dimarts, 11 de novembre del 2008

El cas Roca


La factoria Roca Radiadors ubicada als municipis de Gavà i Viladecans, on molts homes d’aquestes poblacions hi han treballat i encara hi treballen, ha causat silicosi des que es va posar en marxa fins fa pocs anys. La silicosi és una malaltia degenerativa dels pulmons produïda per diversos tipus de pols. Han sigut molts els treballadors que han patit aquesta malaltia i que els ha causat la mort. Molts d’ells ni tan sols la tenien reconeguda com a malaltia laboral, ja que afecta d’una manera progressiva i la majoria es varen morir quan ja estaven jubilats.
Aquesta situació ha sigut molt greu a la nostra comarca, i mai ningú no s’ha preocupat d’aquest fet. Què han fet els sindicats davant d’aquests casos? Què han fet els metges de l’Hospital que els visitaven? Ni tan sols se’ls informava que era una malaltia laboral reconeguda ni els drets que això implicava.
Tampoc no es coneixen estadístiques de quantes persones han estat víctimes de la malaltia. Penso que es podria fer alguna cosa en aquest sentit si hi hagués prou persones interessades en fer-ho. I jo hi estic. Si tu també hi estàs, pots posar-te en contacte amb mi al telèfon 650.94.42.49 (Anna).
Aquests dies es parla de fer una estadística de les tonyines que varen desaparèixer a la Mediterrània per una determinada malaltia. No tinc res contra les tonyines, ans al contrari, però no és més trist que dels treballadors de Roca que varen deixar la vida per la seva família ni tan sols se n’hagi parlat ?
Anna Besora i Torradeflot