diumenge, 15 d’octubre del 2023

Tornem a casa

 

Amb un espai renovat, actualitzat i molt més sostenible, el pròxim 25 d’octubre es reobrirà l’edifici de la Biblioteca de Viladecans després de la finalització de les obres. Unes obres que són visibles tant a la part externa com a l’interior. Per tant, a partir d’aquesta data, el servei bibliotecari es tornarà a oferir en les mateixes condicions que abans del trasllat a l’Institut Josep Mestres i Busquets.

Entre els canvis realitzats, ressalta la façana principal del carrer Josep Tarradellas amb un jardí vertical de 470 metres, que combina fins a cinquanta espècies de plantes amb floracions a diverses èpoques de l’any, volums, colors i textures variades que conformen una imatge plena de contrastos. Les plantes triades per a aquest jardí, el primer de la ciutat, són les més adequades pel clima local i compten amb un sistema de reg intel·ligent que fa un ús eficient de l’aigua. Aquesta, no obstant això, no és l’única reforma que s’ha fet a l’exterior de l’edifici. La façana del parc de Can Xic també ha sigut substituïda per un conjunt de vidres amb protecció solar. Aquests canvis permetran un millor aïllament de l’edifici i més confort acústic i energètic.

Les obres realitzades formen part de les accions impulsades per l’Ajuntament de Viladecans dins del projecte Agenda Urbana local i l’Estratègia Viladecans 2030, les quals busquen impulsar la sostenibilitat i l’ecologia a la ciutat i reduir així la contaminació i les conseqüències del canvi climàtic. A més, aquesta reforma permet rehabilitar l’espai i millorar el paisatge urbà, donant valor a la naturalesa i treballant l’estalvi energètic. A més de les reformes externes també s’han canviat les màquines de climatització per assegurar una correcta temperatura a les sales i aconseguir l’estalvi energètic amb aquesta nova incorporació.

A l’interior també es podran observar novetats. Per una banda, s’han pintat les parets de tot l’espai, s’ha canviat el terra i s’ha adquirit nou mobiliari. A més, hi haurà una nova distribució dels fons per millorar l’accessibilitat i visibilitat de la col·lecció amb nous plafons informatius i una renovació general de les sales. Així la novel·la juvenil s’incorpora a la Sala d’Adults i els fons especials (llibres amb una temàtica concreta com arts escèniques, viatgeteca, feminismes, lectura fàcil i Ioga) es situaran a la planta baixa. També es col·locaran plantes a l’interior de l’edifici, ja que les plantes netegen l’ambient, regulen la humitat, redueixen el soroll i creen un ambient agradable.

El Pati del Magraner també es recupera com punt de trobada, de lectura o de desenvolupament d’activitats diverses. Per facilitar així el seu aprofitament s’ha obert un accés des de la sala infantil per incorporar aquest espai com una sala annexa on continuar amb l’activitat cultural pels més petits.

Per facilitar el retorn de documents, la Biblioteca disposarà de dues bústies de retorn: una, per l’accés principal de l’avinguda de Josep Tarradellas i un altre, pel parc de Can Xic.

Amb aquestes reformes i novetats es vol oferir un servei bibliotecari de qualitat per a tots els usuaris i usuàries que, ara sí, podran accedir a un fons de més de 55.000 publicacions, participar en els diferents clubs de lectura, presentacions de llibres, gaudir de les propostes infantils i tenir un accés lliure i gratuït a la cultura. Es mantindran els horaris de matí (de dimarts a dissabtes de 10 a 14 h.) i de tarda (de dilluns a divendres de 15,30 a 20 h.), tornarà a funcionar el servei d’autopréstec, el servei de préstec interbibliotecari, les taules d’estudi, la connexió gratuïta a internet i la possibilitat d’imprimir documents.

Benvinguts i benvingudes de nou a la Biblioteca de Viladecans!


Cometierra

Dolores Reyes

Buenos Aires, Sigilo, 2019

Quan era petita, Cometierra va empassar terra i va saber en una visió que el seu papà havia matat a cops a la seva mamà. Aquesta va ser només la primera de les visions. Néixer amb un do implica una responsabilitat cap als altres i a Cometierra n’hi va tocar un que fa la seva vida doblement difícil, perquè viu en un barri on la violència, el desemparament i la injustícia brollen en cada racó i perquè allí les principals víctimes són les dones. En la recerca de la veritat, en el descobriment de l’amor, en la cura entre germans, Cometierra buscarà el seu propi camí. Dolores Reyes ha escrit una primera novel·la terrible i lluminosa, lírica, dolça i brutal, narrada amb una veu que ens commou des de la primera pàgina.

Diario ilustrado de la naturalezA: guía de observación y dibujo

John Muir Laws

Madrid, Ediciones Anaya Multimedia, 2021

Una potent combinació d’art, ciència i entusiasme il·limitat: una guia pràctica per ser més bon artista i naturalista. Laws proporciona clars i pràctics consells (des dels conceptes bàsics sobre l’elecció de materials fins a les tècniques més avançades) amb un text senzill, complementat amb il·lustracions pas a pas. Dotzenes d’exercicis guien la mà i la ment per a crear reproduccions precises de plantes, animals, paisatges i cels. Un llibre valuós, fins i tot revelador, per a qualsevol persona interessada en la naturalesa, sense importar com de rudimentàries o bàsiques siguin les seves habilitats artístiques.

Les meves raons

Yoshitake, Shinsuke

Madrid: Pastel de Luna, [2022]

Burxar-se el nas, mossegar-se les ungles, moure les cames sense parar, córrer pels passadissos… Sa mare vol que corregeixi tots els mals hàbits, però ell té una pila de bones raons per continuar amb els seus costums. La imaginació dels nens no te límits, de vegades per a desgràcia dels seus pares. Una altra delícia de l’aclamat autor japonès Shinsuke Yoshitake, guanyador del Premi La Petita 2021 amb el llibre La Curiosa Llibreria. Prepara’t per riure.