dilluns, 15 d’abril del 2024

El Baix Llobregat recupera la Via Mercadera, el seu segon camí de Sant Jaume

Viladecans torna a tenir un traçat jacobeu a tocar. Des del febrer passat, dues entitats, l’Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume de Viladecans i l’Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume de Barcelona, duen a terme un projecte de recuperació i divulgació de la Via Mercadera, artèria emprada des de l’edat mitjana pels pelegrins en el seu viatge a Santiago de Compostel·la. Amb la reactivació d’aquest sender històric, la comarca del Baix Llobregat ja compta amb una nova opció per a arribar a la tomba de l’apòstol, juntament amb el Camí de Sant Jaume del Llobregat. A més, és un dels tretze camins jacobeus oficials a Catalunya.

Orígens romans

La Via Mercadera ressegueix l’antic Camí Ral, que connectava la ciutat de Barcelona i Santa Coloma de Queralt passant per municipis com Sant Boi de Llobregat, Olesa de Bonesvalls i la Llacuna. L’origen es remunta a l’època romana, quan va consolidar-se com una via secundària essencial. Amb el temps, la localitat de la Granada va ser un punt clau de la xarxa viària del Penedès, atès que enllaçava amb la Via Augusta i l’Strata Francisca.

La seva importància creixent té a veure amb la presència d’un mercat actiu des del segle ix, un dels més antics de Catalunya. Ja al segle xi, la Via Mercadera era coneguda com la carrerada del Penedès i servia per transportar els ramats cap a zones de pastura i per dur el bestiar de carn a Barcelona. La denominació Via Mercadera es va popularitzar al segle xiv, quan va esdevenir la ruta preferida pels comerciants que viatjaven cap a l’interior de la península per negocis. Les persones que la transitaven procedien generalment d’allò que avui és Itàlia, desembarcaven al port de Barcelona i participaven en fires com les de Sant Boi de Llobregat, Vilafranca del Penedès, la Llacuna o Santa Coloma de Queralt. L’existència d’hospitals medievals de pelegrins, com el de Cervelló, a Olesa de Bonesvalls (foto), acredita que la Via Mercadera era freqüentada pels fidels que es dirigien cap a Galícia.

El traçat oficial de la Via Mercadera fa un total de 127 km, distància que en separa el lloc d’inici –la plaça de Sant Jaume de Barcelona, prop d’on s’ubicava el fòrum romà de Barcino– del d’arribada, Cervera. Des de la capital de la Segarra, es pot continuar el pelegrinatge per l’anomenat Camí Català de Sant Jaume, que passa per Lleida i s’interna a l’Aragó per Fraga.

Caminades populars

Per donar a conèixer la història i el patrimoni arquitectònic i paisatgístic de la Via Mercadera, l’Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume de Viladecans i l’Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume de Barcelona faran durant la primavera un treball de camp que els permetrà avaluar l’estat i la dificultat tècnica del traçat. Un cop finalitzades les prospeccions, totes dues entitats organitzaran, conjuntament amb altres associacions jacobees de les comarques barcelonines i a partir de l’estiu, caminades populars consistents en etapes curtes d’entre deu i quinze quilòmetres aproximadament, obertes a tothom. Amb l’objectiu d’afavorir-ne la participació, les persones assistents només n’hauran d’abonar les possibles despeses de transport a l’anada i la tornada.

Més endavant, les dues entitats contemplen altres accions, com les tasques de senyalització del traçat o la publicació d’una guia que ja es troba en fase d’edició. Per a més informació sobre el projecte i les dates definitives de les sortides (encara per determinar), les persones interessades poden enviar un correu electrònic a acsj.viladecans@gmail.com (Viladecans) o bé a amicscamisantjaume.barcelona@gmail.com (Barcelona).

Cèlia Roca Martín