dimarts, 18 de febrer del 2014

Acomiadaments injustificats a la llar d’infants La Marina de Viladecans

El dimecres 27 de novembre l’empresa gestora de la Llar d’Infants de La Marina de Viladecans (Educare XXI) va acomiadar de forma fulminant i amb falses acusacions dues educadores i la directora del centre, amb el ple suport de l’Ajuntament. 
Els arguments esgrimits per prendre aquesta radical decisió es basen en que les educadores són agressives, de manera que la mainada corria perill; alhora que la directora era responsable per permetre aquestes actituds. 
Els fets reals on se sustenten aquestes acusacions són: 
  1. La primera de les educadores, durant el seu temps de descans entrava amb la seva filla i alumna del centre al menjador office de l’escola, ja que era l’hora de la migdiada de la resta de mainada i aquesta nena dormia poc, de manera que se l’enduia per no molestar la resta d’infants un cop desperta. La gerent la va avisar que això no ho podia fer i no es va tornar a repetir.
  2. La segona de les educadores donava de menjar en braços a un infant, ja que aquest tenia problemes de salut relacionats amb l’alimentació. Aquest infant és fill d’una tercera educadora, la qual li va demanar aquest favor quan la resta d’alumnes haguessin acabat de menjar. Actualment, aquest nen ja menja assegut. 
  3. La primera educadora va donar consentiment a la segona perquè quan la seva filla mossegués (una pràctica habitual de la criatura) li toqués la boca a manera d’avís (en cap cas una bufetada o cop agressiu, tan sols un contacte per fer-li veure que allò no estava bé). 

Les proves que tenen és la signatura de tres auxiliars noves d’aquest any que han magnificat aquests fets. Aquestes persones, a més, són beneficiàries directes de la situació, ja que canviaran la seva categoria professional, passant a ser educadores, en substitució de les persones acomiadades.
Com a mare d’una alumna del centre que tenia una de les educadores sento preocupació i confusió per tota aquesta situació. Si realment les nostres criatures corrien perill, per què ens van fer fer una adaptació tan complexa a les seves educadores? Tan sols fa tres mesos que ha començat el curs, i aquestes persones fa anys que treballen al centre. Per què ara? Quan fem aquestes preguntes les respostes són tirar pilotes fora. És per això que fan que ens preguntem quins motius reals hi ha darrere aquesta precipitada decisió, quan, a més, ens estan arribant informacions de vinculació entre les persones beneficiades i responsables polítics.
L’Ajuntament sosté la versió de l’empresa i de les tres persones signants, i no ha parlat ni amb la resta d’educadores del centre, ni amb les afectades, ni amb els pares i mares. 
Per altra banda, hi ha diversos testimonis que informen d’un constant assetjament cap a la directora del centre per part de la gerent de l’empresa que gestiona la llar d’infants, la qual l’amenaçava amb el seu lloc de treball sense motius aparents. 
Aquestes persones han vist truncades les seves carreres professionals per interessos que sospitem que van més enllà dels purament educatius. El gruix de la comunitat educativa d’aquest centre estem totalment en contra d’aquesta decisió. Sentim vergonya de com s’està duent tot plegat i per això estem recollint signatures en suport de les persones acomiadades.
Com a mare afectada, que he vist com canviaven l’educadora de la meva filla sense motius reals i de forma injusta, no puc permetre aquesta difamació. La meva filla sempre ha estat molt ben atesa, d’una forma molt professional i afectiva, entrava cada dia molt contenta a l’escola i donava mil petons en marxar a la tarda a la persona que ja no trobarà a l’aula.
Aquesta decisió sí que ha afectat els nostres infants, els han deixat sense el seu referent, i tot plegat, marcant de per vida unes persones que feien la seva feina. Unes persones que la mainada enyora, i entre llàgrimes pregunten quan tornaran. 
Myriam Moysset Gil