dilluns, 15 d’abril del 2024

Celebrem el Dia Mundial de la Salut amb una gimcana per a adolescents

 

Diferents rols de professionals dels CAP de Viladecans preparem una gimcana de promoció de la salut adreçada al públic jove del municipi, per celebrar el Dia Mundial de la Salut. El Grup Motor de Salut Comunitària de Viladecans treballem per aconseguir una xarxa comunitària ben estructurada. És important que la població conegui quines són les condicions que influeixen en la seva salut i pugui accedir a totes aquelles activitats que li poden generar salut. I al fil d’aquesta qüestió, el Dia Mundial de la Salut, els professionals de l’atenció primària dels tres CAP de Viladecans, referents de Benestar Emocional Comunitari (RBEC), nutricionistes, fisioterapeutes, personal d’Atenció a la Ciutadania, infermeria i medicina de família, pediatria, higienistes dentals, treball social i personal d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), organitzem una gimcana amb 266 alumnes de 1r d’ESO dels instituts de Viladecans, a Can Xic. I ho fem de la mà dels referents de Salut Pública i Ensenyament de l’Ajuntament de Viladecans. Perquè aconseguir una xarxa consistent implica la participació de tots els agents del municipi. L’activitat consistirà en una gimcana amb set activitats diferents de salut.

I d’on ve aquesta iniciativa?

La nostra salut està influenciada per nombrosos determinants. S’estima que un 80% d’aquests determinants de salut es troben fora del sistema sanitari. Assegurar que tothom tingui les mateixes oportunitats de gaudir de bona salut, és clau. No hauria de dependre del nostre estatus social o altres circumstàncies relacionades amb la nostra situació econòmica o social. Això és el que vol dir tenir equitat en salut: garantir que els recursos es distribueixin segons les necessitats de la gent. El 1984, l’OMS va revisar la definició de salut i la va definir com “el grau en què un individu o grup és capaç de realitzar les seves aspiracions i satisfer les seves necessitats, així com de canviar o fer front al seu entorn”.

Què són els determinants de salut?

El 1991 Dahlgren i Whitehead presenta un model conceptual on hi ha representats tots els determinants de salut que envolten les característiques individuals de la persona. Els determinants de salut es divideixen en dos grups principals: aquells que no són modificables com l’edat, sexe... i aquells factors que sí que són modificables com els estils de vida individuals, entre els quals s’inclou el consum de tabac o d’alcohol i l’activitat física; les relacions socials; les condicions de vida i de treball; l’alimentació i l’accés a béns i serveis fonamentals, com ara l’educació o els serveis sanitaris. Finalment, es troben les condicions socioeconòmiques, culturals i polítiques. Les principals desigualtats en salut es deriven de les condicions en les quals les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen. Molts dels problemes de salut més rellevants estan influenciats per aquests determinants i per les condicions de vida de les persones, per tant, és molt important incidir en tots ells.