diumenge, 15 d’octubre del 2023

La revolució de la proximitat

La pandèmia i el canvi climàtic han posat en relleu la fragilitat de les ciutats i les seves carències. Les grans urbs necessiten un canvi radical de forma de viure amb l’objectiu de convertir-se en ciutats més intel·ligents, sostenibles i respectuoses amb les persones que les habiten i la natura que les envolta. Un primer pas implica replantejar-se l’espai urbà i el temps de desplaçament dins de les ciutats.

Potser no sabeu qui és Carlos Moreno, però potser us sonarà un concepte del qual n’és l’artífex: la ciutat dels quinze minuts. Es pot definir com un nou model urbà que aposta perquè tots els serveis i necessitats que requerim per al desenvolupament ple de la nostra vida quotidiana estiguin a una distància màxima d’un quart d’hora caminant, o en bici: casa, escoles, centres de salut, comerç, entreteniment i feina. Es tracta, doncs, de trencar amb el patró de ciutat postindustrial extensa, amb barris perifèrics mal connectats, barris exclusivament residencials o amb una minsa oferta de serveis i àrees comercials a l’extraradi que promouen la utilització del vehicle privat.

La ciutat dels quinze minuts és l’ideal al qual aspiren moltes grans urbs de tot el món. París ha estat la gran metròpolis pionera a treballar en aquesta direcció i els resultats de la transformació ja comencen a ser visibles. També Nova York està experimentant amb aquesta utopia. A casa nostra, l’anterior govern de Barcelona va apostar per seguir la línia de la capital francesa, però tinc els meus dubtes que el camí que tot just s’encetava arribi enlloc amb l’actual consistori.

Potser no en som conscients, però a Viladecans ho tenim tot de cara per convertir-nos en la ciutat que totes volen ser. De fet, pràcticament ja ho som: una ciutat petita amb unes dimensions que per si mateixes afavoreixen els desplaçaments curts, a peu i també en bici, i un accés ràpid als serveis bàsics que abans esmentàvem. També som una ciutat compromesa en la lluita contra el canvi climàtic, que aborda els desafiaments ambientals urbans i que té la sostenibilitat com a objectiu prioritari en el seu desenvolupament. Tant és així que la Comissió Europea ha decidit guardonar-nos amb el Premi Green Leaf i atorgar-nos el títol de Ciutat Verda 2025. Celebrem-ho, perquè som molt afortunats per haver fet de Viladecans el nostre lloc al món.

Però no ens podem despistar ni un moment. Està previst que la ciutat creixi molt durant els pròxims anys. Un barri nou i ampli a llevant, i un nou polígon d’habitatges al centre. El juny de l’any passat es va presentar la iniciativa Missions Viladecans 2030, un model de governança compartida entre el consistori i la societat per treballar en el desenvolupament d’una ciutat sostenible, resilient i pròspera per a la dècada vinent. Una d’aquestes missions és, justament, fer de Viladecans una ciutat dels quinze minuts. Vull pensar que quan la ciutat s’engrandeixi, això significarà alguna cosa més que pintar ciclocarrers de 30 km/h. Vull pensar que els nostres governants treballen en favor d’una ciutat futura reequilibrada socialment, econòmicament i mediambientalment. Que el nou barri de Llevant, ja que l’haurem de tenir ens agradi o no, serà alguna cosa més que un dormitori amb piscines comunitàries i nous carrils bici.

La ciutat dels quinze minuts no va només de distàncies, perquè en aquest cas en tindrem prou amb promoure barris autosuficients. Aquesta nova ciutat va de recuperar el temps que la productivitat i el consum ens roba a tots plegats. Va d’espais, d’acabar amb el marc de pensament “d’un lloc per a un ús”. I va, sobretot, de millorar la cohesió social entre els nostres conciutadans, d’aconseguir ciutats més cíviques, de beneficiar el comerç local i, de retruc, de millorar l’economia familiar, de promoure la nostra salut mental i física, i de, com no podia ser d’una altra manera, contribuir a la mitigació del canvi climàtic.

Com diu Carlos Moreno, la ciutat dels quinze minuts és la revolució de la proximitat, de l’acostament de les persones. És a la vegada, una reacció a la pandèmia i una vacuna preventiva contra futurs emmalaltiments. Si hem decidit que Viladecans és el nostre lloc al món, comencem la revolució aquí.

Vanessa Rodríguez