diumenge, 15 d’octubre del 2023

El barri ha fet cent anys

                                   

Recordo a finals dels cinquanta: el tros del carrer Balmes entre San Jerónimo i Onésimo Redondo, l’actual Antonio Machado, no era un carrer sinó un camí ample de terra que travessava un descampat d’herbes altes. Les fronteres dels costats estaven traçades amb una línia blanca de calç marcant el carrer. Jo ajudava el meu pare, amuntegava l’herba que ell segava. Després, amb el terreny segat em feia somiar amb el futur: en esta línea blanca irá el bordillo, aquí la acera, allí el pozo muerto, aquí tendremos el comedor, aquí la cocina, allí el váter con ducha, y allí, allí y allí, los tres cuartos para los papas y vosotros tres. Seria aquesta casa, casa nostra, en aquest carrer fa més de seixanta anys, en aquest barri, que ara n’ha complert cent: el barri de Sales. Li dèiem el barri de Salas, perquè parlàvem i escrivíem d’oïdes, i en fèiem de la e catalana una a castellana.

Els barris són les habitacions dels plànols de la casa comuna que són els pobles i les ciutats. És bo celebrar cent anys, les arrels del present, encara que els aniversaris dels barris sempre són relatius. La partida de naixement dels llocs on naixem, on vivim o on arrelem, no la marca el plor del primer nadó, ni la primera flama al foc de la llar, ni la primera nit d’algú en un llit amb sostre i abric. No neixen d’un acte d’amor o de sexe, sinó del registre de la propietat, el temple dels amos dels metres de sòl i dels metres de sostre. En aquest cas va ser un senyor de Barcelona, propietari d’una gran finca quan va demanar permís per urbanitzar. Urbanitzar no passava de dibuixar el nom dels carrers en un plànol i posar-se a vendre’ls a tant el pam quadrat.

El Barri de Sales va néixer com un barri postís de gent sobrevinguda, assentada més enllà de la riera de Sant Climent, la frontera física i psicològica del Viladecans de tota la vida. Tot i no viure-hi cap xinès el van batejar com el barri xinu: era el barri parent pobre d’un poble no gaire ric. El rector va optar per rebatejar-lo santificant el nom: Verge de Sales. La idea va triomfar oblidant el nom i deixant el cognom: de Sales. La lluita i la victòria popular, per una vegada a la vida, va aconseguir una fita en aquests cent anys d’història: aixecar una plaça -l’única en un segle- on hi havia un solar tancat. La foto de Jaume Muns fa memòria d’aquest exèrcit de dones i nens vestits de diumenge armats de globus i gots de refresc, on la Montse, una mestra del Bierzo que se’n va anar a viure a Madrid, intenta posar ordre i direcció.

Text: José Luís Atienza

Foto: Jaume Muns