dijous, 15 de desembre del 2016

40 anys de l’Institut Torre Roja

Curs 1976/77: Inici de la secció de FP de Viladecans per l’acord de l’Ajuntament de Viladecans amb la Delegació del Ministeri d’Educació a Barcelona. La secció de FP estarà adscrita al centre de FP de 1r i 2n grau de Badalona (Badalona I). El local cedit per l’Ajuntament és la fàbrica tèxtil FEBSA (Fabricación Española de Bordados Mecánicos S.A.).

1981: Ja són 325 alumnes amb la necessitat d’estructura orgànica de direcció. Se sol·licita la construcció de l’edifici. Es va demanar la conversió de secció a Institut. Deixem de tenir dependència administrativa del centre de Badalona. El telèfon de l’època: 936581831 i l’adreça al carrer Bertran i Musitu, 31.

Fins al 1989/90: Es fan servir aules suplementàries als locals situats al costat de la Torre Roja (actual Policia Nacional).

El nou edifici va tenir un pressupost de 167.238.439 ptes. Les obres van ser realitzades per l’empresa Contractor S.A. El centre de FP era per a 600 places. La casa del conserge (mai usada) va ser l’associació d’alumnes i el punt d’informació juvenil.

8 de gener de 1990: Trasllat i canvi a l’edifici nou al parc de la Torre Roja.

Juliol 1991: Petició d’ampliació de l’edifici a la Delegació d’Ensenyament. El vistiplau de l’ampliació arriba de la Delegació d’Ensenyament al 1994.

Curs 1994/95: S’autoritza el Pla de Transició al Treball (PTT) d’automoció en conveni amb el Departament de Treball, l’Institut i l’Ajuntament de Viladecans.

Febrer 1994: La Delegació d’Ensenyament dóna el vistiplau de l’ampliació de l’Institut.

1997/98: Els alumnes en barracots mentre es construeix l’ampliació.

Setembre 98/99: Ampliació del centre que ara passarà a ser Institut de Formació Professional Viladecans (amb secundària obligatòria, batxillerat i FP) i deixa de ser secció de FP. Canvi de l`entrada i de l`espai de la direcció. Passem de l’entrada del parc a la porta més propera a l`Estadi de Beisbol (Jocs Olimpics, 8)

1998: S`inaugura la casa d`oficis en conveni del Departament d`Ensenyament i Treball amb fons europeus.

14 de novembre de 2000: Inauguració oficial de l’ampliació del centre a càrrec de la Consellera d`Ensenyament Carme Laura Gil.

19 de juny de 2002: 25 aniversari de l`IES Torre Roja.

14 de setembre de 2015: Nova ampliació amb barracots a l`Espai Mediterrània per encabir els grups de 1r D i E i el curs per a l`accés als cicles de grau superior, C.A.S. El centre ja porta anys amb quatre barracots al pati (actualment hi ha dos grups –classe de primer i 3r.A i 4t.A– grups adaptats )

Aquesta cronologia, elaborada per Manel Merino, orientador educatiu del centre, ens fa reviure els quaranta anys d’existència de l’Institut Torre Roja.

Quan un centre educatiu fa anys l’aniversari és per tots els professors, alumnes, personal no docent, pares, que hi ha passat durant aquests anys, són les persones les que han fet que el dia a dia funcioni tot com un rellotge, cadascú amb la seva feina.

Ensenyar, orientar, escoltar... tants i tants verbs que interconnecten l`educació i formació amb la vida de les persones.

Felicitats doncs, pels grans professionals de l’ensenyament que han fet possible aquests anys d´Institut. Amb la seva vocació donen cada dia molt més d`una jornada de treball, la seva feina traspassa les portes de l`edifici, ja que pels qui no ho saben els professors son mestres les vint-i-quatre hores del dia.

Montse Pastor