diumenge, 13 d’octubre del 2024

Zombis + Animals = Animazombis!

                                 

Sí, tal i com ho estàs llegint. Aquest joc de taula, més concretament de cartes, tracta literalment d’animals que s’han convertit en zombis i que volen menjar-se el teu cervell. T’agradi o no has de lluitar per desfer-te de les cartes de la teva mà i del teu cementiri per evitar així a l’horda i fer que es mengin a la resta de rivals. A Animazombis  poden jugar alhora de 2 a 5 jugadors amb una edat mínima recomanada de 8 anys. Les seves partides duren al voltant dels quinze minuts.

Al començament de la partida has de rebre 9 cervells de la reserva i un suport per a cartes al qual, des d’ara, anomenarem cementiri. Remena les 50 cartes que conté el joc i forma un munt de cara avall. D’aquest munt agafa tres cartes: dues d’elles te les deixes a la teva mà i l’altra al cementiri. Repeteix aquest pas dues vegades, fins que tinguis 6 cartes a la mà i 3 al cementiri. Fet això, ja pots jugar la partida.

Es juga per torns i es procedeix en sentit horari. Quan sigui el teu torn has de fer els dos passos següents:

Jugar una carta de la teva mà o bé diverses d’un mateix número.

Al començament de la partida l’horda està buida. L’horda és l’espai comú per tothom al centre de l’àrea de joc on es van posant, en una única pila, les cartes que es van jugant. Com que aquesta està buida al començament, pots baixar una carta de qualsevol número. A partir d’aquí, sempre s’ha de jugar una carta que sigui d’un valor superior a l’última que s’hagi jugat en l’horda.

Si baixes diverses cartes d’un mateix número, una la deixes en l’horda i la resta les pots distribuir com vulguis entre els cementiris de la resta de participants.

Si pel motiu que sigui no vols jugar una carta en l’horda o, simplement, no pots atenent a les regles anteriors, has de procedir així: primer, es descarta tota l’horda (queda buida); segon, perds un dels teus cervells (si era l’últim que tenies, la partida acaba immediatament); tercer, roba dues cartes del munt, una la poses en el teu cementiri i l’altra la deixes en la teva mà (si el munt per robar s’esgota, agafa totes les cartes descartades i fes un munt nou); quart, fas un altre torn immediatament.

Completar la teva mà

Si després de fer el primer pas tens menys de tres cartes a la mà, agafa les que calgui del teu cementiri per tornar a tenir-ne tres. Si has passat el teu torn al següent jugador i t’has oblidat de fer aquest pas, no podràs omplir la teva mà amb cartes del teu cementiri fins que arribis a aquest pas en el teu pròxim torn.

Es juga d’aquesta manera fins que un jugador es queda sense cartes a la mà i al seu cementiri. Quan això passa, la ronda actual acaba immediatament. Al jugador que ha aconseguit jugar totes les seves cartes no li passa res, però la resta perden tants cervells com cartes els quedin a les seves mans i als seus respectius cementiris. Arribat en aquest punt, si un jugador es queda sense cervells, la partida s’acaba i guanya aquell que en tingui més. Si tothom té encara com a mínim un cervell, s’ha de preparar una nova ronda, tal com s’ha explicat al començament d’aquest article, però sense tornar a repartir 9 cervells, esclar, només es reparteixen les cartes als jugadors seguint el procediment detallat i es forma un munt nou per robar amb les que sobren. La partida també pot acabar de forma immediata enmig d’una ronda si algú es queda sense cervells per no haver pogut jugar una carta de valor superior a l’última que hi hagi en l’horda.

Ja per últim mencionar certes cartes especials que hi ha, que són el Mosquit, la Rateta i la Bestiola. El Mosquit és un 0 que es pot jugar sobre qualsevol número (un salvavides, podríem dir...). La Rateta permet descartar l’horda, incloent-la a ella, i jugar un nou torn. La Bestiola obliga al següent jugador a que baixi una carta de valor menor de 8.

A més, certes cartes tenen també el símbol d’un dau a dalt. Si jugues una carta d’aquestes, has de llançar el dau i aplicar l’efecte que indiqui, sempre que sigui possible. Els resultats del dau permeten, per exemple, prendre a un altre jugador un dels seus cervells, agafar un cervell de la reserva, tenir un torn extra immediatament...

Animazombis és una bona alternativa a altres títols de cartes com són Virus! i Zoop. Mecànicament és molt simple, ja que és baixar cartes de la mà a un descart comú per tothom seguint unes normes senzilles. En ocasions es pot jugar amb certa malícia, ja que mai és obligatori jugar una carta de la mà. Per tant, perdre un cervell a posta per començar una horda des de zero pot ser una bona opció, a vegades, per fer mal als rivals. Certa estratègia té. Aprendre a jugar no costa gens i les partides són realment ràpides. I com a joc de cartes que és, costa relativament poc, al voltant d’uns 17 euros. En el nostre grup de joc va encaixar bé des del començament i en vam fer fortes partides. Quan el portem a esdeveniments també crida l’atenció per l’estètica que té i la presentació de la pròpia caixa, que ja és força curiosa. El recomano per a famílies i grups de gent friki que busquin jocs àgils en tots els sentits.