diumenge, 15 de maig del 2016

Llombrígol, pipa, escombraries, pedalar, ratapinyada

Pregunta per a un concurs de cultura lingüística que podrien fer a la tele: ¿Què uneix les cinc paraules que formen el títol d’aquest article? ¿No ho sabeu? Vinga, penseu-hi una miqueta...

Com a pista, aquí us poso cinc paraules més: melic, xumet, brossa, pedalejar, ratpenat. I fixem-nos.hi: aquestes cinc paraules que acabo de posar, volen dir exactament el mateix que les cinc paraules del títol. 

I llavors què passa? Quina de les dues és la forma correcta en català? Doncs la resposta és molt senzilla: totes dues formes són igualment correctes. Ratapinyada i ratpenat volen dir el mateix, pedalar i pedalejar volen dir el mateix, escombraries i brossa volen dir el mateix, pipa i xumet volen dir el mateix, i llombrígol (que es pronuncia llombrigo, amb la ela final muda) i melic volen dir el mateix.

Doncs aleshores, per què en parlem aquí? Doncs perquè les paraules del títol són les que habitualment s’han utilitzat a Viladecans des d’antic, i ara les estem substituint sense adonar-nos-en per les paraules de la segona llista, perquè aquestes paraules de la segona llista són les que s’acostumen a fer servir en el català estàndard que sentim en els mitjans de comunicació. 

O sigui que ja ho sabeu: cal que a Viladecans reivindiquem la nostra manera pròpia de parlar i diguem llombrígol, pipa, escombraries, pedalar i ratapinyada.

Josep Lligadas Vendrell