diumenge, 15 d’octubre del 2023

Totes les llengües

Al Congrés dels Diputats ja es parla en català, en basc i en gallec, a més d’en castellà. Una molt bona notícia. Ara, el parlament espanyol s’assembla molt més a Espanya que el de les legislatures anteriors, i per tant, és més representatiu i en definitiva més democràtic.

Això, com és obvi, s’hauria pogut fer des del principi de la democràcia, i hauríem pogut fruir tots de la riquesa que representa la diversitat lingüística de l’estat, i els qui parlem llengües diferents de la castellana hauríem experimentat que érem considerats ciutadans al mateix nivell que els que tenen el castellà com a llengua pròpia.

I també és una llàstima que aquesta acceptació arribi a cuitacorrents per les exigències dels partits independentistes per a la investidura de Pedro Sánchez. Hauria estat més agradable que s’hagués arribat aquí per convicció dels grans partits estatals. Però en tot cas, el pas s’ha donat i cal agrair a ERC i Junts haver-ho aconseguit i als socialistes haver-ho acceptat.

En definitiva, aquest pas que es va iniciar el 19 de setembre i es va refrendar legalment el 21, és sens dubte un goig per a Catalunya i un bon instrument per a la visibilització de la llengua catalana, i també és un progrés cultural i polític per a Espanya. I és que les llengües, com deia la diputada de Sumar Tesh Sidi –nascuda als campaments saharians de Tinduf, criada en una família valenciana i establerta a Madrid, i que parla tant valencià com castellà--, són bellesa, i el plurilingüisme és bellesa. Bellesa perquè ens fa gaudir de la riquesa àmplia de l’expressió humana, de les diverses maneres de captar el que tenim al voltant i de transmetre als altres el que veiem i pensem. I perquè, a més, ens connecta amb els nostres orígens més profunds, aquells que hem mamat del pit de les nostres mares.