dilluns, 15 d’abril del 2024

Un Sant Jordi ple d’activitat literària

                     

La celebració de la diada de Sant Jordi és una de les dates més destacades dins de les activitats que desenvolupa la Biblioteca de Viladecans durant tot l’any. Les presentacions de llibres, les xerrades, un concert, conta contes i les novetats editorials més destacades seran les protagonistes enguany de la Jordiada. La programació, que s’ha coordinat des del departament de Patrimoni Cultural, es desenvoluparà tant a l’edifici de la Biblioteca com al pati del Present de Ca n’Amat-Museu de Viladecans i s’allargarà durant deu dies, per poder gaudir així d’una programació extensa i adreçada a tots els públics. No s’ha volgut fixar cap activitat per al mateix dia 23 d’abril per deixar el protagonisme a la ciutadania al carrer en la compra de roses i llibres.

Un dels actes més destacats serà el ja habitual Concert de Sant Jordi, que consistirà en un homenatge a la poeta estatunidenca Mary Oliver, sota el títol El paisatge de Mary Oliver: música, dansa i poesia. L’espectacle estarà a càrrec del grup La Dona del Sac amb les col·laboracions especials de Montse Maestre, poeta i narradora, i Rut Rigat, ballarina. L’actuació, que serà un espectacle multidisciplinari de música, dansa i narració, girarà al voltant del paisatge creat per Mary Oliver que està sostingut per tres grans temàtiques: la natura, l’amor i la crítica a la societat actual. El concert serà dilluns, dia 22, a les 19 hores al vestíbul de la Biblioteca.

Les presentacions de llibres d’autors locals també seran una de les propostes destacades per la Diada d’enguany. Les autores i autors de Viladecans com Montserrat Fernández, Toni Molins, Albert Villanueva, Andrés Oller, Micaela Serrano i Toni Colás ens mostraran la narrativa que es fa des de la nostra ciutat. També hi haurà dues presentacions de llibres, en col·laboració amb la llibreria Els Nous Rals, amb la participació de Jaume Clotet, premi Josep Pla 2024, i Joan Enric Barceló, cantant del grup Els Amics de les Arts.

Pel públic infantil, a partir de tres anys, hi haurà una Hora del Conte extraordinària a càrrec de Mon Mas que narrarà d’una manera molt especial, dinàmica i divertida la llegenda de Sant Jordi.

Per tancar les activitats de la diada de Sant Jordi, el Dado Dorado proposarà una Jugateca de la Diada amb 30 jocs diferents per poder veure i jugar. La proposta està adreçada a infants de més de cinc anys i també hi poden participar els adults.

Aquesta extensa programació d’activitats es pot consultar a l’agenda de la Biblioteca, a les xarxes socials i també a la informació que facilita l’Ajuntament de Viladecans.

A més de les activitats proposades, la Biblioteca de Viladecans disposarà de les últimes novetats editorials tant de novel·les i coneixements per a adults com per a infants i podran ser lliurades en préstec als usuaris.

Digue’m boig

Roger de Gràcia

Barcelona: Columna Edicions, novembre del 2023.

Una historia de salut mental en primera persona. El popular periodista i actor Roger de Gràcia explica per primera vegada la depressió que pateix des que van començar els primers símptomes el dia del seu desè aniversari. Un llibre colpidor, ple d’humor i autoparòdia, que és un cant de dolor però també un crit d’esperança per a tanta gent que calla i que ho viu d’amagat.

Si plores com una font

Noemí Vola

Barcelona: Takatuka, 2023.

Tots tenim coneixement dels beneficis emocionals de plorar, alliberem estrès,  ens sentim més lleugers, vaja, que ens sentim millor... Però què passaria si a més, li trobéssim la part pràctica a l’assumpte?

El nostre protagonista, un cuc, se sent trist, i per mirar d’animar-lo el narrador li planteja un munt d’esborrallades situacions on poder obtenir un benefici de les llàgrimes: com ficar-les a una olla per bullir espaguetis, rentar-se les dents, i fins i tot al gos, apagar les espelmes d’un pastís... Però és que en aquest conte, tothom plora, els oficials de policia, els superherois, fins i tot les roques, perquè plorar no té res de dolent. 

Tengo algunas preguntas para usted

Rebecca Makkai

Madrid: Sexto Piso, 2024.

Després del magnífic llibre Els grans optimistes en què tractava els inicis de la sida al Chicago dels anys vuitanta, Rebecca Makkai torna amb aquesta novel·la hipnòtica i molt actual.

En aquest llibre, l’autora reflexiona sobre el gènere del true crime i l’atracció que exerceix sobre tantíssima gent alhora que analitza la seva dimensió ètica. També aborda alguns dels temes més polèmics del nostre temps: el MeToo i la superació només aparent de les actituds masclistes, el poder destructor de les xarxes socials i la cultura de la cancel·lació, així com els mecanismes que articulen la memòria col·lectiva.

Una novel·la que ens demostra que es poden escriure thrillers escabrosos i emocionants d’una manera una mica més ètica.