dimarts, 11 de novembre del 2008

Qui dissenya Viladecans?


El disseny i la planificació de creixement de Viladecans, com tots els municipis de l’àrea metropolitana, sempre ha vingut condicionat per ens públics i privats de fora. Els nostres polítics no són els qui planifiquen el territori, tot i que són els culpables per deixar-ho fer.
Ara el nostre equip de govern presenta un Pla Local d’Habitatge per a Viladecans, extret d’un estudi de la diputació de Barcelona, que diu que Viladecans necessita 5.000 habitatges nous, en un moment de crisi immobiliària, potser per fer pujar la moral al sector, això sí, amb plans parcials als quals només hi tenen accés les grans immobiliàries i constructores que han canviat Viladecans, a pitjor, els darrers anys. Com per exemple Sacresa (la de les deu torres de Vilamarina), La Colonial (que va fer el barri de Can Preciós i que promourà el sector de Can Torrents), Mas Vilanova (que va fer Can Guardiola, i que pertany al Grup Vertix, i que acaba d’associar-se amb Emrey, constructora d’Enric Reyna, president l’associació de Promotors i Constructors) o Proinosa (la del Parc de negocis i que acaba de comprar, a l’empresa Unión Derivan que marxa de Viladecans, una finca a tocar de la carretera C-245, just on l’equip de govern té en projecte una megareconversió urbanística on hi tenen cabuda uns 675 habitatges, hotels i zona comercial, i que necessitarà una requalificació perquè actualment està qualificada com a (22a) Zona Industrial). I ja veurem qui acabarà construint el nou barri d’Oliveretes. Com veieu, la informació es ven a amics o al màxim postor.
Tot i així, per escenificar que fan les coses políticament correctes, els nostres polítics s’omplen la boca parlant de participació ciutadana creient que la participació es tracta que el poble parli i digui el que vulgui, que ells ja faran. Però el que realment cal és que es pensi, es debati i es proposi, però això els fa molt de por... pànic jo diria.
Segons diu el Pacte Nacional per l’Habitatge de Catalunya 2007-2016, els ajuntaments, mitjançant els plans locals d’habitatge, les memòries socials o instruments equivalents, determinaran les necessitats actuals i potencials d’habitatge amb protecció oficial de les poblacions respectives. I es comprometen a impulsar la constitució de taules locals d’habitatge, en col·laboració amb les associacions veïnals, per tal de garantir la participació ciutadana en la discussió dels plans locals d’habitatge o en la consulta dels informes consultius dels nous desenvolupaments per habitatge.
Per tot això, que ara se’ns presenti i es digui que s’obre un període participatiu del pla local d’habitatge de Viladecans fa riure, quan ja es presenta amb un estudi supramunicipal al darrera, de discutible veracitat, que l’avala, i que difícilment farà que ningú ho canviï... ni tan sols fent servir la taula local d’habitatge que no sabem si s’atreviran a crear.
Algú començarà a ser políticament incorrecte per començar a canviar les coses?
Ricard Caba