El passats dies 16 i 17 d’octubre la nostra ciutat va acollir la final de la XVI edició de Ciencia en Acción. Més de 90 divulgadors d’arreu de l’estat, Portugal i Sud-Amèrica es van reunir al Cúbic, on els viladecanencs i viladecanenques vam poder gaudir dels seus experiments i les seves explicacions divulgatives sobre diferents àmbits de la ciència. Però ¿què és Ciencia en acción? ¿Per què va venir a Viladecans?
Què és ciència en acción?
Ciencia en acción és una organització amb seu a la Universitat Politècnica de Catalunya que té per objectius fomentar la divulgació de la ciència de tots els nivell educatius, de primària a universitat, i reunir un cop l’any els principals divulgadors, investigadors, professors de primària i secundària de l’estat espanyol, Portugal i Iberoamèrica, no només perquè s’intercanviïn coneixement, sinó també perquè mostrin a la societat els seus experiments científics. Rep el suport d’institucions com la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Agència Espacial Europea (ESA), i diverses societats científiques europees i espanyoles, i de més d’una quinzena d’empreses, entre les quals IBM. A més a més aquest certamen està integrada en el Science on Stage, la trobada europea que cada dos anys reuneix els guanyadors estatals de certàmens similars a CEA. Seria com la Champions de la divulgació científica europea.
Com funciona CEA?
El funcionament de CEA és similar a la d’un congrés científic, però en aquest cas de divulgació. Cap a començament d’any s’obre una convocatòria per tal que professors, investigadors, alumnat de primària i secundària dirigits per un professor, estudiants universitaris... enviïn les seves propostes d’experiments, les quals seran avaluades per un jurat. Aquest triarà de les diferents categories les que consideri més rellevants, ja sigui per l’originalitat, el contingut útil per fomentar l’ensenyament de la ciència, la dificultat, etc... En total hi ha 15 categories, i dins d’aquestes en algunes s’inclouen subcategories. Enguany es van rebre prop de 500 propostes de treballs, dels quals al voltant de 130 van ser seleccionades per a la final de Viladecans. La selecció realitzada pel jurat garanteix que les demostracions que es duen a terme a la final, com la de Viladecans, tenen una qualitat i un alt rigor científic.
Hi ha 17 categories on un es pot inscriure, cobrint un gran ventall de camps de la ciència i la cultura científica: des dels clàssics laboratoris de matemàtiques, física, geologia, biologia o química, fins al Puesta en escena (que fomenta la creació d’obres de teatre amb contingut científic), Cortometrajes (que fomenta l’elaboració de curts científics), Sostenibilidad (treballs que ens acostin a la sostenibilitat), Ciencia, ingeniería y valores o treballs de divulgació en diferents suports.
Per què a Viladecans?
En els 16 anys d’història de CEA, la seu de la final sempre ha estat una capital de província, vinculada a un museu o institució relacionada amb la ciència (Barcelona, Granada, Bilbao, Madrid, Valladolid, Lleida...). Mai una ciutat de les mides de Viladecans, sense ser capital de província (de fet, ni de comarca) i no vinculada a cap gran museu ni institució científica de prestigi havia acollit aquest esdeveniment. Per circumstàncies casuals, a mitjans de juliol la seu oficial per al 2015, la ciutat de La Corunya, va renunciar a acollir aquest certamen, i Viladecans es va convertir amb la seu accidental avançada. Dic avançada perquè Viladecans ja tenia en ment acollir la final de CEA el 2018 o 2019, coincidint amb la inauguració de la segona biblioteca de Viladecans, la Biblioteca Central, que serà especialitzada en divulgació científica, i al voltant de la qual es desenvoluparan activitats i projectes de divulgació de la ciència i la tecnologia. Un projecte pioner, original, de referència en la divulgació científica. Perquè la ciència és també, òbviament, cultura.
Jordi Mazon
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada