixer, comprendre i gestionar les nostres emocions de manera constructiva.

Mentre l’enfocament tradicional de la salut s’ha centrat principalment en el cos i allò físic, la importància de la salut mental ha anat guanyant reconeixement a escala mundial, sobretot després de l’impacte provocat per la COVID-19. La salut mental és quelcom delicat que requereix atenció i cura constants i, alhora, un pilar invisible però fonamental de la nostra salut integral.

La nostra ment és el motor que impulsa les nostres accions, decisions i emocions. Per tant, la salut mental afecta cada aspecte de la nostra vida diària: com pensem, sentim i actuem davant dels desafiaments i les oportunitats. Una bona salut mental és essencial per a les relacions interpersonals, que són necessàries per al nostre benestar emocional i social. Així, ens permet mantenir relacions saludables i contribuir al desenvolupament d’una societat cohesionada.

Sabem que la salut mental no és un problema aïllat que afecta només individus, és un assumpte global que impacta en les nostres societats en conjunt. Quan les persones tenen bona salut mental són més productives, contribueixen més a les seves comunitats i són menys propenses a involucrar-se en comportaments perjudicials per a ells i per als altres.

Promovent la Salut Mental i el Benestar Emocional per a tothom

Després de tot el que acabem de dir, doncs, és imperatiu que treballem junts per promoure la salut mental a tot el món. Això implica educar i conscienciar sobre la importància de la salut mental, eliminar l’estigmatització associada als trastorns mentals i garantir l’accés equitatiu a serveis de salut mental.

A Catalunya, l’atenció primària de salut i comunitària (APiC) és el servei de salut més proper a la comunitat, amb una alta demanda relacionada amb problemes de malestar emocional, reaccions adaptatives i trastorns mentals, i amb un creixent consum de fàrmacs, sovint com a tractament de símptomes de malestar emocional.

Per tot plegat, des de final del 2021 s’introdueixen els Referents de Benestar Emocional i Salut Comunitària, experts en ciències de la salut (a Viladecans psicòlogues amb titulació de Màster General Sanitari) que desenvolupen funcions en l’àmbit comunitari enllaçant actuacions de promoció del benestar emocional, prevenció i detecció de situacions de risc o de signes d’alerta de patiment mental, treballant en xarxa amb altres professionals tant dels equips de l’APiC com d’altres serveis i, alhora, amb els recursos de la comunitat.

Aquestes actuacions es concreten, entre d’altres, en tallers i grups psicoeducatius per a la gestió emocional i de l’ansietat, l’acompanyament al dol, l’abordatge del dolor persistent o grups de suport i ajuda mútua per cuidadors no professionals.

Si creus que algun d’aquests et podria ajudar, només cal que et dirigeixis al teu Centre d’Atenció Primària i ho demanis al teu metge o la teva metgessa de capçalera o al teu infermer o infermera. Cultivar la salut mental i el benestar emocional és un viatge que requereix dedicació i pràctica constant, però no dubtis a buscar ajuda si sents que necessites suport addicional.

En conclusió, la salut mental i el benestar emocional són fonamentals per a una vida plena i significativa, així hem d’aspirar a cuidar-la i promoure-la a tots els racons del planeta.

Equip de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud