diumenge, 15 de maig del 2016

Cultivar l’enfrontament

 Fa pocs dies vaig tenir ocasió de prendre part en un seminari d’un cap de setmana sobre Ramon Llull (un personatge fantàstic!) i hi vaig conèixer un metge i biòleg especialitzat en homeopatia. Em va semblar una persona ben interessant, raonable i cultíssima, apassionat de l’homeopatia però lluny de fanatismes. La figura de Ramon Llull (un laic que es va haver de buscar la vida en la seva formació perquè com a tal no podia tenir accés als estudis universitaris de l’època, reservats per a eclesiàstics) i la manera com és contemplada l’homeopatia en el currículum mèdic ens va portar al debat sobre la preeminència de la ciència sobre les humanitats en el món universitari, fonamentada més en els prejudicis que en la pròpia ciència. Hi havia uns quants professors universitaris amb parers diversos, però el diàleg va ser molt i molt interessant, ric i participat.

El mateix metge va prendre part l’endemà en un debat a 8TV, en el programa de Josep Cuní i Pilar Rahola. El que hagués pogut ser una anàlisi enraonada sobre els beneficis o no de l’homeopatia es va convertir en un debat ferotge entre el meu conegut i un biòleg que considerava que l’homeopatia era un engany. Dues posicions legítimament enfrontades, però que van arribar a la crispació sobretot pel format d’un debat en què no es deixava temps per explicar-se als protagonistes, en què totes les posicions es portaven a l’extrem per part de Josep Cuní, en què es feien afirmacions demagògiques per part de Pilar Rahola, i on al final el tema va ser tractat des de la més absoluta superficialitat i arrogància. En lloc de contribuir a posar damunt la taula raons i arguments, els organitzadors del debat buscaven la mútua desqualificació. 

Reconec que ja fa temps que he deixat d’escoltar aquesta mena de debats, que em semblen penosos i tòxics. Però francament crec que no ens en sortirem si aquest és el model que es propugna des dels mitjans de comunicació, i que deu obtenir bones audiències, que busquen l’enfrontament en lloc del diàleg. Una llàstima.

Mercè Solé