diumenge, 13 d’octubre del 2024

La salut mental

                         

Un any més, el 10 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, aquest any sota el lema: Treball i salut mental, un vincle fonamental.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el concepte de salut com “l’estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties”. Actualment sabem que tant el nivell de benestar autopercebut en les diferents àrees de la nostra vida (social, econòmica, laboral, oci, descans...), com la pràctica d’hàbits saludables marcaran un pes diferencial en la nostra salut i qualitat de vida. Per a aquest benestar físic i mental és fonamental comptar amb entorns segurs i saludables: amb nosaltres mateixos, amb la nostra família, les nostres amistats... i també a la feina, ja que hi passem gran part de la nostra vida.

Les directrius mundials de l’OMS sobre la salut mental a la feina recomanen mesures per a fer front als riscos per a la salut mental com la gran càrrega de treball, els comportaments negatius i altres factors que generen angoixa en el treball. Per primera vegada, es recomana la formació dels directius per tal que puguin prevenir entorns laborals estressants i respondre als treballadors que pateixen malestar emocional. L’objectiu és donar suport a la prevenció, protegir i promoure la salut mental a la feina, i recolzar les persones amb problemes de salut mental perquè puguin participar i prosperar en el món laboral.

Tots i totes som responsables de cuidar la nostra salut i podem ser agents actius a l’hora de cuidar i promoure el benestar emocional, també, en els entorns laborals. Petits canvis, hàbits, actituds, decisions... poden marcar la diferència.

Conrear la salut mental i el benestar emocional és un viatge que requereix dedicació i pràctica constant, integrar aquestes estratègies a la teva vida diària t’ajudarà a tu i al teu entorn. 

En conclusió, quan la nostra salut mental està en equilibri, som més resilients davant de les adversitats i desafiaments vitals i podem fer-hi front de manera efectiva.
La salut mental i el benestar emocional són fonamentals per a una vida plena i significativa, per això hem d’aspirar a cuidar-la i promoure-la a tots els racons del planeta.

Referents de Benestar Emocional de Viladecans


Estratègies senzilles per cultivar la Salut Mental i el Benestar Emocional

Practica l’Atenció Plena (Mindfulness): Implica ser present en el moment actual sense jutjar-lo. Dedica temps cada dia per estar conscient dels teus pensaments, emocions i sensacions físiques. Pots practicar la meditació, centrar-te en la teva respiració o simplement parar atenció a les teves activitats diàries.

Mantingues una rutina equilibrada: Ha d’incloure temps per a la feina, el descans, l’activitat física, l’alimentació saludable i el temps per a tu mateix. Una rutina proporciona estructura i estabilitat emocional.

Exercici físic regular: L’activitat física no sols beneficia el teu cos, sinó també la teva ment: l’exercici allibera endorfines, neurotransmissors que ajuden a millorar l’estat d’ànim i reduir l’estrès.

Estableix i assoleix metes petites, realistes i assolibles a curt i llarg termini. Celebrar els teus èxits, fins i tot els petits, et brinda un sentit d’èxit i millora la teva autoestima.

Fomenta relacions positives: Mantingues connexions socials saludables. Busca temps per estar amb amics i familiars que et donin suport i amor.

Practica la gratitud: Cada dia reflexiona sobre el que estàs agraït. Centrar-te en les coses positives de la teva vida ajuda a canviar la teva perspectiva.

Estableix límits i aprèn a dir No: L’assertivitat permet el respecte cap als altres i cap a tu, per protegir el teu temps i l’energia. 

Aprèn a gestionar l’estrès: Desenvolupa tècniques de maneig de l’estrès, com la respiració profunda, la visualització o el diàleg intern positiu. Troba el que funcioni per a tu i practica-ho regularment.

Fomenta l’aprenentatge i la creativitat: Dedica temps a explorar noves activitats, hobbies o interessos. Estimula la teva ment, això pot augmentar la teva satisfacció i el teu benestar.

Cerca ajuda professional si cal: No dubtis a buscar ajuda si sents que necessites suport addicional.