diumenge, 15 d’octubre del 2023

De la terra al cel – Cloud City

                           


L’ésser humà té la capacitat de dominar la terra, el mar i l’espai aeri. Gràcies als avenços tecnològics que ell mateix crea, pot adaptar-se a qualsevol circumstància que el sorprengui, trigui més o menys en reaccionar. Us imagineu viure en edificis tan alts que travessin els núvols? Penseu en un món tan poblat que en la superfície de la terra ja no es possible construir-hi més. Seria possible fer ciutats allà, als núvols?

Cloud City (Ciutat als núvols) fa realitat aquest gran avanç. És un joc que utilitza les llosetes com a element principal per jugar-hi, com el conegut Carcassonne i altres títols com Tang Garden, The Downfall of Pompeii, Isla de Skye, Horus... Aniràs posant llosetes de núvol a la teva àrea de joc, que anomenarem ciutat. Les llosetes de núvol tenen marques que indiquen quins edificis hi has de posar. Els edificis són de tres tipus: petits (blaus), mitjans (verds), alts (marrons). Del que es tracta en el joc és d’intentar unir els edificis del mateix tipus que vagis posant a la teva ciutat mitjançant les passarel·les. Cada tipus d’edifici les seves pròpies passarel·les. A més, tenen diferents longituds: com més llarga sigui una passarel·la, més puntuació aporta al final de la partida. En resum, la idea és intentar posar els edificis del mateix tipus el més lluny possible entre ells per mirar d’unir-los amb passarel·les llargues, que són les que més punts donen.

Comences la partida amb una llosa de núvol inicial en la teva ciutat i unes tres més a la teva mà. El teu torn es composa de quatre fases.

Primera Fase: Amplia la base de la teva Ciutat

Agafa una de les llosetes de núvol que tinguis a la mà i posa-la, orientada com vulguis, a la teva ciutat. La llosa de núvol que posis ha d’estar adjacent a una altra llosa com a mínim (no en diagonal). La teva ciutat té una superfície de 3X3. No pots posar llosetes de núvol fora d’aquesta àrea.

Segona Fase: Col·loca edificis

Com s’ha dit anteriorment, les llosetes de núvol tenen marques que indiquen on has de posar els edificis corresponents. En aquesta fase has de fer, simplement, això.

Tercera Fase: Construeix passarel·les

 En aquesta fase uneixes els edificis que puguis i vulguis mitjançant les passarel·les. Les regles que s’han de tenir en compte i que crec que s’han de mencionar en aquesta ressenya són les següents:

Un edifici pot acollir com a màxim dues passarel·les, tot i que tingui quatre forats per poder rebre’n fins a quatre.

Mai una passarel·la pot passar per sobre d’un espai de la teva ciutat que encara no tingui una llosa de núvol. Es a dir, que si una passarel·la passa per sobre d’un espai buit de la teva ciutat, no la pots col·locar.

En el teu torn pots posar tantes passarel·les com vulguis, fins i tot aquelles que per X raons no has pogut o volgut posar en torns anteriors.

Les passarel·les mai es poden posar en diagonal. Sempre van en línia recta.

Això complica més la unió dels edificis.

No pots unir dos edificis de diferent tipus amb una passarel·la, és a dir: els blaus s’uneixen amb blaus, els verds amb verds i els marrons amb marrons. A més, cada tipus d’edifici les seves pròpies passarel·les, per tant, per unir dos edificis marrons, per exemple, has d’utilitzar les passarel·les marrons. També has de tenir en compte que hi ha passarel·les de diferents longituds per cada tipus d’edifici. Mentre més llargues siguin les que utilitzis, millor, ja que més puntuació et donen al final de la partida. Per tant, interessa posar els edificis del mateix tipus el més lluny possible entre ells per utilitzar passarel·les llargues.

Dues passarel·les del mateix tipus no poden creuar-se entre elles, ja que es trobarien a la mateixa altura i xocarien.

Quarta Fase: Roba una llosa de núvol

Durant la preparació de la partida cada jugador rep una mà de tres lloses de núvol. Amb la resta es forma una pila de robatori cap avall. D’aquesta pila es deixen tres lloses de núvol cap amunt al seu costat. En aquesta fase tens opció d’agafar una de les tres lloses de núvol que hi ha a la vista, substituint-la per una altra de la pila, o d’agafar  la primera de la pila, anant a cegues.

Després d’haver fet vuit rondes de joc, la partida acaba. En la teva ciutat hauries de tenir nou llosetes de núvol formant un quadrat de 3X3. Per determinar la teva puntuació només has de sumar els punts que t’aporten totes les passarel·les que has posat entre els edificis que hi ha a la teva ciutat.

                        

El punt fort que té Cloud City és que com a joc familiar queda que ni pintat. S’aprèn de seguida i les seves regles són relativament simples. Sense anar més lluny, en  deu minuts com a molt saps jugar. Per altra banda, estèticament queda molt maco un cop acaba la partida i veus la teva ciutat com ha quedat amb els edificis units per les passarel·les de diferents colors. També un xic toc de destresa manual a l’hora de posar les passarel·les ens llocs una mica inaccessibles per a la humana. Això va per aquells jugadors que els hi agradin una mica, com a mínim, els jocs d’habilitat. Tot i ser poc conegut, Cloud City pot ser un bon candidat com a joc d’introducció als jocs moderns. Us agradaria donar-li una oportunitat?

Cristian Becerra (El Dado Dorado)